Σήμερα το απόγευμα (19 Μαΐου 2025), μια κρίσιμη στιγμή για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας εκτυλίχθηκε όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησε δίωρη τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ακολουθούμενη από συζητήσεις με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και μια συμμαχία Ευρωπαίων ηγετών.
Ανταπόκριση: Γιώργος Συριόπουλος
Στην κλήση αυτή, που σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή είχε διάρκεια μία ώρα, συμμετείχαν οι Πρόεδροι Εμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας και Αλεξάντερ Στουμπ της Φινλανδίας, η Πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με σκοπό την ενημέρωση για την προώθηση των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός.
Αυτή η διπλωματική κινητικότητα, που χαρακτηρίστηκε «πολύ ουσιαστική και ειλικρινής» από τον Πούτιν, σηματοδοτεί μια ανανεωμένη διεθνή προσπάθεια για τον τερματισμό της πιο φονικής σύγκρουσης στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει αναδειχθεί σε κεντρική φιγούρα σε αυτές τις συνομιλίες, αξιοποιώντας την άμεση επαφή του τόσο με τον Β. Πούτιν όσο και με τον Β. Ζελένσκι για να πιέσει για άμεση κατάπαυση του πυρός. Η εστίαση της διοίκησής του στον τερματισμό του πολέμου, μια βασική προεκλογική υπόσχεση από τις εκλογές του 2024, έχει κερδίσει έδαφος μετά τις ατελέσφορες συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη στις 16 Μαΐου.
Εκείνες οι συζητήσεις, οι πρώτες άμεσες διαπραγματεύσεις από τον Μάρτιο του 2022, οδήγησαν σε συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων αλλά όχι σε κατάπαυση του πυρός, με την Ουκρανία να επικρίνει ως «απαράδεκτες» απαιτήσεις της Ρωσίας, όπως η απόσυρση από εδάφη.
Η αμερικανική απάντηση δίνει ώθηση σε διαπραγματεύσεις
Η απάντηση του Αμερικανού Προέδρου ήταν να εντείνει τη διπλωματική πίεση, δηλώνοντας μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Πρόεδρο Πούτιν πως η Ρωσία και η Ουκρανία θα «ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός».
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν ισχυρή υποστήριξη στις προσπάθειες του Τραμπ, ενώ τόνισαν την ανάγκη για συνεχή εμπλοκή των ΗΠΑ. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με ανάρτησή της στην πλατφόρμα “Χ”, ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ για τις “ακούραστες προσπάθειές του” και επανέλαβε τη δέσμευση της Ευρώπης να υποστηρίξει τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι για μια «διαρκή ειρήνη».
Στις 12 Μαΐου, από το Κίεβο, οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, ζήτησαν 30ήμερη άνευ όρων κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, η απροθυμία του Πούτιν να υιοθετήσει πλήρως αυτή την πρόταση, σε συνδυασμό με την επιμονή της Ρωσίας να αντιμετωπιστούν οι «ριζικές αιτίες» της σύγκρουσης, έχει διατηρήσει τις διαπραγματεύσεις πολύπλοκες.
Η στάση των ΗΠΑ, όπως διατυπώθηκε από τον Αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς και την Εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λίβιτ, αντικατοπτρίζει αποφασιστικότητα αλλά και απογοήτευση.
Ο Βανς υπογράμμισε ότι, ενώ οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένες στη μεσολάβηση για την ειρήνη, θα μπορούσαν να «αποχωρήσουν» εάν η πρόοδος σταματήσει, δηλώνοντας: «Αυτός δεν είναι ο πόλεμός μας». Η Λίβιτ σημείωσε την αυξανόμενη κόπωση του Τραμπ και με τις δύο πλευρές, υπογραμμίζοντας την επιθυμία του για γρήγορη επίλυση.
Ωστόσο, παρά τις προκλήσεις, οι άμεσες συνομιλίες του Τραμπ με τον Πούτιν και τον Ζελένσκι, σε συνδυασμό με την προσφορά του Βατικανού να φιλοξενήσει διαπραγματεύσεις, υποδηλώνουν μια πολυδιάστατη προσέγγιση για την αποκλιμάκωση.
Ο Ζελένσκι, αν και επέκρινε την αποστολή χαμηλού επιπέδου της Ρωσίας στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης, έχει εκφράσει ετοιμότητα για «γνήσια διπλωματία».
Επιμένει σταθερά σε μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, θέση που υποστηρίζεται από τους Ευρωπαίους συμμάχους, οι οποίοι έχουν απειλήσει με αυστηρότερες κυρώσεις εάν η Μόσχα καθυστερήσει. Η παρουσία του Ουκρανού ηγέτη στη Ρώμη για την ενθρόνιση του Πάπα Λέοντα XIV στις 18 Μαΐου, όπου ο ποντίφικας έκανε έκκληση για «δίκαιη και διαρκή ειρήνη», υπογράμμισε περαιτέρω τα παγκόσμια διακυβεύματα.
Ακόμη, πάντως, δεν έχουμε τίποτε βέβαιο. Η διεθνής κοινότητα παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξη. Η ενεργή διπλωματία του Τραμπ, σε συνδυασμό με την ενιαία υποστήριξη της Ευρώπης προς την Ουκρανία, θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μια σημαντική πρόοδο. Ωστόσο, η επιμονή του Πούτιν σε διαπραγματευμένους όρους και η προειδοποίηση των ΗΠΑ για πιθανή αποδέσμευση υπογραμμίζουν την ευαίσθητη ισορροπία που υπάρχει μπροστά μας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος