Ο Ζελένσκι στο Βίλνιους για τη σύνοδο της «Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών» – Συνομιλίες για την υποστήριξη της Ουκρανίας

Σύνοψη
  • Υπέγραψε συμφωνία ασφαλείας με τη Λετονία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφθασε σήμερα (11/4) στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, το Βίλνιους, για να συμμετάσχει σε σύνοδο κορυφής και να έχει συναντήσεις με ηγέτες αρκετών άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ηγέτες από περίπου 12 κράτη της Κεντρικής Ευρώπης, περιλαμβανομένης της Πολωνίας, της Δημοκρατίας της Τσεχίας και της Ρουμανίας, πρόκειται να συμμετάσχουν σήμερα στη σύνοδο κορυφής της λεγόμενης “Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών”, η οποία συγκεντρώνει 13 κράτη μέλη της ΕΕ που βρίσκονται μεταξύ της Βαλτικής, της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας.

Στην κορυφή της ατζέντας θα κυριαρχήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος ανακοίνωσε την άφιξή του με ανάρτηση στην πλατφόρμα X, θα συναντηθεί πρώτα με τον πρόεδρο της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα και οι δύο χώρες σκοπεύουν να υπογράψουν διμερή συμφωνία ασφαλείας.

Σήμερα ο Ζελένσκι υπέγραψε άλλη συμφωνία ασφαλείας με τη Λετονία, η οποία δεσμεύτηκε να δαπανήσει τουλάχιστον το 0,25% του ΑΕΠ της στην επόμενη δεκαετία στην κυβερνοάμυνα, την αποναρκοθέτηση και τις μη επανδρωμένες τεχνολογίες.

“Για την ώρα, το βασικό ζήτημα είναι να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να ενισχύσουμε το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνάς μας, να αντιμετωπίσουμε επείγουσες ανάγκες των Ουκρανικών Αμυντικών Δυνάμεων και να εδραιώσουμε τη διεθνή υποστήριξη ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στη ρωσική τρομοκρατία”, δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος