Οι εκτελέσεις στο Ιράν υπερδιπλασιάστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022

Οι εκτελέσεις στο Ιράν έχουν υπερδιπλασιαστεί το πρώτο εξάμηνο του 2022, δήλωσε μια ΜΚΟ την Παρασκευή, προειδοποιώντας ότι η αύξηση των απαγχονισμών είχε ως στόχο τη διάδοση του φόβου σε μια περίοδο διαδηλώσεων.

Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Ιουνίου, 251 άνθρωποι απαγχονίστηκαν στο Ιράν σε σύγκριση με 117 το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους, ανέφερε σε έκθεσή της η οργάνωση «Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ιράν» (IHR) με έδρα τη Νορβηγία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε εκφράσει την ανησυχία του τον περασμένο μήνα για την αύξηση των εκτελέσεων, με το Ιράν να εκτελεί εκ νέου δράστες ναρκωτικών σε μεγάλους αριθμούς και πολλούς ανθρώπους από εθνικές μειονότητες.

Το Ιράν έζησε τους τελευταίους μήνες πανεθνικές διαδηλώσεις και οικονομικές διαμαρτυρίες, όπως η αύξηση του κόστους των βασικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διάδοση του φόβου για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων λαϊκών αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων είναι ο κύριος στόχος αυτών των εκτελέσεων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ιδρυτής της IHR, Mahmood Amiry-Moghaddam.

Μόνο ισχυρότερες διεθνείς αντιδράσεις και εγχώριες εκστρατείες κατά των εκτελέσεων θανατικών ποινών μπορούν να αυξήσουν το πολιτικό κόστος αυτών των εκτελέσεων για τις αρχές και να σταματήσουν την αυξανόμενη τάση, είπε ο ιδρυτής της IHR.

Σημείωσε ότι 137 από τις εκτελέσεις είχαν πραγματοποιηθεί από τότε που ξεκίνησε το νέο κύμα διαμαρτυριών στις 7 Μαΐου. Μεταξύ εκείνων που εκτελέστηκαν ήταν επίσης έξι γυναίκες, ανέφερε το IHR.

Σύμφωνα με το IHR, οκτώ κρατούμενοι εκτελέστηκαν με κατηγορίες βιασμού και ανθρωποκτονίας στη φυλακή Rajai Shahr έξω από την Τεχεράνη μόνο την Τετάρτη.

“Βαθιά ανησυχία”

Υπάρχει επίσης ιδιαίτερη ανησυχία μεταξύ των ακτιβιστών για τον δυσανάλογα υψηλό αριθμό μη περσικών εθνοτικών μειονοτήτων του Ιράν – ιδιαίτερα των Βαλούχων και των Κούρδων – που εκτελούνται.

Η IHR είπε ότι αυτή την περίοδο έχει καταμετρήσει τις εκτελέσεις 67 κρατουμένων από τη μειονότητα των Βαλούχων, οι οποίοι προσχωρούν στο σουνιτικό στέλεχος του Ισλάμ στο κυρίως σιιτικό Ιράν και ζουν στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Οι ακτιβιστές εξέφρασαν επίσης απογοήτευση για την εκτέλεση στις 20 Ιουνίου ενός Κούρδου ονόματι Φιρούζ Μουσάλου, ο οποίος είχε καταδικαστεί με την κατηγορία της συμμετοχής στο παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) που έχει εξαπολύσει εξέγερση στη γειτονική Τουρκία.

Η ποινή του εκτελέστηκε μυστικά χωρίς να έχει ενημερωθεί η οικογένειά του.

Η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τη θανατική ποινή ανέφερε ότι το 2021 ο αριθμός των εκτελέσεων είχε αυξηθεί κατά 28% σε 314, ο υψηλότερος από το 2017 και αντιστρέφοντας τις μειώσεις από τότε.

Επίσης, ανέφερε ότι τουλάχιστον το 19% των καταγεγραμμένων εκτελέσεων ήταν μέλη της εθνοτικής μειονότητας των Μπαλούχων, που αποτελούν μόλις το 5 τοις εκατό του πληθυσμού του Ιράν συνολικά.

Οι εκτελέσεις στο Ιράν είχαν μειωθεί από το 2017, όταν τέθηκαν σε ισχύ οι τροποποιήσεις του νόμου κατά των ναρκωτικών της χώρας που μείωσαν τον αριθμό των καταδίκων που καταδικάστηκαν σε θάνατο για κατηγορίες που σχετίζονται με ναρκωτικά.

Ο γενικός γραμματέας ανησυχεί βαθιά για την αύξηση των εκτελέσεων, συμπεριλαμβανομένων των αδικημάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά», δήλωσε η Nada Al-Nashif, αναπληρώτρια Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς παρουσίασε την έκθεση Γκουτέρες για το Ιράν τον Ιούνιο.

Η θανατική ποινή συνεχίζει να επιβάλλεται με βάση κατηγορίες που δεν συνιστούν «σοβαρότερα εγκλήματα» και με τρόπους ασυμβίβαστους με τα πρότυπα δίκαιης δίκης, πρόσθεσε.

Το IHR είπε ότι ο απολογισμός των εκτελέσεών του περιλαμβάνει μόνο όσες δημοσιεύονται σε επίσημα μέσα ενημέρωσης ή που επιβεβαιώνονται από τουλάχιστον δύο ανεξάρτητες πηγές, πράγμα που σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο

Επιμέλεια, μετάφραση: Ντάνιελ Στάνκοβιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος