Όλαφ Σολτς: «Ο Πούτιν θέλει να αλλάξει τη γεωγραφία της Ευρώπης»

Τα επόμενα βήματα μετά το «στοπ» στον ρωσο-γερμανικό αγωγό Nord Stream 2 στο πλαίσιο των κυρώσεων στη Ρωσία μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των ουκρανικών επαρχιών Λουγκανσκ και Ντόμπας εξετάζει το Βερολίνο.

Ο καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ανακοίνωσε χθες τη διακοπή της διαδικασίας αδειοδότησης για τον αγωγό Nord Stream 2 από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή. Ο αγωγός συνδέει απευθείας τη Ρωσία και τη Γερμανία παρακάμπτοντας την Ουκρανία και τις άλλες ανατολικές χώρες της Ευρώπης. Η ανακοίνωση του Σολτς ήταν η πρώτη και από καιρό αναμενόμενη από την Ουκρανία και τις ΗΠΑ απάντηση της Γερμανίας στην κλιμακούμενη επιθετικότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

«Η ρωσική αναγνώριση ανεξαρτησίας των ουκρανικών περιοχών είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου και δεν την αποδεχόμαστε», είπε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε δηλώσεις στα τηλεοπτικά κανάλια ARD και ZDF.

Στο ερώτημα, τi επιδιώκει τελικά ο Πούτιν, η απάντηση του Σολτς είναι ότι «ο Πούτιν θέλει να αλλάξει τη γεωγραφία της Ευρώπης. Και αυτό είναι επικίνδυνο».

Εκτίμησε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις που συγκέντρωσε η Ρωσία, είναι αρκετές για μία επέμβαση στην Ουκρανία και από την Λευκορωσία και από τον Εύξεινο Πόντο.

«Πρέπει να επιστρέψουμε στην αρχή σεβασμού των συνόρων», είπε ο Σολτς.

Ο Gερμανός καγκελάριος εξέφρασε τη «μεγάλη απογοήτευσή του» από την αποτυχία των διπλωματικών προσπαθειών, στις οποίες και ο ίδιος πρωτοστάτησε.

Η «Συμφωνία του Μινσκ», η οποία είχε υπογραφεί το 2015 στο λεγόμενο «Σχήμα της Νορμανδίας» με τη συμμετοχή Ρωσίας-Ουκρανίας-Γαλλίας-Γερμανίας, προέβλεπε καθεστώς εκτεταμένης αυτονομίας για τις ρωσόφωνες επαρχίες Ντόμπας και Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Δεν εφαρμόστηκε ούτε από το Κίεβο ούτε από τη Μόσχα. Με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο επαρχιών, η Συμφωνία του Μινσκ είναι ντε φάκτο νεκρή.

Παρόλα αυτά ο  καγκελάριος θέλει να μείνει ανοιχτή μία προοπτική διαλόγου προς τη Μόσχα και μέσα από το «Σχήμα της Νορμανδίας» (Ρωσία-Ουκρανία-Γαλλία-Γερμανία). Ο Όλαφ Σολτς απέρριψε για μία ακόμη φορά την πώληση όπλων στην Ουκρανία, επικαλούμενος το γερμανικό νομικό πλαίσιο που απαγορεύει την πώληση όπλων σε περιοχές κρίσης.

«Η Ουκρανία έχει αρκετά όπλα», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η Γερμανία δίνει πολιτική και κυρίως oικονομική στήριξη στην Ουκρανία.

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος