Όρμπαν: Ατομική βόμβα το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Νέο «όχι» στις κυρώσεις της ΕΕ

Η Ουγγαρία αντιτίθεται στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βάλει στη μαύρη λίστα τον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο, δήλωσε σήμερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, τονίζοντας ότι πρόκειται για «θέμα θρησκευτικής ελευθερίας».

«Δεν θα επιτρέψουμε στους εκκλησιαστικούς αξιωματούχους να συμπεριληφθούν στη λίστα των κυρώσεων», είπε ο Όρμπαν στο κρατικό ραδιόφωνο, προσθέτοντας ότι έλαβε μια επιστολή από την Ορθόδοξη κοινότητα στην Ουγγαρία που του ζητούσε να αγωνιστεί ενάντια σε τέτοιους περιορισμούς, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Δήλωσε επίσης ότι η θρησκευτική ελευθερία είναι ένα «ιερό ζήτημα» για την Ουγγαρία.

«Το εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου θα έριχνε “ατομική βόμβα” στην ουγγρική οικονομία»

Ο Όρμπαν επεσήμανε ότι η Ουγγαρία δεν μπορεί να υποστηρίξει το νέο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου, επειδή θα «ρίξουν μια ατομική βόμβα» στην ουγγρική οικονομία, σύμφωνα με το Reuters.

Είπε ότι η Ουγγαρία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί εάν υποβληθεί νέα πρόταση κυρώσεων, η οποία θα είναι σύμφωνη με τα συμφέροντα της χώρας αυτής.

Εξήγησε ότι θα χρειαζόταν η Ουγγαρία πέντε χρόνια και τεράστιες επενδύσεις σε διυλιστήρια και αγωγούς πετρελαίου προκειμένου να μεταμορφώσει το σημερινό σύστημα σε μια χώρα που εξαρτάται κατά 65% από το ρωσικό αέριο, αναφέρει το Reuters.

«Δεν θέλω αντιπαράθεση με την ΕΕ, αλλά η συνεργασία είναι δυνατή μόνο εάν οι Βρυξέλλες λάβουν υπόψη τα συμφέροντά μας», είπε ο Όρμπαν.

Επανέλαβε τη θέση της Ουγγαρίας να μην στείλει όπλα στη γειτονική Ουκρανία, επειδή αυτές οι παραδόσεις θα μπορούσαν να γίνουν στόχος ρωσικών επιθέσεων στις συνοριακές περιοχές όπου ζουν, εθνικής καταγωγής Ούγγροι, ανέφερε το σερβικό πρακτορείο Tanjug.

Μετάφραση – επιμέλεια: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος