Bloomberg: Γερμανική έγκριση την Τετάρτη (25/1) σε αποστολή αρμάτων Leopard στην Ουκρανία

Array

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναμένεται να δώσει στην Πολωνία την έγκριση ήδη από την Τετάρτη (25/1) για επανεξαγωγή των γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η γερμανική νομοθεσία απαιτεί έγκριση για την επανεξαγωγή του στρατιωτικού της εξοπλισμού, που σημαίνει ότι τα εκατοντάδες τανκς Leopard στην Ευρώπη μπορούν να σταλούν στην Ουκρανία μόνο με τη συγκατάθεση του Βερολίνου.

Νωρίτερα σήμερα Τρίτη, η Πολωνία ζήτησε επίσημα εξουσιοδότηση, αυξάνοντας την πίεση στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς με την γερμανική κυβέρνηση να λέει ότι θα απαντήσει άμεσα. Ο νέος υπουργός Άμυνας του Βερολίνου, Μπόρις Πιστόριους, δήλωσε ότι η απόφαση για την προμήθεια των Leopards και την έγκριση της επανεξαγωγής τους θα μπορούσε να ληφθεί τις επόμενες ημέρες.

«Οι Γερμανοί έχουν ήδη λάβει το αίτημά μας για συγκατάθεση για τη μεταφορά αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία» δήλωσε στο Twitter ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Mariusz Blaszczak.

«Απευθύνω επίσης έκκληση στη γερμανική πλευρά να συμμετάσχει στον συνασπισμό των χωρών που υποστηρίζουν την Ουκρανία με άρματα μάχης Leopard 2».
Καθώς η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της προετοιμάζονται για μια νέα ρωσική επίθεση την άνοιξη, η συζήτηση σχετικά με την αποστολή αρμάτων μάχης για την υποστήριξη του στρατού του Κιέβου και τη δυνητική ανακατάληψη εδαφών έχει γίνει σημείο ανάφλεξης μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αγανακτήσει με την αργή λήψη αποφάσεων του Σολτς, λέγοντας ότι ο Γερμανός ηγέτης θα έπρεπε να είναι πιο δυναμικός.

Ο Σολτς επέμεινε ότι η Γερμανία δεν πρέπει να ενεργήσει μόνη της στην αποστολή νέων κατηγοριών βαρέων όπλων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλιμάκωση με τη Μόσχα. Έχει δώσει μεγάλη σημασία στο να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

«Ποτέ δεν πάμε μόνοι μας», δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα στο Bloomberg.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι η απόφαση για την παράδοση αρμάτων μάχης που θα βοηθήσουν το Κίεβο να ενισχύσει τη δύναμη πυρός του θα ληφθεί σύντομα.

«Η Ρωσία προετοιμάζεται για νέες επιθέσεις και πρέπει να δώσουμε γρήγορα τη δυνατότητα στους Ουκρανούς», δήλωσε μαζί με τον Πιστόριους.

Ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, δήλωσε ότι η αναποφασιστικότητα «σκοτώνει περισσότερους από τον λαό μας».

Der Spiegel: Η κυβέρνηση αποφάσισε να παραδώσει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία και θα επιτρέψει σε άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς αποφάσισε να εγκρίνει την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, επιτρέποντας παράλληλα σε άλλες χώρες (όπως π.χ. η Πολωνία) να κάνουν το ίδιο, μεταδίδει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι και άλλοι σύμμαχοι σκοπεύουν να ακολουθήσουν τα χνάρια της Γερμανίας και να ενισχύσουν με άρματα μάχης τον ουκρανικό στρατό.

«Πολεμάμε τη Ρωσία, όχι μεταξύ μας»

Bloomberg: Γερμανική έγκριση την Τετάρτη (25/1) σε αποστολή αρμάτων Leopard στην Ουκρανία
(AP Photo/Jean-Francois Badias)

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ κάλεσε σήμερα για ενότητα μεταξύ των δυτικών συμμάχων εν μέσω της συζήτησης για τις παραδόσεις γερμανικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.

«Διεξάγουμε έναν πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και όχι μεταξύ μας», τόνισε η Μπέρμποκ στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

Παραδέχτηκε ότι η Γερμανία πρέπει να κάνει περισσότερα, λέγοντας: «Ναι, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να υπερασπιστούμε την Ουκρανία. Ναι, πρέπει να κάνουμε περισσότερα και στα άρματα μάχης», αλλά σημείωσε ότι η ενότητα μεταξύ των συμμάχων εξακολουθεί να είναι το πιο «κρίσιμο μέρος» της υποστήριξης της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας.

Προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αντεγκλήσεις και αλληλοκατηγορίες σχετικά με το αν το Βερολίνο θα επιτρέψει ή όχι την παράδοση των αρμάτων μάχης Leopard 2, τα οποία το Κίεβο υποστηρίζει ότι είναι ζωτικής σημασίας για την ανακατάληψη εδαφών που έχει καταλάβει η Ρωσία. Οι εσωτερικές διαφωνίες σημαίνουν ότι ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν κερδίζει, συμπλήρωσε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε ακόμα:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος