Ολοκληρώθηκε η σύνθεση της νέας γερμανικής κυβέρνησης

Δύο ημέρες πριν εκλεγεί ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, ο σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς, παρουσίασε σήμερα τους εφτά υπουργούς του, Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος,  στην νέα κυβέρνηση.

Το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει η Νάνσι Φάζερ (Nancy Faeser), θα είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας. Προερχόμενη από το κρατίδιο της Έσσης ανήκει στο αριστερό ρεύμα του SPD, θα έχει στο χαρτοφυλάκιό της το κρίσιμο θέμα της αντιμετώπισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Ο Χουμπέρτους Χάιλ (Hubertus Heil), παραμένει υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων. Είχε σημαντικό έργο στην απερχόμενη κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, Μέρκελ, και θα παίξει κρίσιμο ρόλο για την αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα 12 ευρώ και για την διασφάλιση των συντάξεων.

«Η ασφάλεια στα χέρια γυναικών», είπε ο Σολτς ανακοινώνοντας ότι, η Κριστίνε Λάμπρεχτ,  (Christine Lambrecht) θα είναι η νέα υπουργός Άμυνας της Γερμανίας. Η σοσιαλδημοκράτης Λάμπρεχτ ήταν υπουργός Δικαιοσύνης και είναι η τρίτη κατά σειρά γυναίκα που αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας μετά την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την Αννεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ. « Για πολλούς εείναι μία έκπληξη. Για μένα είναι πρόκληση», είπε η Λάμπρεχτ, υποσχόμενη ότι θα φροντίσει ιδιαίτερα για τον κατάλληλο εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας.

Το κρίσιμο λόγω και της πανδημίας υπουργείο Υγείας αναλαμβάνε,ι ο Καρλ Λάουτερμαχ, (Karl Lauterbach). Γιατρός στο επάγγελμα, ήταν το «πρόσωπο του SPD» στην πανδημία με συνεχείς εμφανίσεις στα ΜΜΕ. «Η πανδημία θα διαρκέσει περισσότερο από ότι πολλοί περιμένουν», εκτίμησε ο Λάουτερμπαχ. Είναι όμως αισιόδοξος ότι «θα κερδίσουμε την μάχη της πανδημίας και θα είμαστε καλύτερα οπλισμένοι στην επόμενη πανδημία». Για την περίοδο των Χριστουγέννων εκτίμησε ότι θα διασφαλιστούν οι μετακινήσεις των πολιτών, αν τις επόμενες ημέρες μειωθούν τα κρούσματα.

Η Κλάρα Γκάιβιτς, (Klara Geywitz) αναλαμβάνει το νεοσυσταθέν υπουργείο Οικοδομών/Κατοικίας με αποστολή να αντιμετωπίσει το οξυμμένο στη Γερμανία πρόβλημα στέγης.

Η Σβένια Σούλτσε (Svenja Schulze), θα είναι η νέα υπουργός Αναπτυξιακής Βοήθειας, από το οποίο έχουν περάσει στο παρελθόν μεγάλα ονόματα της γερμανικής Σοσιαλδημοκρατίας, όπως ο Έγκον Μπαρ και ο Έρχαρντ Έπλερ. Η Σούλτσε ήταν υπουργός Περιβάλλοντος στην τελευταία κυβέρνηση και είναι καλά δικτυωμένη διεθνώς για την αναπτυξιακή βοήθεια που χορηγεί η Γερμανία στις χώρες του τρίτου κόσμου.

Υπουργός Καγκελαρίας, αναλαμβάνει, ο Βόλφγκανγκ Σμίντ (Wolfgang Schmidt), στενός συνεργάτης και «δεξί χέρι» του Όλαφ Σολτς.

Σημειώνεται ότι με βάση την κατανομή των υπουργείων μεταξύ των τριών κομμάτων του συνασπισμού του «σηματοδότη», ο δεύτερος εταίρος, οι Πράσινοι, έχουν πέντε υπουργεία, μεταξύ άλλων το υπουργείο Οικομίας-Ανάπτυξης και Προστασίας του Κλίματος με τον Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος θα είναι και αντικαγκελάριος της κυβέρνησης, όπως και το υπουργείο Εξωτερικών με την Αναλένα Μπέρμποκ, πρώτη γυναίκα υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας.

Ο τρίτος εταίρος, οι Φιλελεύθεροι (FDP), παίρνουν το κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών με υπουργό τον πρόεδρο του κόμματος, Κρίστιαν Λίντνερ.

Το απόγευμα της Δευτέρας αναμένεται το αποτέλεσμα του εσωκομματικού δημοψηφίσματος στο κόμμα των Πρασίνων για την έγκριση της κυβερνητικής συμφωνίας. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ενέκρινε ήδη Σάββατο σχεδόν ομόφωνα (98,8%) τη συμφωνία σε ψηφιακό συνέδριο, την έγκρισή του έδωσε και το Προεδρείο των Φιλελευθέρων (FDP).

Την ερχόμενη Τετάρτη, 08.12., η νέα Ομοσπονδιακή Βουλή θα εκλέξει τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς νέο καγκελάριο της Γερμανίας, που θα διαδεχτεί την Άνγκελα Μέρκελ μετά από 16 χρόνια στην καγκελαρία. Την Πέμπτη, ο καγκελάριος Σολτς θα κάνει τις προγραμματικές του δηλώσεις στο Μπούντεσταγκ. Η πρώτη επίσκεψη του νέου γερμανού καγκελάριου στο Εξωτερικό θα είναι στο Παρίσι, την Παρασκευή, για τη συνάντηση του Σολτς με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς, Βερολίνο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος