Ουκρανία: Στόχος για το 2024 να θωρακιστεί απέναντι στις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές

Χωρίς επαρκή όπλα για να προχωρήσει στο μέτωπο, η Ουκρανία πρέπει να αρκεστεί προς το παρόν στο να φθείρει τον εχθρό και να ελαχιστοποιεί τα δικά της τρωτά σημεία σε μια σύγκρουση που αναμένεται να είναι μακρά.

Η χρονιά που τελειώνει σημαδεύτηκε από τον ασύμμετρο πόλεμο που διεξήγαγαν με επιτυχία οι Ουκρανοί στη Μαύρη Θάλασσα, όπου ο ρωσικός στόλος αναγκάστηκε να αποσυρθεί στις ακτές του στα ανατολικά.

Αυτή η απροσδόκητη οπισθοδρόμηση για το Κρεμλίνο – την οποία το βρετανικό υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε ρωσική “λειτουργική ήττα” – επέτρεψε στην Ουκρανία να ανοίξει μερικώς τα λιμάνια της και να μειώσει την πίεση στο έδαφός της που προκαλείται από την ύπαρξη ρωσικών υποβρυχίων και πυραύλων κοντά στις ακτές της.

Εάν αυτή ήταν η χρονιά των επιτυχιών στη θάλασσα, το Κίεβο ελπίζει ότι το επόμενο έτος θα είναι το έτος νίκης στον ουρανό, περιμένοντας πιο ευνοϊκές συνθήκες για να επιτύχει επίσης προόδους στη στεριά που θα του επιτρέψουν να ανακτήσει την επικράτειά του.

«Το 2023, η Ουκρανία έδιωξε τον ρωσικό στόλο από το μεγαλύτερο μέρος της Μαύρης Θάλασσας. «Το 2024 πρέπει να είναι η χρονιά που η Ουκρανία διώχνει τη Ρωσία από τους ουρανούς της», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Για να το επιτύχει αυτό, εξήγησε, η Ουκρανία θα πρέπει να λάβει περισσότερα συστήματα αεράμυνας από τους δυτικούς συμμάχους της, οι οποίοι συνεχίζουν να στέλνουν νέους εκτοξευτές πυραύλων Patriot, Hawk ή IRIS-T σε dribs και drabs ενόψει του χειμώνα, καθώς υπάρχει φόβος ότι η Ρωσία θα ξεκινήσει άλλη μια εκστρατεία βομβαρδισμού κατά της υποδομής ενέργειας.

Ένας από τους στόχους της κυβέρνησης Zelensky είναι να εγγυηθεί την ασφάλεια των κύριων «7 ή 8 πόλεων» της Ουκρανίας με τις αντίστοιχες περιοχές τους, έτσι ώστε «εκατομμύρια» πρόσφυγες να επιστρέψουν από το εξωτερικό και να επανενεργοποιήσουν την οικονομία για να «μειώσουν την εξάρτηση» χώρα της διεθνούς βοήθειας που θα μπορούσε να μειωθεί.

Η προστασία των γεωργικών και λιμενικών υποδομών που η Ρωσία έχει βομβαρδίσει επανειλημμένα το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους είναι μια άλλη προτεραιότητα της Ουκρανίας.

«Αυτό θα μας επιτρέψει να εξάγουμε εκατοντάδες χιλιάδες επιπλέον τόνους» αγροτικών προϊόντων, τόνισε ο Ζελένσκι.

Ο αρχηγός του κράτους τόνισε ότι η παροχή επαρκούς αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία είναι μια κερδοφόρα επένδυση για τους συμμάχους της: όσο λιγότερες υποδομές μπορεί να καταστρέψει η Ρωσία, τόσο λιγότερα χρήματα θα πρέπει να επενδυθούν για την ανοικοδόμηση της χώρας που υπέστη την εισβολή.

Η αντιαεροπορική ασπίδα που φιλοδοξεί να αναπτύξει ο Zelensky πάνω από τα λιμάνια και τις μεγάλες πόλεις είναι ήδη πραγματικότητα στο Κίεβο, όπου έχουν τοποθετηθεί τα καλύτερα αμυντικά συστήματα που έλαβε από τη Δύση και έχει διαμορφωθεί μια αρχιτεκτονική προστασίας ικανή να αναχαιτίζει όλα τα drones και τους τύπους πυραύλου που διαθέτει η Ρωσία.

Η πραγματικότητα είναι πολύ λιγότερο ενθαρρυντική στις υπόλοιπες περιοχές της Ουκρανίας, όπου οι Ρώσοι μπορούν να επιτύχουν πολλούς από τους προτεινόμενους στόχους τους με τη χρήση πυραύλων που είναι δύσκολο να αναχαιτιστούν ή μέσω τακτικών κορεσμού που χρησιμοποιούν για να συντρίψουν τις άμυνες.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό ειδικό Alexander Kovalenko, η Ουκρανία χρειάζεται αντιαεροπορική προστασία σε τρία διαφορετικά επίπεδα.

«Τα συστήματα μικρής εμβέλειας είναι κανόνια και αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων, όπως το γερμανικό Gepard, το γαλλικό Crotale ή το βρετανικό Alvis Stormer, που αναχαιτίζουν υποηχητικούς στόχους όπως τα drones καμικάζι Shahed ή τους πύραυλους Kh-101/555 και Kalibr », λέει ο Κοβαλένκο.

Όσον αφορά το μεσαίο βεληνεκές, η Ουκρανία φιλοδοξεί να λάβει περισσότερα συστήματα όπως το NASAMS ή το IRIS-T, τα οποία είναι αποτελεσματικά στην κατάρριψη πυραύλων εφόσον δεν είναι βαλλιστικοί ή υπερηχητικοί, κάτι που απαιτεί όπλα μεγάλης εμβέλειας και τεχνολογία αιχμής όπως το Patriot και το SAMP-T.

«Δυστυχώς, η Ουκρανία δεν διαθέτει επί του παρόντος αρκετά συστήματα σχεδόν οποιουδήποτε από αυτούς τους τύπους για να καλύψει τον εναέριο χώρο της», λέει ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, προσθέτοντας ότι τα συστήματα μεγάλης εμβέλειας είναι η πιο επιτακτική ανάγκη.

Έχοντας επίγνωση αυτού, συνεχίζει ο Kovalenko, η Ρωσία χρησιμοποιεί βαλλιστικούς και υπερηχητικούς πυραύλους όπως Iskander, Onyx ή Kinzhal εναντίον πόλεων με ανεπαρκή αεράμυνα.

Η περιοχή που έχει μεγαλύτερη ανάγκη από αυτά τα τελευταία συστήματα είναι η Οδησσός. Εκεί βρίσκονται τα κύρια λιμάνια της χώρας, τα οποία δέχονται επιθέσεις σχεδόν καθημερινά εδώ και μήνες.

«Για παράδειγμα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι Ρώσοι εκτόξευσαν πυραύλους 9M723/9M728 OTRK Iskander, Kh-22/32, P-800 Onyx εναντίον της πόλης και της περιοχής της Οδησσού με πλήρη ατιμωρησία, γνωρίζοντας ότι δεν προστατεύονταν από συστήματα Patriot ή SAMP. -Τ», επισημαίνει ο Κοβαλένκο.

Πηγή: EFE 

Μετάφραση Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος