“Όχι” από Έλληνες και ξένους εισαγγελείς στο να ασκηθεί δίωξη για το #dieselgate μόνο στη Γερμανία

Η στάση της γερμανικής δικαιοσύνης στο σκάνδαλο της Siemens χρησιμοποιήθηκε ως όπλο από τους Έλληνες εισαγγελείς στη συνάντηση που είχαν στη Χάγη με συναδέλφους τους από 18 χώρες για το σκάνδαλο της Volkswagen.

Οι Γερμανοί αξίωσαν να ασκηθεί δίωξη για την υπόθεση με το “πειραγμένο” λογισμικό της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας μόνο στη χώρα τους και να μην κινηθεί ποινική διαδικασία σε καμία άλλη χώρα.

Στη συνάντηση που έγινε στο πλαίσιο της Eurojust, οι Έλληνες εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη και Χρ. Τζούρας, αντέδρασαν έντονα σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επικαλούμενoι την εμπειρία της Siemens. Αξίζει να σημειωθεί πως στη Γερμανία για την υπόθεση αυτή προβλέπεται μόνο η επιβολή χρηματικής ποινής και όχι ποινικές κυρώσεις.

Η στάση των ελλήνων εισαγγελέων προκάλεσε αίσθηση ενώ είναι χαρακτηριστικό πως η πολυμελής αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ (όπου έχει διενεργηθεί μεγάλη έρευνα για την υπόθεση) τους έδωσε συγχαρητήρια.

Στη χώρα μας συνεχίζεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο η αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση που διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλ. Ζαγοραίος προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις ακόμη και σε βαθμό κακουργήματος όπως της απάτης σε βάρος του Δημοσίου που συνδέεται με τα …χαμένα για τα δημόσια ταμεία τεράστια χρηματικά ποσά από τα τέλη ταξινόμησης.

Η έρευνα εκτείνεται από το 2011 και μετά, ενώ δεν αποκλείεται να διευρυνθεί χρονικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετοχή στο σκάνδαλο εκπομπής ρύπων της VW φέρεται να έχει και η BOSCH για το επίμαχο λογισμικό.

Πηγή: Α’Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος