Ολλανδοί ερευνητές έχουν εκπαιδεύσει μέλισσες να αναγνωρίζουν τον κορονοϊό

Στρασβούργο- Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης

Ο κορονοϊός μπορεί να ανιχνευθεί στην αναπνοή ενός μολυσμένου ατόμου με μέλισσες υποστηρίζουν ερευνητές από το Ολλανδικό Πανεπιστήμιο του Wageningen και για αυτόν τον λόγο, εκτός από τα σκυλιά που έχουν εκπαιδευτεί ήδη και χρησιμοποιούνται σε ορισμένες αθλητικές εκδηλώσεις στις ΗΠΑ, έχουν καταφέρει να εκπαιδεύσουν αυτά τα έντομα για τον ίδιο σκοπό.

Η έρευνα διεξήχθη με περισσότερες από 150 μέλισσες στο εργαστήριο Βιοασφάλειας της Wageningen Bioveterinary Research. Τα δείγματα που χρησιμοποιήθηκαν στα πρώτα πειράματα συλλέχθηκαν από υγιή βιζόν που είχαν μολυνθεί με SARS-CoV-2. Στα πειράματα με τα δείγματα βιζόν, αρκετές μέλισσες έδειξαν πολύ καλά αποτελέσματα και μπόρεσαν να διακρίνουν τα μολυσμένα δείγματα με πολύ χαμηλό αριθμό ψευδών θετικών και ψευδών αρνητικών. Παρόμοια αποτελέσματα επιτεύχθηκαν και σε μεταγενέστερα πειράματα με ανθρώπινα δείγματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Wageningen, οι ερευνητές κατάφεραν να εκπαιδεύσουν τις μέλισσες ώστε να ανιχνεύουν μέσα σε λίγα λεπτά τον κορονοϊό στον αέρα. Ο κορονοϊός, όπως και άλλες ασθένειες, προκαλεί μεταβολικές αλλαγές στο σώμα που προκαλούν μυρωδιά και έτσι οι μέλισσες που βρίσκουν ένα λουλούδι λίγα χιλιόμετρα μακριά μπορούν να μάθουν να ανιχνεύουν μυρωδιές, αλλά με λίγα μόνο λεπτά προπόνησης.

Οι ερευνητές έδωσαν για αυτό στις μέλισσες νερό με ζάχαρη ως ανταμοιβή, ενώ ταυτόχρονα τις εξέθεσαν στην μυρωδιά της αναπνοής ενός βιζόν που είχε μολυνθεί με τον κορονοϊό. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την αναγνώριση του κορονοϊού οι μέλισσες έβγαζαν τις γλώσσες τους.

Η εταιρεία start up με το όνομα Insectsense θέλει να χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα της έρευνας και στο εμπόριο. Σύμφωνα με την εταιρεία, έχει ήδη αναπτύξει το πρωτότυπο μιας μηχανής στο οποίο οι μέλισσες μπορούν να εκπαιδεύονται αυτόματα για την αναγνώριση του κορονοϊού, ενώ ένα άλλο κομμάτι του εξοπλισμού περιέχει μέλισσες με τις οποίες μπορούν να μετρηθούν αυτόματα οι αντιδράσεις τους. Με αυτόν τον τρόπο, ο αέρας που αναπνέουν μπορεί να εξεταστεί με φυσικό τρόπο και χωρίς άμεση επαφή με τις μέλισσες.

Επιπλέον, η συγκεκριμένη εταιρεία εργάζεται επίσης στην εξέλιξη ενός βιολογικού τσιπ που θα περιέχει τις δυνατότητες των οσφρητικών υποδοχέων εντόμων. Έτσι παράλληλα με τα μοντέλα μηχανικής μάθησης, ο κορονοϊός ή άλλες ασθένειες θα μπορούσαν να εντοπιστούν χωρίς μέλισσες με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία της NASA να εργάζεται ήδη σε ένα παρόμοιο προτζεκτ με το όνομα E-Nose.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος