Οι αντιδράσεις της Δύσης στην επίθεση του Ιράν

Οι δυνάμεις της Δύσης καταδίκασαν τα πλήγματα του Ιράν κατά του Ισραήλ τα ξημερώματα της Κυριακής, προειδοποιώντας ότι η επίθεση απειλεί να προκαλέσει γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Ακολουθούν μερικές από τις κυριότερες μέχρι στιγμής αντιδράσεις:

  • Ηνωμένες Πολιτείες: Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Adrienne Watson, επανέλαβε την “ισχυρή” υποστήριξη του προέδρου Joe Biden στην ασφάλεια του Ισραήλ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και θα υποστηρίξουν την άμυνά του απέναντι σε αυτές τις απειλές από το Ιράν”, ανέφερε σε δήλωσή της. Η ίδια ανέφερε ότι “ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώνεται τακτικά για την κατάσταση”.
  • ΕΕ – “Επίθεση άνευ προηγουμένου”: Ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrell καταδίκασε τα πλήγματα ως “μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση και μια σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια”, σε μήνυμά του στο X.
  • Βρετανία: Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ σε δήλωσή του καταδίκασε τα “απερίσκεπτα” πλήγματα, τα οποία, όπως είπε, “κινδυνεύουν να πυροδοτήσουν την ένταση και να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή. Το Ιράν απέδειξε για άλλη μια φορά ότι έχει πρόθεση να σπείρει το χάος στην ίδια του την αυλή”.
  • Γαλλία: Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Στεφάν Σεζούρν στο Χ δήλωσε ότι “αποφασίζοντας να προβεί σε αυτή την πρωτοφανή ενέργεια, το Ιράν έφτασε σε ένα νέο επίπεδο στις πράξεις αποσταθεροποίησης και απειλεί με στρατιωτική κλιμάκωση”.
  • Ιταλία: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ότι η χώρα του παρακολουθεί την κατάσταση “με προσοχή και ανησυχία” και είναι “έτοιμη να διαχειριστεί κάθε είδους σενάριο”.
  • Γερμανία: «Η αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε απόψε το Ιράν εναντίον ισραηλινού εδάφους είναι ανεύθυνη και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με οποιονδήποτε τρόπο», τόνισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μέσω Χ και προειδοποίησε ότι «το Ιράν διακινδυνεύει ανάφλεξη». «Είμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και θα συζητήσουμε τώρα τα περαιτέρω με τους συμμάχους μας», πρόσθεσε ο κ. Σολτς, ενώ κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι ο καγκελάριος ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις κατά την πτήση του προς την Κίνα και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας.
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος