Οι πυρηνικές δοκιμές στη Γαλλική Πολυνησία αύξησαν ελαφρώς τον κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με μια μελέτη

Οι Πολυνήσιοι που εκτέθηκαν σε ραδιενεργό νέφος από τις πυρηνικές δοκιμές της Γαλλίας στον Νότιο Ειρηνικό έχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα και η οποία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά αποχαρακτηρισμένα στρατιωτικά δεδομένα.

Η Γαλλία πραγματοποίησε 41 ατμοσφαιρικές δοκιμές πυρηνικών όπλων στη Γαλλική Πολυνησία μεταξύ 1966 και 1975, εκθέτοντας τους κατοίκους σε ραδιενεργό νέφος, το οποίο αποτέλεσε πηγή διαρκών προστριβών μεταξύ του Παρισιού και των κατοίκων του αρχιπελάγους του Ειρηνικού. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Ανοικτό Δίκτυο», χρησιμοποίησε προσομοίωση κινδύνου για να εκτιμήσει ότι οι πυρηνικές δοκιμές σχετίζονταν με το 0,6% έως 7,7% των καρκίνων του θυρεοειδούς στη Γαλλική Πολυνησία. «Αυτό είναι το ποσοστό του καρκίνου του θυρεοειδούς που αποδίδεται στις δοκιμές μεταξύ όλων των περιπτώσεων καρκίνου του θυρεοειδούς που έχουν ή θα αναπτυχθούν στους ανθρώπους που ήταν παρόντες κατά τη στιγμή των δοκιμών, σε όλα τα νησιά μαζί», δήλωσε στο AFP ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης Φλοράν ντε Βαθέρ.

Ο αντίκτυπος των πυρηνικών δοκιμών ήταν «ασθενής αλλά καθόλου ανύπαρκτος», δήλωσε ο ντε Βαθέρ, ειδικός σε θέματα ακτινοβολίας στο γαλλικό ινστιτούτο ιατρικών ερευνών INSERM. Η μελέτη συνέκρινε 395 άτομα που διαγνώστηκαν με καρκίνο του θυρεοειδούς μεταξύ 1984 και 2016 στη Γαλλική Πολυνησία με μια ομάδα ελέγχου 555 ατόμων από τον γενικό πληθυσμό. Ήταν μια επικαιροποίηση προηγούμενης έρευνας που είχε δημοσιεύσει η ίδια ομάδα το 2010. «Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που χρησιμοποιεί εμπιστευτικές εκθέσεις του στρατού που αποχαρακτηρίστηκαν το 2013», δήλωσε ο ντε Βαθέρ..

Χρησιμοποιώντας τα έγγραφα, μετεωρολογικά δεδομένα και συνεντεύξεις με τους καρκινοπαθείς, οι ερευνητές προσομοίωσαν το ραδιενεργό νέφος που παρήγαγε κάθε πυρηνική δοκιμή και υπολόγισαν τη δόση ακτινοβολίας που έλαβε ο θυρεοειδής κάθε συμμετέχοντα. Η μέση δόση ακτινοβολίας για κάθε άτομο ήταν σχεδόν πέντε χιλιοστόγραμμα, μια τυπική μονάδα απορρόφησης ακτινοβολίας. Οι επιστήμονες δεν διαπίστωσαν «καμία σημαντική συσχέτιση» μεταξύ της δόσης ακτινοβολίας και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το INSERM. Όμως, η σχέση θεωρήθηκε σημαντική εάν η ανάλυση περιλάμβανε μόνο τον επιθετικό καρκίνο που απαιτούσε θεραπεία.

Η Γαλλία μετέφερε τις πυρηνικές δοκιμές της στο υπέδαφος το 1975, αλλά συνέχισε να πραγματοποιεί εκρήξεις στον Ειρηνικό μέχρι το 1996. Κατά τη διάρκεια τριών δεκαετιών, η Γαλλία πραγματοποίησε σχεδόν 200 δοκιμές. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην πρωτεύουσα Παπέτε το 2021, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναγνώρισε ότι η Γαλλία έχει «χρέος» στους Πολυνησιώτες για τις πυρηνικές δοκιμές, ζητώντας να δημοσιοποιηθούν εμπιστευτικές στρατιωτικές πληροφορίες.

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος