‘Ολα «ανοιχτά» στην Τουρκία – Η ΕΡΤ στις προεκλογικές ομιλίες – Το χαρτί του ξένου δάκτυλου

Με τις δημοσκοπήσεις να είναι αμφίρροπες, οι δύο βασικοί αντίπαλοι έπαιξαν το τελευταίο τους χαρτί, αυτό του ξένου δάκτυλου. Η κυβέρνηση Ερντογάνκατηγορεί ευθέως τις Ηνωμένες Πολιτείες και ονομαστικά τον πρόεδρο Μπάιντεν για παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας, με τον Τούρκο πρόεδρο να κάνει αναφορά ακόμα και στο αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου από την άλλη, επιτέθηκε στη Ρωσία κατηγορώντας τη για συνωμοσίες και διασπορά ψευδών ειδήσεων, με σκοπό να βοηθήσει τον Ερντογάν.

Η ΕΡΤ συνδέεται ταυτόχρονα με την Άγκυρα και τον απεσταλμένο της, Πιέρρο Τζανετάκο και με τους ανταποκριτές στην Κωνσταντινούπολη. Ο Γιάννης Μανδαλίδης ήταν στην ομιλία του Τούρκου προέδρου ενώ η Αριάνα Φερεντίνου μετέδωσε ότι σε τελευταία δημοσκόπηση ο Ταγίπ Ερντογάν ανακτά έδαφος και λαμβάνει το 51% .

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, επικεντρώθηκε στους νέους, στο Συνεδριακό Κέντρο της Κωνσταντινούπολης, ενώ νωρίτερα βρέθηκε σε δύο προεκλογικές συγκέντρωσης σε δυτικά προάστια της Κωνσταντινούπολης.
Κατηγόρησε για μία ακόμη φορά τον αντίπαλό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για συνωμοσία εις βάρος του Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητα του στις προεδρικές εκλογές υπό το βάρος  ροζ σκανδάλου.

Οι κατηγορίες του προέδρου Ερντογάν κατά του Κιλιτσντάρογλου εδράζονται σε τρεις άξονες:
Πρώτον, ότι είναι υποχείριο –το μακρύ χέρι- της Δύσης και ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών
Δεύτερον, τον κατηγορεί ότι ταυτίζεται με την τρομοκρατία επειδή στηρίζει την υποψηφιότητά του  το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών το οποίο χαρακτηρίζει προέκταση του ΡΚΚ και
Τρίτον , ότι εξυπηρετεί την ατζέντα των γκιουλενιστών, που κατηγορούνται για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Σε μία μακροσκελή ανάρτησή του σήμερα, ο πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Δεν θα αφήσουμε σκιές πάνω από τη δημοκρατία μας. Αν χρειαστεί, θα προστατεύουμε την ανεξαρτησία και το μέλλον μας με κόστος τη ζωή μας, όπως κάναμε το βράδυ της 15ης Ιουλίου».



Η δήλωση αυτή ουσιαστικά δίνει συνέχεια σε προηγούμενες τοποθετήσεις του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ότι στις εκλογές της 14ης Μαΐου επιχειρείται ένα πολιτικό πραξικόπημα.

Για άλλη μια φορά ο Σοϊλου επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν σε αυτές τις εκλογές, αναφερόμενος συγκεκριμένα στον πρόεδρο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος Ερντογάν θα ολοκληρώσει την προεκλογική του εκστρατεία με βραδινή προσευχή που θα κάνει στην Αγία Σοφία.

Αίσθηση προκαλεί η εμφάνιση του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στην Σαμσούντα καθώς φαίνεται να φορά αλεξίσφαιρο γιλέκο κάτω από το σακάκι ενώ πίσω του στέκονται πάνοπλοι αστυνομικοί.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του συνασπισμού της αντιπολίτευσης ολοκλήρωσε στο κέντρο της Άγκυρας την κεντρική προεκλογική ομιλία του, σε μια συγκέντρωση με πολύ κόσμο.
 
Η Άγκυρα, άλλωστε, θεωρείται μια πόλη- σύμβολο για τους κεμαλιστές, με τον νυν δήμαρχο Μανσούρ Γιαβάζ να προορίζεται ως ένας εκ των αντιπροέδρων του Κιλιτσντάρογλου σε περίπτωση που εκλεγεί.
 
Ο Κιλιτσντάρογλου προβάλλει στο λόγο του πρώτα απ’ όλα τα θέματα της οικονομίας, κατηγορώντας τον Ερντογάν ως υπεύθυνο για όσα υποφέρουν οι Τούρκοι εξαιτίας του πληθωρισμού. «Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να βάλουμε φαγητό στο τραπέζι των σπιτιών μας, να μπορούμε να παρέχουμε τα απαραίτητα στα παιδιά μας», είναι μια χαρακτηριστική έκφραση του Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος υποστηρίζει ότι «οι φτωχοί βιώνουν μια πραγματική κόλαση».
 
Ψηλά επίσης για τον αντιπολιτευτικό συνασπισμό και τα θέματα του κράτους δικαίου, των θεσμών, της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τον Κιλιτσντάρογλου να καλεί ειδικά την νεολαία να βάλει οριστικό τέλος στο αυταρχικό καθεστώς του Ερντογάν, ο οποίος έχει ελέγχει τους κρίσιμους βραχίονες του κράτους.
 
Στο επίκεντρο του προεκλογικού λόγου βρίσκεται φυσικά και η διεθνής θέση της χώρας, με τον Κιλιτσντάρογλου να ρίχνει μεν γέφυρες προς την Δύση, αλλά σε καίρια ζητήματα όπως οι σχέσεις με τη Ρωσία να μην αναμένονται ιδιαίτερες αλλαγές. Σε αυτήν την κατεύθυνση ήταν άλλωστε και οι δηλώσεις του Ουνάλ Τσεβικόζ, ο οποίος προορίζεται για υπουργός Εξωτερικών του Κιλιτσντάρογλου.
 
Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν τα δρώμενα οι ξένες πρεσβείες στην Τουρκία, ενώ σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες ο Κιλιτσντάρογλου θα ψηφίσει την Κυριακή στην Άγκυρα και θα παρακολουθήσει την εξέλιξη της βραδιάς στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην τουρκική πρωτεύουσα. 

Νωρίτερα ο Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από το ροζ βίντεο στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται ο Ιντζέ, αλλά και σε βίντεο deep fake που προβλήθηκε από τον Ερντογάν και δείχνει διοικητή του ΡΚΚ να λέει το ίδιο σύνθημα με τον Κιλιτσντάρογλου. 

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως η Μόσχα και ρωσικές εταιρείες στηρίζουν την εκστρατεία Ερντογάν, με ψεύτικα βίντεο αλλά και χρήματα μέσω του πυρηνικού εργοστασίου Ακούγιου, γιατί η συνεργασία μαζί του είναι πολύτιμη. Άμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχας που αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.

«Δηλώνουμε επίσημα ότι δεν μπορεί να υπάρξει παρέμβαση οποιουδήποτε είδους. Και αν κάποιος έχει προμηθεύσει τον κ. Κιλιτσντάρογλου με αυτές τις πληροφορίες, είναι ψεύτες», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Η αποχώρηση από την προεδρική κούρσα του Μουχαρέμ Ιντζέ δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει τον ένα ή τον άλλο υποψήφιο, αν και αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι μετά την ανάρρωση του Ερντογάν και μετά το γιγαντιαίο συλλαλητήριο στην Κωνσταντινούπολη, ο τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται να ανεβάζει τα ποσοστά του και σε κάποιες τελευταίες μετρήσει να ξεπερνάει ακόμα και το 50%. Οπωσδήποτε η επιθετική ρητορική του, η συνεχής αναφορά σε φερόμενη ανάμειξη των Αμερικανών στις εκλογές της Κυριακής, και η απειλή για ένα νέο πολιτικό αυτή τη φορά πραξικόπημα με τη στήριξη των Γκιουλενιστών, ίσως συσπειρώσει περισσότερο το ακροατήριο του. Σε περισσότερη συσπείρωση στοχεύει και η αντιπολίτευση και επενδύει κυρίως στις επαγγελίες του Κιλιτσντάρογλου για δημοκρατία και πάταξη της διαφθοράς.  


Ακόμη όμως και την ύστατη ώρα, όλα τα σενάρια είναι ανοικτά και οι ακριβείς προβλέψεις προς το παρόν αδύνατες.  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος