Οργή Μόσχας προς Άγκυρα για τη δήλωση μη αναγνώρισης του εκλογικού αποτελέσματος στην Κριμαία

Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας

«Η δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την παρανομία των εκλογών για την Κρατική Δούμα στην Κριμαία θεωρείται παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας και θα πρέπει να εκληφθεί ως παράνομη με μεταγενέστερη πολιτική και νομική εκτίμηση», δήλωσε η γερουσιαστής από την Κριμαία Όλγα Κοβιτίδη στο RIA Novosti, συμπληρώνοντας πως «η δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών θα πρέπει να θεωρηθεί ως παρέμβαση στα ζητήματα ενός κυρίαρχου κράτους».

Νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι «οι εκλογές για την Κρατική Δούμα στην Κριμαία δεν έχουν νομική ισχύ για την Άγκυρα», καθώς η χώρα δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Η Μόσχα θα θα βγάλει τα συμπεράσματα της μετά τις δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για μη αναγνώριση των εκλογών στην Κριμαία», δήλωσε στη συνέχεια η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού διπλωματικού τμήματος Μαρία Ζαχάροβα η οποία συμπλήρωσε πως «δεν αγνοούμε ποτέ τέτοιες δηλώσεις. Είμαστε υπέρ της ανάπτυξης διμερών σχέσεων».

Νωρίτερα, η Άγκυρα είχε τονίσει πως οι πρόσφατες εκλογές για την Κρατική Δούμα(Ρωσική Βουλή) στη Χερσόνησο της Κριμαίας δεν έχουν νομική ισχύ για την Τουρκία, καθώς η χώρα δεν αναγνωρίζει την ένταξη της περιοχής στη Ρωσία.

Οι Τάταροι της Κριμαίας καταδικάζουν την ανακοίνωση της Άγκυρας

Ο επικεφαλής της περιφερειακής εθνικής-πολιτιστικής αυτονομίας των Τατάρων (μουσουλμανικό φύλο τουρκικής προέλευσης) της Κριμαίας, Εϊβάζ Ουμέροφ χαρακτήρισε ως επιεικώς παράλογη  τη θέση της Τουρκίας.

«Στις δυτικές χώρες, που έχουν στραμμένο το μάτι προς το μεγάλο αδελφό, υπάρχει ένας ιός μη αναγνώρισης των εκλογών στη ρωσική Κριμαία. Δυστυχώς, η Τουρκία δεν έχει μείνει στην άκρη», θέση εξαιρετικά παράλογη, δεδομένης της στενής σχέσης της με τη Ρωσία και την εξάρτηση της τουρκικής οικονομίας από τη Ρωσία», τόνισε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος