Οι συμφωνίες Σι – Πούτιν και το παρασκήνιο της συνάντησης ― «Πέταξαν το μπαλάκι» στην Ουκρανία

Το ψυχροπολεμικό σκηνικό επιβεβαιώνεται με δύο συναντήσεις κορυφής, λίγες μέρες μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης του Βλάντιμιρ Πούτιν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Ο Κινέζος πρόεδρος βρίσκεται στη Ρωσία και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός στην Ουκρανία – ο πρώτος ηγέτης της χώρας που επισκέπτεται εμπόλεμη ζώνη, μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη Μόσχα ο Πούτιν επισφράγισε ότι η Κίνα είναι σήμερα ο πιο σημαντικός οικονομικός εταίρος της Ρωσίας, ενώ ο Σι Τζινπίνγκ υποστηρίζει ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο δεν περιλαμβάνει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τις κατεχόμενες περιοχές.

Όλα όσα συζητήθηκαν και έγιναν γνωστά ανάμεσα σε Βλάντιμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ:

  • Αγωγός αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας 2»,
  • ενέργεια, εμπόριο, επενδύσεις και
  • ενίσχυση συνεργασίας.

Τι δεν γνωρίζουμε:

  • Τι ακριβώς ειπώθηκε για το ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων της Κίνας και
  • αν θα δώσει όπλα η Κίνα στη Ρωσία.

Η Δύση, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ Μαρία Αλεξάκη, έβγαλε από τη δύσκολη θέση και τους δύο ηγέτες. Ο Πούτιν είπε ότι δεν έχουν γίνει δεκτές οι κινεζικές προτάσεις από την Δύση, οπότε όταν θα είναι έτοιμη η ίδια και το Κίεβο θα συζητήσουν πάνω σε αυτή τη βάση.

Τι είπε ο Σι για το σχέδιο του;

Ότι βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στον Χάρτη του ΟΗΕ, ότι η θέση της Κίνας στη σύγκρουση είναι αμερόληπτη και είναι υπέρ της ειρήνης.

Ωστόσο, ο Πούτιν προειδοποίησε τη Βρετανία ότι η Ρωσία θα απαντήσει και ο Σι δεν αντέδρασε.

Το συμπέρασμα από τη συνάντηση των δύο ηγετών:

  • Ο πόλεμος της Ουκρανίας δεν είναι πόλεμος της Κίνας.

Ο Σι έκανε τεράστια προσπάθεια για να μην πάρει θέση διότι όσο και αν μίλησε για ενίσχυση συνεργασίας με τη Ρωσία, η Κίνα δεν θέλει να αποξενωθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της και να ανοίξει «μέτωπο» μαζί της.

Επομένως, παίρνει από τη μία πλευρά φθηνό αέριο και πετρέλαιο από τη Ρωσία ενώ από την άλλη παραμένει εμπορικός εταίρος της Ευρώπης.

Εμβάθυνση συνεργασίας Ρωσίας – Κίνας: Υπογραφή συμφωνιών για ενέργεια, εμπόριο και στο βάθος… Ουκρανία

Πούτιν και Σι υπογράφουν μια σειρά από συμφωνίες για το εμπόριο, την ενέργεια, για την εμβάθυνση της συνεργασίας τους. Μετά τις πρώτες δηλώσεις για τις διμερείς σχέσεις, ήρθαν και τα σχόλια για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Με αφορμή μάλιστα δηλώσεις βρετανών αξιωματούχων πως θα μπορούσαν να σταλούν στο Κίεβο πυρομαχικά με απεμπλουτισμένο ουράνιο, ο Πούτιν προειδοποίησε. «Φαίνεται πως η Δύση έχει αποφασίσει να πολεμήσει τη Ρωσία μέχρι τον τελευταίο ζωντανό Ουκρανό, όχι μόνο στα λόγια αλλά και σε πράξεις. Σε σχέση με αυτό, εάν δηλαδή συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η Ρωσία θα είναι υποχρεωμένη να απαντήσει», τόνισε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, μάλιστα, απείλησε πως σε τέτοιο ενδεχόμενο μία πυρηνική διένεξη θα ήταν κοντά.

Δίπλα στον Ρώσο πρόεδρο, ο Σι Τζινπίνγκ επέμενε στην αμεροληψία της Κίνας και στην εφαρμογή του ειρηνευτικού του σχεδίου. «Στεκόμασταν πάντοτε στην πλευρά της ειρήνης και του διαλόγου και στην σωστή πλευρά της ιστορίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κίνας.

Σχέδιο Κίνας για Ουκρανία: Συμπίπτει με τη ρωσική προσέγγιση, λέει ο Πούτιν

«Πιστεύουμε ότι πολλές προϋποθέσεις του ειρηνευτικού σχεδίου της Κίνας, συμπίπτουν με τη ρωσική προσέγγιση και μπορούν να είναι η βάση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας όταν η Δύση και το Κίεβο είναι έτοιμοι», τόνισε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν «ποντάρει» στη συμμαχία του με το Πεκίνο

Ήταν η δεύτερη συνάντησή τους μέσα σε ένα 24ωρο. Η χθεσινή ανεπίσημη διήρκεσε τέσσερις ώρες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να δείχνει με μία σπάνια κίνηση τη σημασία που δίνει στη συμμαχία τους: Συνόδεψε τον Σι μέχρι το αυτοκίνητο μετά το γεύμα.

«(Ο Σι) καταλαβαίνει ότι στην πραγματικότητα η Ρωσία χρειάζεται περισσότερο την Κίνα, απ’ ότι η Κίνα τη Ρωσία και το βλέπει ως μια ευκαιρία να αξιοποιήσει στο μέγιστο αυτή τη σχέση», ανέφρε η αναλύτρια Κάρεν Λεόνγκ.

Δυσφορία στη Δύση: Ζητούν από τον Σι να δει τον Ζελένσκι

Ωστόσο, η Δύση φροντίζει με κάθε τρόπο να διαμηνύσει στο Πεκίνο πως το σχέδιο του για την Ουκρανία δεν είναι αποδεκτό. Ο Τζον Κίρμπι ζητά από τον Σι να συναντηθεί με τον Ζελένσκι, ενώ ο Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποιεί την Κίνα να μην δώσει όπλα στη Ρωσία, τονίζοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Μόσχα θα το ζητήσει από το Πεκίνο.

«Η Κίνα δεν πρέπει να δώσει όπλα στη Ρωσία, αυτό θα σήμαινε στήριξη σε ένα παράνομο πόλεμο», επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Την ώρα της συνάντησης Πούτιν – Σι, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, έφτανε στο Κίεβο. Συναντήθηκε με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι και επισκέφθηκε και τη μαρτυρική Μπούκα. «Καθώς πατώ τα εδάφη της Μπούκα σήμερα, αισθάνομαι μεγάλο θυμό για όλες τις φρικτές πράξεις που έχουν γίνει εδώ», δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.

Στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι τόνισε πως έχει καλέσει την Κίνα σε συνομιλίες, όμως ακόμη δεν έχει λάβει κάποια απάντηση.

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή

Ανάλυση: Μαρία Αλεξάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος