Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Rai1: Δεν νομίζω ο Πούτιν να μπορέσει να ‘σώσει την τιμή του’ – Το ζήτημα της Κριμαίας να μείνει εκτός αν εμποδίζει την συνάντηση

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σήμερα το βράδυ η γνωστή τηλεοπτική εκπομπή Porta a Porta της RaiUno θα μεταδώσει την συνέντευξη του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το κείμενο της οποίας, σύμφωνα με εκτενέστερη αναφορά των Ιταλικών ΜΜΕ, έχει ως ακολούθως.

“Είμαι έτοιμος να συνομιλήσω με τον Πούτιν” είπε ο Ζελένσκι “αλλά δεν πρέπει να υπάρξει τελεσίγραφο”. Ο Ουκρανός Πρόεδρος μίλησε για τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα γίνει η πολυπόθητη συνάντηση, αν και το θέμα των διαπραγματεύσεων “περιπλέκεται καθημερινά, γιατί κάθε μέρα οι Ρώσοι καταλαμβάνουν χωριά, επειδή πολλοί άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, σκοτώθηκαν από τους Ρώσους, και βλέπω ίχνη βασανιστηρίων και δολοφονιών”.

“Οι Ρώσοι, ωστόσο, πρέπει να φύγουν από το έδαφός μας, εμείς δεν βρισκόμαστε σε ρωσικό έδαφος: είναι το πρώτο βήμα για να μιλήσουμε” δήλωσε ο Ζελένσκι, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: “Ο Πούτιν; Δεν νομίζω ότι θα μπορέσει να ‘σώσει την τιμή του “.

Αναφερόμενος στην περίπτωση του σφυροκοπημένου Αζοφστάλ, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε πως “για να σώσουμε τους άνδρες του τάγματος Αζόφ κάνουμε ότι είναι δυνατόν, και ότι εξαρτάται από εμάς θα πρέπει να γίνει” και υπογράμμισε πως “δεν σταματάμε, παλεύουμε για κάθε άνθρωπο και για κάθε πολίτη. Οι πολίτες απομακρύνθηκαν από το χαλυβουργείο, τώρα το θέμα είναι οι στρατιώτες και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ανταλλαγή”.

Σε αυτό το σημείο ο Ζελένσκι είπε πως μίλησε “με τον Πρόεδρο της Φινλανδίας που θα τηλεφωνήσει στον Πούτιν, είμαι ευγνώμων στον ΟΗΕ και στον Ερυθρό Σταυρό που συνόδευσαν αμάχους και είναι έτοιμοι να βοηθήσουν” τονίζοντας όμως πως τώρα το ζήτημα είναι στα χέρια της ρωσικής πλευράς.

Σημαντική είναι και η δήλωση σχετικά με τις παραχωρήσεις από πλευράς της Ουκρανίας, για τις οποίες ο Ζελένσκι υπογραμμίζει πως “η Κριμαία δεν θα είναι ποτέ μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ποτέ δεν είπα ότι θέλω να αναγνωρίσω την ανεξαρτησία της Κριμαίας” τονίζοντας παράλληλα πως “τώρα δεν μπορούμε να συζητήσουμε μια απόφαση για την Κριμαία επειδή υπάρχει πόλεμος, θα το αφήσουμε στην άκρη εάν εμποδίζει τη συνάντηση (των δύο Προέδρων) και πιστεύω ότι αυτή η πρόταση ήταν σωστή”.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Rai1: Δεν νομίζω ο Πούτιν να μπορέσει να ‘σώσει την τιμή του’ – Το ζήτημα της Κριμαίας να μείνει εκτός αν εμποδίζει την συνάντηση
Ο παρουσιαστής της εκπομπής Porta a Porta στη Rai1, Bruno Vespa (πηγή: adnkronos.it)

Για τον Ζελένσκι, το πρώτο βήμα λοιπόν παραμένει οι Ρώσοι να αφήσουν πίσω τους το Ουκρανικό έδαφος.

“Ξέρω ότι ο Πούτιν ήθελε να φέρει κάποια αποτελέσματα αλλά δεν τα βρήκε. Οι Ρώσοι πρέπει να φύγουν και να λογοδοτήσουν για όσα έχουν κάνει. Δεν μπορούμε να δεχτούμε συμβιβασμούς για την ανεξαρτησία μας”.

“Η Ουκρανία θέλει την ειρήνη, πολύ φυσιολογικά πράγματα όπως ο σεβασμός για την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, τις παραδόσεις των ανθρώπων, τη γλώσσα. Μπορεί να είναι ασήμαντα πράγματα, αλλά είναι πράγματα που παραβιάζονται από τη Ρωσία και πρέπει να αποκατασταθούν. Πρέπει να απελευθερώσουμε τα χωριά και τα σπίτια, πρέπει να επιστραφούν όσα λεηλατήθηκαν” τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Όσον αφορά το ζήτημα Donbass, ο Ζελένσκι δεν φαίνεται να θέλει να παραχωρήσει την αυτονομία του. “Να δοθεί αυτονομία στο Ντονμπάς; Ποιά αυτονομία;” τόνισε ο Πρόεδρος. Οι Ρώσοι “σκότωσαν, κατέστρεψαν και τώρα ζητούν αυτονομία; Δεν θα το αναγνωρίσουμε ποτέ”.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος αναφέρθηκε και στον Μάριο Ντράγκι σχετικά με τη νίκη της Ουκρανίας.

“Ο Ντράγκι έχει δίκιο, μπορούμε να κερδίσουμε γιατί παλεύουμε για την αλήθεια και δεν είμαστε μόνοι. Χρειαζόμαστε συνεχή υποστήριξη, τότε μπορούμε να το κάνουμε” είπε ο Ζελένσκι.

Πρόσθεσε επίσης πως “δεν είμαστε ισότιμοι, η Ρωσία είναι πιο δυνατή” και ο ρωσικός στρατός είναι “τέσσερις φορές μεγαλύτερος, το Κράτος τους είναι οκτώ φορές μεγαλύτερο, αλλά είμαστε δέκα φορές πιο ισχυροί ως άνθρωποι επειδή είμαστε στη γη μας” και τόνισε πως “ο κόσμος είναι ενωμένος γύρω μας και νιώθουμε ότι τα καταφέρνουμε βήμα-βήμα”.

Ο Ζελένσκι εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του “στον Μάριο Ντράγκι” και δήλωσε “χαρούμενος που η Ιταλία έχει υιοθετήσει τις Ευρωπαϊκές κυρώσεις”. Σημειωτέον, δήλωσε ευγνώμων και “στον Ιταλικό λαό “για την υποστήριξή του, νιώθουμε ότι είστε κοντά” και σημείωσε πως “δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να χάσουμε τον πόλεμο μετά από τους δεκάδες χιλιάδες θανάτους που υποστήκαμε”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος