Οι Βρυξέλλες προσφέρουν σε Ισπανία και Πορτογαλία εξάμηνη παράταση στην «Ιβηρική εξαίρεση»

Array

Οι Βρυξέλλες προσφέρουν στην Ισπανία και την Πορτογαλία εξάμηνη παράταση στην «Ιβηρική εξαίρεση».

Η Ισπανία και η Πορτογαλία είχαν συναντήσεις στις Βρυξέλλες για να ζητήσουν την παράταση της «Ιβηρικής εξαίρεσης» και το πέτυχαν για έξι ακόμη μήνες, όπως επιβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου Οικολογικής Μετάβασης. Αυτή ήταν η τελευταία πρόταση από τις Βρυξέλλες, αν και η Ισπανία ήθελε να παραταθεί μέχρι τον Μάιο του 2024 με ανώτατο όριο παρόμοιο με το σημερινό, μεταξύ 45 και 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Προς το παρόν, οι Βρυξέλλες συμβουλεύουν ότι αυτή η παράταση δεν μπορεί να υπερβεί τον Δεκέμβριο του 2023, ημερομηνία κατά την οποία λήγει το προσωρινό πλαίσιο μέτρων στήριξης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η «Ιβηρική εξαίρεση», η οποία εφαρμόζεται στην Ισπανία και την Πορτογαλία από τις 15 Ιουνίου, είναι ένας μηχανισμός που περιορίζει την τιμή του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να μειωθεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Το πρώτο εξάμηνο ισχύος αυτού του μέτρου, η τιμή του φυσικού αερίου περιορίστηκε στα 40 ευρώ/MWh και από εκεί αυξάνεται κατά πέντε ευρώ/MWh μηνιαίως μέχρι τον Μάιο, οπότε και λήγει η διάρκεια της «Ιβηρικής» λύσης.

Η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Teresa Ribera, είχε ήδη ανακοινώσει ότι η πρόθεση της εκτελεστικής εξουσίας ήταν να παραταθεί η «Ιβηρική εξαίρεση» «μέχρι να διαρκέσει η κρίση και να εκσυγχρονιστεί ο ευρωπαϊκός κανονισμός”.

Ζητείται η παράταση, ενώ παράλληλα γίνονται εργασίες για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αποτραπεί η εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου από τη συνέχιση της τιμής της κιλοβατώρας. Αλλά αυτή η μεταρρύθμιση της ρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη θα μπορούσε να διαρκέσει «πολύ», όπως προειδοποίησε πρόσφατα η Ribera. «Θέλουμε να κάνουμε προτάσεις στην Κομισιόν για τον ηλεκτρολογικό εκσυγχρονισμό στην Ευρώπη, αλλά μέχρι να συμβεί αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε να επωφελούμαστε από αυτό το εξαιρετικό μέτρο που εφαρμόσαμε», είχε επισημάνει.

Το μέτρο της «Ιβηρικής εξαίρεσης» είχε ως αποτέλεσμα οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος αντί να αυξηθούν κατά 87%, όπως όριζαν οι τιμές της χονδρικής αγοράς το 2022, η αύξηση περιορίστηκε στο 34%, το οποίο μειώνεται επιπλέον από τη μείωση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων ηλεκτρικής ενέργειας.

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος