ΟΗΕ: Την Άνγκελα Μέρκελ προτείνει ο Γ.Γ για επικεφαλής συμβουλευτικού οργάνου

Πρόταση στην πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, την Άνγκελα Μέρκελ, να αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο στον Οργανισμό, έκανε Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Ο κ. Γκουτέρες ζήτησε από την κυρία Μέρκελ να αναλάβει την προεδρία υπό σύσταση συμβουλευτικού οργάνου στο οποίο επικεφαλής θα τεθούν πρώην αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων.

Το συμβούλιο αυτό έχει σκοπό να «εντοπίσει παγκόσμια δημόσια αγαθά και άλλα πεδία κοινού ενδιαφέροντος» όπου «χρειάζονται βελτιώσεις στη διακυβέρνηση» και να «προτείνει επιλογές για το πώς μπορεί να επιτευχθούν».

Ωστόσο, σύμφωνα με την εκτίμηση των ειδησεογραφικών μέσων , οι πιθανότητες η πρώην καγκελάριος να δεχθεί να αναλάβει αυτόν τον ρόλο είναι μάλλον χαμηλές. Κατά τα φαινόμενα, η 67χρονη πρώην αρχηγός της γερμανικής κυβέρνησης δεν έχει ακόμη δώσει την απάντησή της στον επικεφαλής του ΟΗΕ.

Η κα Μέρκελ αποφάσισε να μη θέσει υποψηφιότητα με τη συντηρητική Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και αποσύρθηκε από τη γερμανική πολιτική κονίστρα στα τέλη του 2021, έπειτα από 16 χρόνια στην καγκελαρία.

Το συμβουλευτικό όργανο που σχηματίζεται κατόπιν εισήγησης του κ. Γκουτέρες συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του για την μεταρρύθμιση του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της δεύτερής του θητείας, που άρχισε τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τον Πορτογάλο, η πανδημία του νέου κορονοϊού αποκάλυψε πως υπάρχουν τεράστια κενά στη διεθνή συνεργασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος