Οικονομική ανάκαμψη το 2023, υποστηρίζει η Κομισιόν για την Ισπανία

Με βραδύτερο ρυθμό από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο θα ανακάμψει η ισπανική οικονομία σύμφωνα με τις σημερινές προβλέψεις της Κομισιόν. Για το 2021, η πρόβλεψη είναι ότι θα κλείσει με ανάκαμψη 4,6%, 1,6 μονάδες λιγότερο από ό,τι υπολόγιζε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν το καλοκαίρι και 1,9 λιγότερο από ό,τι περιμένει η ισπανική κυβέρνηση. Για το 2022, η ανάκαμψη θα είναι 5,5%, και πάλι σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι υπολογίζονταν πριν από το καλοκαίρι.

Η οικονομική ύφεση του 2020, η μεγαλύτερη στην ιστορία της χώρας υπολογίζεται ότι θα δώσει στη θέση της σε μία ισχυρή ανάκαμψη. Οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα του ΑΕΠ τους με το κλείσιμο του 2021 όπως η Γαλλία, η Γερμανία και την ερχόμενη άνοιξη η Ιταλία. Η Ισπανία όμως δεν θα επιστρέψει μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Οι προβλέψεις των Βρυξελλών επισημαίνουν ότι εφέτος το έλλειμμα θα φτάσει το 8,1% και το χρέος θα αυξηθεί από 120% σε 120,6%. Θα είναι το 2022 και το 2023 όταν θα αρχίσει να μειώνεται, στο 118,2% και 116,9%, αντίστοιχα.

Ακόμα και οι προβλέψεις του ΔΝΤ πριν λίγες εβδομάδες πέφτουν στο κενό καθώς υπολόγιζαν αύξηση 5,7% για το 2021 και 6,4% για το 2021.

Η Κομισιόν ελπίζει ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα παραμείνει ισχυρή «λόγω της αποταμίευσης που συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας». Και επιπλέον επενδύει στην σταδιακή εξομάλυνση του διεθνούς τουρισμού.

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή, Μαδρίτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος