ΟΗΕ: Η Καμπούλ μετατρέπεται σε προσφυγικό καταυλισμό – Πλησιάζουν οι Ταλιμπάν

Σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την Καμπούλ βρίσκονται δυνάμεις των Ταλιμπάν, την ώρα που τα Ηνωμένα Έθνη και η Ύπατη Αρμοστεία (UNHCR) και το Συμβούλιο Προσφύγων (NRC), προειδοποιούν ότι η ανθρωπιστική κρίση γιγαντώνεται. Το ένα τρίτο του πληθυσμού δεν έχει διασφαλισμένα αποθέματα τροφίμων, δύο εκατομμύρια παιδιά έχουν ανάγκη από βοήθεια, ενώ περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, το 80% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά.

Χιλιάδες άνθρωποι φεύγουν από τις 16 επαρχιακές πρωτεύουσες σε σύνολο 34, που έχουν καταλάβει η Ταλιμπάν και αναζητούν καταφύγιο στην Καμπούλ και άλλα αστικά κέντρα, επεσήμανε άλλος αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Να κρατήσουν ανοικτά τα σύνορα, καλούν τις γειτονικές χώρες τα Ηνωμένα Εθνη, την ώρα που και η Ολλανδία μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία στέλνουν στρατιωτικές δυνάμεις για την απομάκρυνση των υπηκόων τους και την εκκένωση πρεσβειών.

Ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Δανίας και της Γερμανίας, ανέστειλαν τις απελάσεις Αφγανών αιτούντων άσυλο, που η αίτησή τους έχει απορριφθεί, ωστόσο η Τσεχία ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει.

Οι Ισλαμιστές έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη δεύτερη και την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν. Στην Πουλ- ι- Αλάμ, πρωτεύουσα της κεντρικής επαρχίας Λόγκαρ κρατούνται αιχμάλωτοι ο κυβερνήτης και ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών.

Η επαρχία αυτή έχει περίπου 120.000 κατοίκους, ενώ απέχει περίπου 90 λεπτά με το αυτοκίνητο από την Καμπούλ.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας απέρριψε τις εκκλήσεις να σταλούν στρατιώτες πίσω στο Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της Κουντούζ, της πόλης στην οποία είχαν αναπτυχθεί γερμανικά στρατεύματα επί μια δεκαετία.

Η Γερμανία είχετη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν μετά τις ΗΠΑ και έχασε περισσότερους στρατιώτες στη μάχη στην Κουντούζ από οπουδήποτε αλλού μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εντός 48ώρου 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν

Μύδρους εναντίον της «επικίνδυνης» πολιτικής που ασκεί στο Αφγανιστάν ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στην αμερικανική Γερουσία, Μιτς Μακόνελ.

Οι ανακοινώσεις αυτές «μοιάζουν με προετοιμασίες για την πτώση της Καμπούλ», τόνισε ο Μιτς Μακόνελ, αξιώνοντας ο Τζο Μπάιντεν «να δεσμευθεί αμέσως να προσφέρει περισσότερη υποστήριξη στις αφγανικές δυνάμεις».

Αλλιώς, «η Αλ Κάιντα και οι Ταλιμπάν θα εορτάσουν πιθανόν την 20ή επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου πυρπολώντας την πρεσβεία μας στην Καμπούλ», προειδοποίησε ο γερουσιαστής.

Η Βρετανία επικρίνει την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τo Αφγανιστάν

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας επέκρινε την απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν, λέγοντας ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο να ανακάμψει η αλ Κάιντα κάτι που θα «απειλήσει την ασφάλεια» όλου του κόσμου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Αφγανιστάν θα καταλήξει ένα αποτυχημένο κράτος, το οποίο ενδέχεται να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για τζιχαντιστές.

Η αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, που θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου, «αφήνει τεράστιο πρόβλημα επί του πεδίου», εκτίμησε και σχολίασε:

«Οι Ταλιμπάν δεν είναι μια ενιαία οντότητα, κάτω από την κοινή ονομασία υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα», εξήγησε ο ίδιος.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Άγις Μενούτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος