Οργή Λαβρόφ κατά της ΥΠΕΞ της Βρετανίας – Φωτιά στις διπλωματικές προσπάθειες από τις στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας

Το διπλωματικό αδιέξοδο στη ρωσο-ουκρανική κρίση αποτυπώθηκε στις κοινές δηλώσεις των υπουργών εξωτερικών Ρωσίας – Βρετανίας, με τον Σεργκέι Λαβρόφ να ξεχνά κάθε διπλωματική αβρότητα και να επιτίθεται σκληρά στη Δύση. Ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν στρατιωτικά γυμνάσια στη Λευκορωσία, με τη Μόσχα να κάνει απροσπέλαστη τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ η Ουκρανία που βρίσκεται στα χαρακώματα δέχεται ενισχύσεις με πολεμικό εξοπλισμό από το εξωτερικό.

«Συμμαχική αποφασιστικότητα» ονομάζονται οι κοινές ασκήσεις Μόσχας και Μινσκ στο λευκορωσικό έδαφος. Τεθωρακισμένα άρματα μάχης, S400, αεροσκάφη Σουκόι και 30 χιλιάδες στρατιώτες, μεταξύ των οποίων και οι επίλεκτες δυνάμεις των Σπέτσναζ.

Η Ουκρανία απαντά με την άσκηση «Χιονοθύελλα 22» που θα διαρκέσει και αυτή δέκα μέρες. Και στα δάση της Εσθονίας, σε απόσταση 100 χλμ από τα ρωσικά σύνορα, γαλλικά στρατεύματα εκπαιδεύονται σε ακραίες καιρικές συνθήκες στο πλαίσιο εξάσκησης του ΝΑΤΟ.

Το σκηνικό μοιάζει πολεμικό. Ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις Ουκρανικές, αλλά και τις νατοϊκές στην Εσθονία, ενώ τα ρωσικά πολεμικά πλοία στη Σεβαστούπολη κάνουν σχεδόν αδιάβατη τη διέλευση από την Μαύρη Θάλασσα αλλά και την Αζοφική, όπως καταγγέλει το Κίεβο.

Στο διπλωματικό πεδίο, άρχισαν οι αλληλοκατηγορίες για όξυνση της έντασης.

«Βλέποντας την προετοιμασία για αυτές τις στρατιωτικές ασκήσεις, ξανά, το εκλαμβάνουμε περισσότερο ως κίνηση κλιμάκωσης και όχι αποκλιμάκωσης» είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Για να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης, «πρέπει να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, να αποχωρήσουν οι στρατιωτικοί σύμβουλοι και εκπαιδευτές από την περιοχή» τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες Ειρήνης Ζαρκαδούλα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ απάντησε στην επιστολή Λαβρόφ, γράφοντας ότι απαντά εκ μέρους των 27 κρατών μελών και επισημαίνει την ανάγκη αποκλιμάκωσης και διαλόγου.

Τον δικό του διπλωματικό μαραθώνιο έκανε ο Βρετανός πρωθυπουργός με επίσκεψη σε Βρυξέλλες και Πολωνία, ενώ η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών έφτασε χαμογελαστή στη Μόσχα, αλλά η συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό της μετατράπηκε σε Βατερλώ με την Λιζ Τρας να καλείται μέχρι και να απολογηθεί για την αφωνία της.

«Είμαι ειλικρινά απογοητευμένος γιατί αυτό που έχουμε εδώ είναι μια συζήτηση ανάμεσα σε έναν βουβό και έναν κουφό» είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Καταρχάς, φυσικά και δεν ήμουν βουβή στη διάρκεια των συνομιλιών μας νωρίτερα» τόνισε η Λιζ Τρας.

Στη μετά Brexit εποχή, η Βρετανία αναζητεί τον ρόλο της στη διεθνή σκηνή. Η ρωσο-ουκρανική κρίση αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναδειχθεί και πάλι σε παγκόσμια δύναμη. Ενώ μπορεί να προσφέρει μία διέξοδο στα εσωτερικά προβλήματα του Μπόρις Τζόνσον λόγω πάρτι-γκέιτ. Ωστόσο, τα πράγματα δεν άρχισαν καλά.

Η τηλεφωνική επικοινωνία Τζόνσον-Πούτιν έπαιρνε τη μία αναβολή μετά την άλλη μέχρι τελικά να γίνει. Και αυτός που κατάφερε να περάσει την πόρτα του Κρεμλίνου ήταν ο Εμανουέλ Μακρόν. Η Βρετανία μπορεί να έστειλε στη Μόσχα την υπουργό Εξωτερικών της, ωστόσο ο βετεράνος της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ μπροστά στους δημοσιογράφους σφυροκόπησε ανελέητα τις βρετανικές θέσεις, κάνοντας τη Λιζ Τρας να χάσει τη μιλιά της.

Πηγή: ΕΡΤ / Μαρία Αλεξάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος