Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας ευχαριστεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την αναγνώριση της εκκλησίας της χώρας του

Σκόπια, 18 Μαΐου 2022 (του ανταποκριτή της ΕΡΤ – Νίκου Φραγκόπουλου)

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι απέστειλε επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, με την οποία τον ευχαριστεί για την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αποκαταστήσει την κανονικότητα της ορθόδοξης εκκλησίας της χώρας του.

Στην επιστολή του αυτή ο κ. Πεντάροφσκι εκτιμά ότι με την αποδοχή, από την μεριά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας σε κανονική ενότητα και ευχαριστιακή κοινωνία «αποκαταστάθηκε η ιστορική αδικία που διαπράχθηκε εις βάρος της Εκκλησίας μας και των πιστών της και θεραπεύτηκαν οι βαθιές πληγές που προκλήθηκαν από την επί δεκαετίες απομόνωση».

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, στην επιστολή του αυτή εξέφρασε την ελπίδα και την προσδοκία για οριστική διευθέτηση του διοικητικού καθεστώτος της εκκλησίας της χώρας του στο εγγύς μέλλον μέσω της απονομής Τόμου Αυτοκεφαλίας εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τονίζοντας ότι η ολοκλήρωση της αυτοκεφαλίας της εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί κορυφαίο εθνικό συμφέρον, διότι διαμορφώνει δυνατότητα για νέα και απρόσκοπτη πνευματική ανάπτυξη της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας και πρόοδο και συμφιλίωση στη μακεδονική κοινωνία.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποδέχτηκε την έκκλητο προσφυγή της ορθόδοξης Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας και αποφάσισε, την αποκατάσταση της κανονικότητας της εκκλησίας αυτής, αναγνωρίζοντας την με την ονομασία «Αρχιεπισκοπή Αχρίδας» και αποκλείοντας παράλληλα τον όρο “μακεδονική” και οποιοδήποτε άλλο παράγωγο της λέξης “Μακεδονία” για την ονομασία της.

Η ορθόδοξη εκκλησία της χώρας αποσχίστηκε το 1967 από το Σερβικό Πατριαρχείο και κήρυξε το αυτοκέφαλό της με την ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», το οποίο δεν αναγνωρίζεται από καμία επίσημη ορθόδοξη εκκλησία του κόσμου.

Μόλις προχθές, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία αποδέχτηκε και αυτή με τη σειρά της την επιστροφή στην κανονικότητα και την ευχαριστιακή κοινωνία της εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία πλέον έπαψε να θεωρείται σχισματική.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος