Ομιλία Σολτς στην Μπούντεσταγκ – Ενδεχομένως σήμερα η επισημοποίηση της απόφασης για αποστολή τουλάχιστον 14 Leopard στο Κίεβο

Array

Ενδεχομένως σήμερα η επισημοποίηση της απόφασης για την αποστολή Leopard στην Ουκρανία από τη Γερμανία καθώς ο κ. Σολτς αναμένεται να μιλήσει (στις 14:00 ώρα Ελλάδας) στην Μπούντεσταγκ, στη γερμανική κάτω Βουλή.

Όπως μεταδίδει το BBC, o Γερμανός καγκελάριος φέρεται να αποφάσισε να στείλει τουλάχιστον 14 άρματα μάχης Leopard 2 ενώ η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου  αναμένεται να ανακοινώσει σχέδια για την αποστολή τουλάχιστον 30 αρμάτων μάχης M1 Abrams. «Οι Γερμανοί έχουν υπομείνει μήνες επώδυνων πολιτικών συζητήσεων εν μέσω ανησυχιών ότι η αποστολή αρμάτων μάχης θα κλιμάκωνε τη σύγκρουση και θα καθιστούσε το ΝΑΤΟ άμεσο μέρος του πολέμου με τη Ρωσία» αναφέρει ακόμα το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Γερμανικό Πρακτορείο, όπως και άλλα μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία, πληροφορήθηκε χθες βράδυ πως η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς αποφάσισε, έπειτα από μήνες πιέσεων από το Κίεβο και τους συμμάχους της, να προμηθεύσει Leopard 2 στο Κίεβο και να δώσει την έγκρισή της σε άλλες χώρες που διαθέτουν τέτοια, ιδίως στην Πολωνία, να στείλουν άμεσα κάποια στον ουκρανικό στρατό. Τις ίδιες πληροφορίες είχαν επίσης το περιοδικό Der Spiegel και το τηλεοπτικό δίκτυο ntv.

Παράλληλα, Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που ως τώρα έμοιαζε απρόθυμη να στείλει βαριά άρματα μάχης M1 Abrams, θα αρχίσει διαδικασία που θα οδηγήσει στην παράδοση περίπου 30 τέτοιων τεθωρακισμένων. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει από μήνες ως χρόνια, επισήμαναν στο πρακτορείο.

Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον: «Ακόμη μια πρόκληση» η πιθανή παράδοση αρμάτων μάχης από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία

Η πιθανή παράδοση βαρέων αρμάτων μάχης από τις ΗΠΑ και συμμάχους τους στον στρατό της Ουκρανίας θα αποτελούσε «ακόμη μια κατάφωρη πρόκληση» σε βάρος της Ρωσίας, έκρινε σήμερα ο Ανατόλι Αντόνοφ, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον.

«Είναι προφανές ότι η Ουάσιγκτον έχει βαλθεί να μας καταφέρει στρατηγική ήττα», ανέφερε ο κ. Αντόνοφ, σύμφωνα με ανάρτηση της πρεσβείας στην πλατφόρμα Telegram.

«Αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να προμηθεύσουν άρματα μάχης, το να δικαιολογήσουν το βήμα αυτό με επιχειρήματα περί ‘αμυντικών όπλων’ δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Θα πρόκειται για ακόμη μια κατάφωρη πρόκληση εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει, πιθανόν ήδη σήμερα, πως θα αρχίσει διαδικασίες για να εφοδιάσει με βαριά άρματα μάχης τον ουκρανικό στρατό, είπαν χθες Τρίτη Αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντέδρασε επιφυλακτικά χθες βράδυ στα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Γερμανία εντέλει αποφάσισε να εφοδιάσει τον στρατό του με βαριά άρματα μάχης Leopard 2 και να επιτρέψει σε άλλες χώρες που διαθέτουν τέτοια τεθωρακισμένα να πράξουν το ίδιο.

Ζελένσκι: Επιφυλακτικός στις πληροφορίες για αποστολή γερμανικών αρμάτων μάχης – Ζητά μεγάλο αριθμό

«Πολλή προσπάθεια, πολλές κουβέντες κι υποσχέσεις», δήλωσε αργά το βράδυ χθες Τρίτη, στο καθημερινό τηλεοπτικό διάγγελμά του. «Αλλά είναι σημαντικό να δούμε την πραγματικότητα. Το ζήτημα δεν είναι πέντε, δέκα, ή δεκαπέντε άρματα μάχης. Οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Κάθε μέρα κάνουμε το παν για να καλύψουμε τις ελλείψεις. Και είμαι ευγνώμων σε όποιον μας υποστηρίζει στην προσπάθεια αυτή». Ο κ. Ζελένσκι πιέζει εδώ και μήνες το Βερολίνο να στείλει βαριά όπλα στο Κίεβο, προκειμένου να απωθηθεί ο στρατός της Ρωσίας, που εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου 2022.Οι συνομιλίες για τα άρματα οφείλουν να «καταλήξουν σε αποφάσεις. Αποφάσεις για να ενισχύσουμε αληθινά την άμυνά μας εναντίον των τρομοκρατών», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος. Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας στη Δύση έχουν «τον απαραίτητο αριθμό» αρμάτων μάχης, συνέχισε, και «όταν ληφθούν αποφάσεις με την απαιτούμενη βαρύτητα, θα είμαστε ευτυχείς να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για καθεμιά από αυτές».

Spiegel: Η Γερμανία αποφάσισε να στείλει άρματα Leopard στην Ουκρανία – Επιτρέπει και σε άλλους την παράδοση

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς αποφάσισε να εγκρίνει την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, επιτρέποντας παράλληλα σε άλλες χώρες (όπως π.χ. η Πολωνία) να κάνουν το ίδιο, ανέφερε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η απόφαση αφορά την παράδοση τουλάχιστον μιας ίλης αρμάτων μάχης Leopard 2 A6.

Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι και άλλοι σύμμαχοι σκοπεύουν να ακολουθήσουν τα χνάρια της Γερμανίας και να ενισχύσουν με άρματα μάχης τον ουκρανικό στρατό.

Νωρίτερα, δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται άτομα που γνωρίζουν το θέμα ανέφερε ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναμένεται να δώσει στην Πολωνία την έγκριση ήδη από την Τετάρτη (25/1) για επανεξαγωγή των γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία.

Η γερμανική νομοθεσία απαιτεί έγκριση για την επανεξαγωγή του στρατιωτικού της εξοπλισμού, που σημαίνει ότι τα εκατοντάδες τανκς Leopard στην Ευρώπη μπορούν να σταλούν στην Ουκρανία μόνο με τη συγκατάθεση του Βερολίνου.

Στα πλάνα των ΗΠΑ η αποστολή αρμάτων μάχης «Abrams»

Κάνοντας στροφή 180 μοιρών, οι ΗΠΑ φαίνεται ότι θα άρουν τις αντιρρήσεις τους για την αποστολή αμερικανικών αρμάτων μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία και μια ανακοίνωση για το θέμα αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και εντός της εβδομάδας, ανέφερε η εφημερίδα Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η ανακοίνωση θα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διπλωματικής συνεννόησης με τη Γερμανία με βάση την οποία το Βερολίνο θα συμφωνήσει να στείλει μικρότερο αριθμό των δικών του αρμάτων Leopard 2 αλλά και να εγκρίνει την επανεξαγωγή τους από την Πολωνία και άλλες χώρες προς την Ουκρανία. Με τον τρόπο αυτόν θα διευθετηθεί η διαφωνία που απειλούσε με ρήξη τη δυτική συμμαχία, έντεκα μήνες μετά την έναρξη του πολέμου.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters ζητώντας να μην κατονομαστούν, είπαν ότι δεν γνωρίζουν αν έχει ληφθεί μια οριστική απόφαση για την αποστολή των Abrams στην Ουκρανία, μια ενέργεια που θα ενθάρρυνε τη Γερμανία να πράξει το ίδιο. Το Πεντάγωνο δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν αυτές τις πληροφορίες.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa-AFP-Reuters-Wall Street Journal, BBC, Βloomberg

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος