Οι έφηβοι που είναι εθισμένοι στο TikTok έχουν έλλειμμα λειτουργικής μνήμης

Οι έφηβοι που είναι εθισμένοι στο TikTok έχουν έλλειμμα λειτουργικής μνήμης, σύμφωνα με τη μελέτη.

Εκτός από το έλλειμμα της λειτουργικής μνήμης, οι έφηβοι που είναι εθισμένοι σε αυτήν την εφαρμογή έχουν επίσης αυξημένη κατάθλιψη και άγχος.

Μια μελέτη που διεξήχθη μεταξύ εφήβων του TikTok αποκάλυψε ότι όσοι έδειξαν εξάρτηση από την εφαρμογή είχαν χειρότερα αποτελέσματα όταν έπρεπε να θυμηθούν μια σειρά από αριθμούς. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο International Journal of Environmental and Public Health Research, υποδηλώνουν περαιτέρω ότι αυτό το έλλειμμα εργασιακής μνήμης οφείλεται εν μέρει στην αυξημένη κατάθλιψη και το άγχος.

Η εργασιακή μνήμη, ή η λειτουργική μνήμη, μπορεί να οριστεί ως ένα σύνολο διαδικασιών που μας επιτρέπει να αποθηκεύουμε και να χειριζόμαστε προσωρινά δεδομένα και να εκτελούμε σύνθετες γνωστικές δραστηριότητες όπως η κατανόηση της γλώσσας, η ανάγνωση, η μάθηση και ο συλλογισμός. Η εργασιακή μνήμη είναι ένας τύπος βραχυπρόθεσμης μνήμης.

Καθώς τα smartphone και τα κοινωνικά δίκτυα έχουν κατακτήσει τον κόσμο, οι ψυχολόγοι άρχισαν να συζητούν τις επιπτώσεις του εθισμού στα smartphone στην ψυχική υγεία.

Οι συντάκτες της μελέτης, Peng Sha και Xayu Dong, αναφέρουν στην εργασία τους ότι η προβληματική χρήση των smartphone μπορεί πραγματικά να αποδυναμώσει τη εργασιακή μνήμη.

Ο Sha και ο Dong αναρωτήθηκαν αν αυτή η έλλειψη λειτουργικής μνήμης μπορεί να σχετίζεται με το αυξημένο ποσοστό κατάθλιψης και άγχους μεταξύ των παθιασμένων χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Είναι σημαντικό ότι ένας μεγάλος όγκος ερευνών υποδηλώνει ότι η κατάθλιψη και το άγχος μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα της εργασιακής μνήμης.

Οι ερευνητές εστίασαν τη μελέτη τους στην προβληματική χρήση του TikTok, μιας κινεζικής κοινωνικής εφαρμογής που έχει 1,5 δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως.

Στη μελέτη συμμετείχαν 3.036 μαθητές γυμνασίου στην Κίνα που δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν το TikTok τακτικά.

Οι ερευνητές πρώτα μέτρησαν πόσο χρησιμοποιούν οι μαθητές το TickTok και πώς αυτό επηρεάζει τη ζωή τους. Στη συνέχεια οι μαθητές έκαναν τεστ που μέτρησαν την εργασιακή μνήμη  τους.

Όσοι χρησιμοποίησαν περισσότερο το TikTok παρουσίασαν χειρότερα αποτελέσματα σε τεστ εργασιακής μνήμης, αλλά και αυξημένα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η κατάθλιψη, το άγχος, το στρες και τα ελλείμματα εργασιακής μνήμης συνδέθηκαν στενά με την αυξημένη χρήση του TikTok.

Ωστόσο, αυτή η μελέτη ασχολήθηκε μόνο με το TikTok και είναι πιθανό τα αποτελέσματα να ήταν παρόμοια εάν είχε εμπλακεί οποιαδήποτε άλλη κοινωνική πλατφόρμα.

Αυτό όμως που ξεχωρίζει το TikTok από άλλα είναι το γεγονός ότι η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε το περιεχόμενο να είναι πολύ σύντομο, ώστε η χρήση αυτής της εφαρμογής να απαιτεί όσο το δυνατόν λιγότερη προσοχή.

Οι ερευνητές λένε ότι θα συνεχίσουν να μελετούν αυτό το ζήτημα και ότι θα χρειαστούν πρόσθετες μελέτες για να καθοριστούν αναμφισβήτητα τα αποτελέσματα.

Επιμέλεια: Λιλιάνα Κούλιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος