Όλαφ Σολτς: Τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στο ελεύθερο, δημοκρατικό κομμάτι της Ευρώπης

Array

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απηύθυνε έκκληση να ενταθούν οι προσπάθειες για την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, που ξεκίνησαν πριν από 20 χρόνια. Μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η ενσωμάτωση έχει γίνει ακόμη πιο σημαντική, τόνισε ο Σολτς ανοίγοντας τις εργασίες της συνόδου κορυφής με τους ηγέτες των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο και Σερβία.

«Η Ευρώπη είναι πλήρης μόνο με τα Δυτικά Βαλκάνια», είπε ο Σολτς. «Τα έξι κράτη των δυτικών Βαλκανίων ανήκουν στο ελεύθερο και δημοκρατικό κομμάτι της Ευρώπης», η ευημερία και η σταθερότητα αυτής της περιοχής δεν μπορούν να διαχωριστούν από την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο γερμανός καγκελάριος ζήτησε να ξεπεραστούν οι περιφερειακές διενέξεις, όπως αυτή μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου. Κάλεσε επίσης τις χώρες αυτές να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά η διαφθορά που .

Τα Δυτικά Βαλκάνια, τόνισε, μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξη της Γερμανίας. Ταυτόχρονα, χαιρέτισε τις προσπάθειες για μεγαλύτερη περιφερειακή συνεργασία, η οποία αποτυπώνεται σε τρεις συμφωνίες που υπέγραψαν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στο Βερολίνο. Οι συμφωνίες, που ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης εδώ και δύο χρόνια, προβλέπουν την αμοιβαία αναγνώριση ταυτοτήτων, πανεπιστημιακών τίτλων και επαγγελματικών διπλωμάτων.

Στην ατζέντα της συνόδου είναι επίσης η ενεργειακή πολιτική με βασικό στόχο τη βελτίωση των δικτύων και τη ενεργειακή διασυνδεσιμότητα τόσο μεταξύ των χωρών αυτών όσο και σύνδεσή τους με την ΕΕ. Στη θεματική αυτήν εστιάστηκε και η παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζοντας τον ρόλο της Ελλάδας στη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας των βαλκανικών χωρών.

Η Γερμανία και η ΕΕ υπόσχονται να παράσχουν βοήθεια στον τομέα αυτόν. «Είναι καθήκον μας να κάνουμε τις υποσχέσεις πραγματικότητα», είπε ο καγκελάριος. Οι συμφωνίες υπογράφονται σε ένα περιβάλλον «αυξημένης, επείγουσας ανάγκης», συμπλήρωσε ο γερμανός καγκελάριος. «Ο βίαιος, επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας μας αναγκάζει να σταθούμε ενωμένοι και να υπερασπιστούμε με ασφάλεια την ελευθερία της Ευρώπης».

Στη σύνοδο του Βερολίνου, υπό πίεση είναι η Σερβία για την επαμφοτερίζουσα στάση της μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, με την οποία υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία εντατικής συνεργασίας, γεγονός που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ευρωπαίων να συντάσσονται οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες με την πολιτική της ΕΕ έναντι της Ρωσίας.

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος