6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας: Αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας

Το 6ο πακέτο των κυρώσεων κατά της Μόσχας θα βρεθεί σήμερα στο τραπέζι της Επιτροπής των Μόνιμων Αντιπροσώπων της ΕΕ. Στόχος, η εξεύρεση κοινής λύσης, έτσι ώστε να υιοθετηθεί η πρόταση για σταδιακή απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου και των πετρελαιοειδών προϊόντων από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του χρόνου.

Όμως, ενιαία φωνή δεν υπάρχει, καθώς χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό ενεργειακά από την Ρωσία, δεν ανάβουν το πράσινο φως για εμπάργκο στο πετρέλαιο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της ΕΡΤ και της ανταποκρίτριας Ειρήνης Ζαρκαδούλα στις Βρυξέλλες, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί συμφωνία. Ωστόσο, η Ουγγαρία εξακολουθεί να επιτίθεται στην Κομισιόν και στις προτάσεις που έκανε για το ολικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο με τον Βίκτορ Ορμπάν να χαρακτηρίζει «ατομική βόμβα» την πρόταση της Κομισιόν.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο γιατί δεν είναι ένας αξιόπιστος εταίρος.

Σημειώνεται ότι στόχος η υιοθέτηση των κυρώσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ερίκ Μαμέρ: Στόχος των κυρώσεων είναι να προκαλέσουν μεγαλύτερο πόνο στο Κρεμλίνο και την πολεμική μηχανή του

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έλαβε επιστολή από τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Όρμπαν επιβεβαίωσε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ ερωτηθείς σχετικά σημειώνοντας ότι αναφέρεται σε κάποιες ανησυχίες «που αφορούν στην Ουγγαρία σε σχέση με τις συζητήσεις που πραγματοποιούνται για τις κυρώσεις στο πετρέλαιο».

«Έχουμε πει από την αρχή ότι καταλαβαίνουμε πλήρως ότι ορισμένα κράτη μέλη αποτελούν μία πολύ συγκεκριμένη κατάσταση λόγω της γεωγραφίας τους, λόγω της εξάρτησής τους σε σχέση με τα προϊόντα πετρελαίου και φυσικού αερίου που φτάνουν μέσω αγωγών από τη Ρωσία και γι’αυτό προφανώς λάβαμε υπόψη αυτές τις ανησυχίες στην πρότασή μας» ανέφερε ο Ερίκ Μαμέρ.

Επίσης, σχετικά με τις κυρώσεις, επανέλαβε ότι ο στόχος είναι να «προκαλέσουν τον μεγαλύτερο πόνο στο Κρεμλίνο και στην ικανότητά του να χρηματοδοτεί την πολεμική μηχανή του, ενώ την ίδια ώρα περιορίζει τον αντίκτυπο στην ΕΕ και τον υπόλοιπο κόσμο. Ειδικότερα, το είπαμε ξεκάθαρα σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο».

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος