ΟΗΕ: Προσωπικό της UNRWA και γιατροί λιποθυμούν από την πείνα στη Γάζα

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε σήμερα ότι το προσωπικό της καθώς και γιατροί και εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες λιποθυμούν εν ώρα εργασίας στη Γάζα λόγω τηςπείνας και της εξάντλησης.

Η UNRWA δήλωσε ότι έχει λάβει δεκάδες επείγοντα μηνύματα από το προσωπικό της που περιγράφουν δεινές συνθήκες και εξάντληση στον θύλακα, όπου το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο κατά της Χαμάς από τον Οκτώβριο του 2023.

«Κανείς δεν γλιτώνει: και οι φροντιστές στη Γάζα χρειάζονται φροντίδα. Γιατροί, νοσηλευτές, δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις πεινούν», ανέφερε ο γενικός επίτροπος της UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί σε δήλωση, που διένειμε ο εκπρόσωπός του σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Πολλοί τώρα λιποθυμούν λόγω της πείνας και της εξάντλησης ενώ εκτελούν τα καθήκοντά τους: καταγγέλλουν φρικαλεότητες ή ανακουφίζουν από τα δεινά», πρόσθεσε.

Ο Λαζαρινί επέκρινε επίσης το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ σύστημα διανομής βοήθειας το οποίο διαχειρίζεται το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF) που προσφέρει βοήθεια από τα τέλη Μαΐου, όταν το Ισραήλ, που ελέγχει τις προμήθειες για τη Γάζα, ήρε τον αποκλεισμό 11 εβδομάδων.

«Το λεγόμενο σύστημα διανομής ‘GHF‘ είναι μια σαδιστική παγίδα θανάτου. Ελεύθεροι σκοπευτές ανοίγουν πυρ αδιακρίτως κατά του πλήθους, λες και τους έχει δοθεί άδεια να σκοτώνουν», δήλωσε ο Λαζαρινί.

Το GHF χρησιμοποιεί ιδιωτικές αμερικανικές εταιρίες ασφαλείας και επιμελητείας για την παράδοση προμηθειών στη Γάζα, παρακάμπτοντας σε μεγάλο βαθμό ένα σύστημα υπό τον ΟΗΕ που σύμφωνα με το Ισραήλ επέτρεπε στους μαχητές να λεηλατούν φορτία με ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζονταν για αμάχους. Η Χαμάς αρνείται τις κατηγορίες αυτές.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με αναφορές, ενώ προσπαθούσαν να λάβουν επισιτιστική βοήθεια από τα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UNRWA, δήλωσε ο Λαζαρινί.

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν στις 15 Ιουλίου ότι κατέγραψαν τουλάχιστον 875 φόνους τις τελευταίες έξι εβδομάδες σε σημεία διανομής βοήθειας στη Γάζα που διαχειρίζεται το GHF και σε οχηματοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια από άλλες οργανώσεις αρωγής. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν ήταν κοντά σε κέντρα του GHF, ενώ οι υπόλοιποι 201 σκοτώθηκαν σε διαδρομές άλλων οχηματοπομπών με ανθρωπιστική βοήθεια.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, το GHF και η COGAT — η υπηρεσία του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που είναι αρμόδια για τον συντονισμό ανθρωπιστικών θεμάτων με τους Παλαιστινίους– δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλιο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος