Ορκίστηκε ο Ερντογάν – Πρώτη δήλωση και επίσκεψη στο Μαυσωλείο του Ατατούρκ, τι ακολουθεί

Ο Τούρκος πρόεδροςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισκέφθηκε στις 16:00 το Μαυσωλείο του Ατατούρκ και θα ακολουθήσει γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Λίγο νωρίτερα ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία του κι έτσι ξεκίνησε επίσημα η νέα πενταετή θητεία του, μετά την άνετη νίκη σε δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 28 Μαΐου.

Η πρώτη δήλωση Ερντογάν

«Εγώ, ως πρόεδρος, ορκίζομαι στην τιμή και την ακεραιότητά μου ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και της ιστορίας να διαφυλάσσω την ύπαρξη και την ανεξαρτησία του κράτους, να υπακούω στο σύνταγμα, στους νόμους, στη δημοκρατία, στις αρχές και τις μεταρρυθμίσεις του Ατατούρκ και στις αρχές της κοσμικής δημοκρατίας», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια της τελετής της ορκωμοσίας.

Ποιοι παρευρέθηκαν

21 αρχηγοί κρατών και 13 πρωθυπουργοί, πρώην πρόεδροι, υπουργοί εξωτερικών και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, παρακολούθησαν την τελετή ορκωμοσίας του Ερντογάν στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση ο οποίος έλαβε την εντολή από τον προσωρινό πρόεδρο της Βουλής και αρχαιότερο βουλευτή τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Η τελετή άρχισε στις 15.00, στις 16:00 ο Τούρκος πρόεδρος επισκέφθηκε ως είθισται το Μαυσωλείο του Ατατούρκ και στις 17.00 και θα παραστεί σε ειδική τελετή στο Προεδρικό συγκρότημα. Θα ακολουθήσει επίσημο δείπνο στο παλαιό προεδρικό μέγαρο της Çankaya προς τιμή των καλεσμένων. Υψηλή είναι η εκπροσώπηση από τις Τουρκογενείς χώρες, παρίστανται οι πρόεδροι του Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιζία, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν.

Παρών επίσης και ο Πρόεδρος Μαδούρο της Βενεζουέλα. Εκ μέρους της Ελλάδας, ο υπουργός Εξωτερικών, Βασίλης Κασκαρέλης, ο οποίος εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στην τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου της Τουρκίας, και θα παρακαθήσει στο δείπνο που θα παραθέσει ο Τούρκος Πρόεδρος στους εκπροσώπους των ξένων κυβερνήσεων. Επίσης στην τελετή της ορκωμοσίας συμμετείχε και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Από την Ευρώπη, έδωσαν το παρόν οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, Κοσσυφοπεδίου, Μαυροβουνίου και Βόρειας Μακεδονίας. Αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας Γερμανίας Christian Wulf και ο πρώην Καγελάριος Σρέντερ. Επίσης ο πρώην Σουηδός πρωθυπουργό Κάρλ Μπίλντ. Μεταξύ των πρωθυπουργών είναι ο Βίκτορ Ορμπάν της Ουγγαρίας, ο Νικόλ Πασινιάν της Αρμενίας και ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντουλχαμίντ Ντιμπέιμπε.

Πολλοί πρόεδροι και πρωθυπουργοί έρχονται από κράτη της Αφρικής ενώ εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Vyacheslav Viktorovich Volodin. Εκ μέρους του ΝΑΤΟ ο ΓΓ Γενς Στολτενμπεργκ ο οποίος αναμένεται να έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο και αξιωματούχους για το θέμα της Σουηδίας.

Ορκίστηκε ο Ερντογάν – Πρώτη δήλωση και επίσκεψη στο Μαυσωλείο του Ατατούρκ, τι ακολουθεί

Τα σενάρια της σύνθεσης του νέου υπουργικού Συμβουλίου

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για το νέο υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μένουν εκτός βαριά ονόματα όπως αυτό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Χουλουσί Ακάρ και Σουλεϊμάν Σοιλού.

Σύμφωνα με την τελευταία λίστα που κυκλοφόρησε, νέος υπουργός Οικονομικών θα είναι ο Μεχμέτ Σιμσέκ, ο άνθρωπος που βοήθησε σημαντικά την οικονομία το 2015, ο οποίος επιστρέφει και φέρνει μαζί του την καταξιωμένη Χαφίζ Γκαγιέ Ερκάνη οποία θα είναι η πρώτη γυναίκα η οποία τοποθετείται επικεφαλής της κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας στη θέση του Σαχάπ Καβτσιόγλου.

Στο Υπουργείο Εξωτερικών τοποθετείται ο Χακάν Φιντάν, ο πρωην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της ΜΙΤ, θέση στην οποία τοποθετείται ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Η σύνθεση του υπουργικού θα ανακοινωθεί απόψε στις 22:00 και αύριο Κυριακή θα γίνει η ορκωμοσία.

Ανταπόκριση από την Τουρκία: Aριάνα Φερεντίνου

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος