«Odysseus»: Σήμερα η πρώτη προσσελήνωση αμερικανικού διαστημόπλοιου εδώ και πάνω από 50 χρόνια

Μια εταιρεία με έδρα το Χιούστον πρόκειται σήμερα (23:30 ώρα Ελλάδας)  να προσσεληνώσει το πρώτο διαστημόπλοιο της Αμερικής μετά από περισσότερα από 50 χρόνια. Είναι ένα μέρος ενός νέου στόλου εμπορικών ρομπότ που χρηματοδοτούνται από τη NASA, χωρίς πλήρωμα, που προορίζονται να ανοίξουν το δρόμο για αποστολές αστροναυτών αυτή τη δεκαετία.

Το διαστημόπλοιο με το όνομα «Odysseus», κατασκευάστηκε από την εταιρεία Intuitive Machines με έδρα το Χιούστον και εκτοξεύτηκε στη Σελήνη πάνω σ’ έναν πύραυλο «SpaceX Falcon 9» και διαθέτει έναν νέο τύπο υπερψυκτικού συστήματος πρόωσης υγρού οξυγόνου, υγρού μεθανίου που του επέτρεψε να διασχίσει το διάστημα σε γρήγορο χρόνο, στις 15 Φεβρουαρίου , από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα.

Η αποστολή, γνωστή ως «IM-1», έχει προγραμματιστεί να προσγειωθεί στο φεγγάρι σήμερα Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, στις 5:49 μ.μ. EST (23:30 ώρα Ελλάδας) σε μια περιοχή κοντά στον σεληνιακό νότιο πόλο. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η Intuitive Machines θα είναι η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που θα φτάσει στο φεγγάρι και μια επιτυχημένη προσσελήνωση και αυτό θα σημαίνει την πρώτη αμερικανική αποστολή μετά από σχεδόν 50 χρόνια.

Ο προορισμός του, το «Malapert A», είναι ένας κρατήρας πρόσκρουσης 300 χιλιόμετρα (180 μίλια) από τον σεληνιακό νότιο πόλο.

Εάν όλα πάνε καλά, η προσσελήνωση του «Odysseus» βρίσκεται επί του παρόντος σε τροχιά περίπου 60 μίλια (92 χιλιόμετρα) από την επιφάνεια, σε μια ήπια πτώση σκόνης κοντά στον σεληνιακό νότιο πόλο.

Δείτε live την προσσελήνωση εδώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος