Ώρα μηδέν για τη Λωρίδα της Γάζας – Ηχούν οι σειρήνες στο Ισραήλ

Ισραηλινοί στρατιώτες και άρματα πραγματοποίησαν "τοπικές" χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα το τελευταίο 24ωρο.

Συναγερμός έχει σημάνει για ακόμη μια φορά στο Ισραήλ, καθώς η Χαμάς πραγματοποιεί πυραυλική επίθεση, λίγο μετά τις επιδρομές που ξεκίνησε να πραγματοποιεί ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα. Σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, οι σειρήνες ήχησαν στα κεντρικά της χώρας, καθώς έληξε το τελεσίγραφο του ισραηλινού στρατού για την εκκένωση του βόρειου τμήματος του αυτόνομου παλαιστινιακού θύλακα. O πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, τόνισε ότι τα αντίποινα της τελευταίας εβδομάδας για την επίθεση της Χαμάς δεν ήταν παρά «μόνο η αρχή», ενώ πρόσθεσε ότι «πλήττουμε τους εχθρούς μας με ισχύ άνευ προηγουμένου».

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε στοχευμένες εφόδους με πυροβολικό και τανκς στη Λωρίδα της Γάζας με στόχο την εξουδετέρωση ενόπλων της Χαμάς και τον εντοπισμό ομήρων. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι κατά τις επιχειρήσεις αυτές εντοπίστηκαν νεκροί κάποιοι εκ των αγνοουμένων.

Εξάλλου, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, ο ισραηλινός στρατός έδωσε προθεσμία δύο ωρών στην ηγεσία νοσοκομείου, το οποίο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Λωρίδας της Γάζας, για να το εκκενώσουν.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη Χαμάς, από τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.900 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 614 παιδιά. Περίπου 370 γυναίκες ήταν μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν στις επτά ημέρες των αεροπορικών επιδρομών, δήλωσε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Πρόσθεσε ότι 7.696 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

H δημοσιογραφική αποστολή της ΕΡΤ είναι στην πρώτη γραμμή της εμπόλεμης ζώνης. Η Ευτυχία Πενταράκη βρέθηκε σε απόσταση λίγων μέτρων απο το πυροβολικό των ισραηλινών, κοντά στην πόλη Σντερότ, που ήδη ρίχνει βολές κατά τη διάρκεια της μέρας. Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις για τη χερσαία εισβολή.

Στο νότιο τμήμα της Γάζας, όπου έχει ζητηθεί να πάνε οι άμαχοι, δεν υπάρχει κανένας βομβαρδισμός, καθώς οι Ισραηλινοί δεν έχουν σκοπό να βομβαρδίσουν εκεί. Τους ενδιαφέρει να βομβαρδίσουν τους θύλακες, τις υποδομές, τις επικοινωνίες της Χαμάς που είναι στα βόρεια, τονίζει η Ευτυχία Πενταράκη εκτιμώντας ότι η αυριανή μέρα έχει πολλές πιθανότητες να είναι η μέρα της χερσαίας εισβολής, καθώς αφενός συμπληρώνεται μια εβδομάδα από το Μαύρο Σάββατο της μεγάλης σφαγής, αφετέρου είναι μέρα αργίας για τους Ισραηλινούς. “Έχει πολλούς συμβολισμούς η αυριανή ημέρα, αν κρίνουμε και από όλη αυτή την τεράστια μετακίνηση δυνάμεων” τονίζει και σημειώνει ότι έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για τη χερσαία επιχείρηση, έχουν μετακινηθεί οι ειδικές δυνάμεις, οι στρατιώτες, τα τεθωρακισμένα.

Οι στόχοι

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει τονίσει ότι στόχος είναι όλη η ιεραρχία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Προτεραιότητα αποτελούν:

  • Ο αρχηγός Γιαχία Σανουάρ, ο δεύτερος πιο ισχυρός αξιωματούχος της Χαμάς μετά τον Ισμαήλ Χανίγιε.
  • Ο Μοχάμεντ Αλ Νταΐφ, o διαβόητος αρχηγός της στρατιωτικής πτέρυγας που ζει στις σκιές χρόνια τώρα, έχοντας αποδειχθεί εφτάψυχος, αφού έχει γλυτώσει από πολλές δολοφονικές απόπειρες εναντίον του.
  • Οι δυνάμεις Νουκμπά, η ελίτ των ενόπλων της Χαμάς που έφεραν εις πέρας την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στο έδαφος του Ισραήλ το περασμένο Σάββατο, μακελεύοντας πάνω από 1.300 αμάχους και απαγάγοντας δεκάδες άλλους.

Και φυσικά σε αυτόν τον πόλεμο στόχος είναι ο λαβύρινθος από τούνελ που έχει χτίσει η Χαμάς κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας για να εξαπολύουν οι ένοπλοί της τις επιθέσεις του στο Ισραήλ, να απαγάγουν στρατιώτες. Πρόκεται για τέτοιο λαβύρινθο, που το Ισραήλ αποκαλεί το υπόγειο αυτό δίκτυο από σήραγγες, “μετρό της Γάζας“.

Ώρα μηδέν για τη Λωρίδα της Γάζας – Ηχούν οι σειρήνες στο Ισραήλ

Και το Τελ Αβίβ δέχθηκε ένα μπαράζ ρουκετών από την πλευρά της Γάζας. Ήχησαν μάλιστα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι σειρήνες σε αρκετές γειτονιές της πόλης. Σύμφωνα με την απεσταλμένη της ΕΡΤ στο Ισραήλ, Αλεξία Καλαϊτζή, η οποία επικαλείται δημοσιογράφους της πόλης, έχει τραυματιστεί μια 30χρονη γυναίκα από ρουκέτα, η οποία κατάφερε να περάσει την αντιαεροπορική άμυνα της πόλης.

Την ίδια ώρα ένα θερμό επεισόδιο σημειώθηκε στα σύνορα με τον Λίβανο. Μάλιστα υπήρξε η πληροφορία ότι υπήρχε εισβολή ενόπλων από τον Λίβανο προς το Ισραήλ γιατί ακούστηκαν εκρήξεις στο φράχτη. Όπως έγινε γνωστό από διεθνή μέσα, ο ισραηλινός στρατός έπληξε τελικά ένα παρατηρητήριο του λιβανέζικου στρατού στο σημείο. Οι Ισραηλινο ζήτησαν μάλιστα από τον κόσμο που μένει στην περιοχή κοντά στα σύνορα να μείνει στο σπίτι, να ασφαλίσει πόρτες και παράθυρα, καθώς υπήρχε, όπως είπαμε, φόβος για εισβολή ενόπλων.

Εξάλλου, ανταποκριτής του Al-Manar ανέφερε ότι ένας δημοσιογράφος σκοτώθηκε και άλλοι τραυματίστηκανμετά από ισραηλινό βομβαρδισμό. Το κανάλι Al Jazeera του Κατάρ επιβεβαίωσε ότι ένας δημοσιογράφος και ένας φωτογράφος τραυματίστηκαν.

Τεράστιες συγκρούσεις είχαμε και στη Δυτική Όχθη, καθώς ο κόσμος είχε βγει στους δρόμους για την ημέρα οργής των Παλαιστινίων. Έγιναν φοβερές συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό. Χτύπησαν οι Ισραηλινοί τους Παλαιστίνιους με πυρά. 11 νέοι νεκροί, όπως τουλάχιστον είναι τα μέχρι τώρα στοιχεία, στην Ναμπλούς, στη Ραμάλα και στη Χεβρώνα.

Ο κόσμος φεύγει με όποιο τρόπο μπορεί από τη Γάζα. Όσοι, μπορούν παίρνουν ότι πράγματα έχουν, φεύγουν ακόμη και με τα πόδια. Τα αυτοκίνητα είναι γεμάτα, όπως και τα φορτηγά. Τα διεθνή μέσα μιλούν για δεκάδες ανθρώπους που προχωρούν με τα πόδια για να απομακρυνθούν από το βόρειο τμήμα της Γάζας, μετά από αυτή την άνευ προηγουμένου προειδοποίηση. Πρόκειται για 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους που ζούσαν σε εκείνο το κομμάτι της Γάζας.

Ώρα μηδέν για τη Λωρίδα της Γάζας – Ηχούν οι σειρήνες στο Ισραήλ

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, μετά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα Ηνωμένα Έθνη, τονίζει ότι η επίθεση της Χαμάς δεν μπορεί να αιτιολογήσει μια απόλυτη ισοπέδωση της Γάζας. Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις φρικαλεότητες της Χαμάς το περασμένο Σάββατο, αναφέρει. Όμως αυτές οι επιθέσεις δεν δικαιολογούν και την ασταμάτητη και απόλυτη καταστροφή της Γάζας.

Δηλώσεις έκανε και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος μίλησε για τα όσα γίνονται τις τελευταίες μέρες μεταξύ Ισραήλ και Γάζας. Χαρακτήρισε τον αποκλεισμό της Γάζας απαράδεκτο και το παρομοίασε με την πολιορκία του Λένινγκραντ από τους Ναζί στη διάρκεια του ‘Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Διαβάστε ακόμα:

Μαχητές της Χαμάς νταντεύουν παιδιά από το Ισραήλ (video)

Το δράμα των Παλαιστινίων στη Γάζα – Θρήνος και σπαραγμός σε ένα απέραντο νεκροταφείο

Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη ζητά από τον γ.γ. του ΟΗΕ να σταματήσει ένα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» από το Ισραήλ

Ερντογάν: Εντελώς απαράδεκτο το τελεσίγραφο του Ισραήλ – Πάρτε πίσω αυτό το λάθος

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο ισραηλινός στρατός αρνείται ότι κάνει χρήση λευκού φωσφόρου στη Γάζα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος