Ο Πούτιν υπό επίθεση: Έκρηξη «από βρετανικό πύραυλο Storm Shadow» συνταράσσει ρωσικά ελεγχόμενο λιμάνι

Η Ρωσία δέχθηκε σήμερα έναν μεγάλο βομβαρδισμό, καθώς τεράστιες εκρήξεις συγκλόνισαν το κατεχόμενο λιμάνι του Μπερντιάνσκ – με την Ουκρανία να εκτιμάται ότι αξιοποιεί στο έπακρο τους νέους πυραύλους που της χάρισε η Βρετανία.

Πλάνα δείχνουν τη στιγμή που οι εγκαταστάσεις του λιμανιού πλήττονται μάλλον από έναν πύραυλο Storm Shadow, τον πιο ισχυρό μη πυρηνικό πύραυλο της Βρετανίας, ο οποίος μπορεί να προσβάλει στόχους από απόσταση 240 χιλιομέτρων.

Το ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης RT ανέφερε ότι υπήρξαν «θύματα και καταστροφές» από το χτύπημα, ο ακριβής στόχος του οποίου δεν έγινε άμεσα σαφής.

Ο Ρώσος αξιωματούχος Βλαντίμιρ Ρογκόφ δήλωσε ότι υπήρξαν εννέα άνθρωποι που τραυματίστηκαν. Το Μπερντιάνσκ επλήγη για πρώτη φορά το Σάββατο από επιθέσεις πυραύλων Storm Shadow.

Χάος προκλήθηκε και στο εσωτερικό της Ρωσίας σήμερα, με τη συνοριακή περιοχή του Μπέλγκοροντ να αντιμετωπίζει εκ νέου επιθέσεις από αέρος.

Δύο γυναίκες φέρεται να σκοτώθηκαν στον οικισμό Μάσλοβα Πριστάν εν μέσω έντονων βομβαρδισμών στην περιοχή Σεμπεκίνσκι.

Ένα παιδί και ένας άλλος ενήλικας αναφέρθηκε ότι τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με μια αναφορά, εκρηκτικός μηχανισμός έπεσε σε δρόμο από μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Η περιοχή βρίσκεται υπό πολιορκία από Ρώσους αντάρτες εναντίον του Πούτιν που απειλούν τις ένοπλες δυνάμεις από βάσεις στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

Στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Μαριούπολη, επίσης στην Αζοφική Θάλασσα, η αεράμυνα έπληξε εισερχόμενους ουκρανικούς πυραύλους, σύμφωνα με ρωσικές αναφορές.

Νωρίτερα η Ρωσία αντιμετώπισε επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή του Κουρσκ, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία.

Σε μια νυχτερινή επίθεση στο Μπερντιάνσκ την περασμένη εβδομάδα, η οποία σύμφωνα με αναφορές μπορεί επίσης να πραγματοποιήθηκε με πυραύλους Storm Shadow, πυρά εθεάθησαν να πέφτουν σαν βροχή πάνω από το λιμάνι.

Υποστηρίχθηκε ότι κατά την επίθεση χτυπήθηκε μια ρωσική αποθήκη αντιαεροπορικών πυραύλων S-300, αλλά δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση.

Ένας ανώνυμος Ρώσος αξιωματούχος στη Ζαπορίζια επιβεβαίωσε την επίθεση στο Μπερντιάνσκ, λέγοντας ότι η πόλη ήταν «υπό τα πυρά του καθεστώτος του Κιέβου». Εκρήξεις ακούστηκαν στα περίχωρα [της πόλης]. Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών εργάζονταν στο σημείο».

Η MailOnline δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει άμεσα αν χρησιμοποιήθηκαν βρετανικοί πύραυλοι.

Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας επιβεβαίωσε προηγουμένως ότι οι πύραυλοι είχαν χρησιμοποιηθεί από την Ουκρανία στις 18 Μαΐου – αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Είπε ότι οι πύραυλοι έδωσαν στους Ουκρανούς τη δυνατότητα να πλήξουν τα ρωσικά κέντρα διοίκησης και ελέγχου, τα οποία είχαν μετακινηθεί πιο πίσω από τη γραμμή του μετώπου για να μην είναι εντός της εμβέλειας των συστημάτων πυροβολικού με τα οποία η Δύση έχει προμηθεύσει το Κίεβο.

Η Ουκρανία είναι η μόνη χώρα που προμηθεύτηκε δημοσίως με αυτούς τους πυραύλους από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Βρετανία έγινε επίσης η πρώτη χώρα που παρείχε πυραύλους ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία.

Οι πύραυλοι αξίας 2,2 εκατομμυρίων λιρών ανά μονάδα (2,5 εκατ. ευρώ) θα επιτρέψουν στις ουκρανικές δυνάμεις να χτυπήσουν βαθύτερα στο έδαφος που ελέγχεται από τη Ρωσία.

Ο πύραυλος Storm Shadow εξελίχθηκε για πρώτη φορά το 1994, αλλά χρησιμοποιήθηκε πρώτα από το γαλλικό υπουργείο Άμυνας πριν τεθεί σε χρήση από τη Βρετανία.

Ο πύραυλος ζυγίζει περίπου 1.300 κιλά, με συμβατική κεφαλή βάρους 450 κιλών.

Οι πύραυλοι «fire-and-forget» προγραμματίζονται πριν από μια αποστολή και εκτοξεύονται με ταχύτητα έως και 965 χλμ/ώρα, φτάνοντας σε στόχους έως και 560 χιλιόμετρα μακριά.

Οι πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά επιχειρησιακά από τις βρετανικές δυνάμεις κατά την εισβολή στο Ιράκ το 2003, όπου δοκιμάστηκαν από την 617η Μοίρα της Βασιλικής Αεροπορίας.

Η RAF και η γαλλική πολεμική αεροπορία τους έχουν χρησιμοποιήσει κατά του Iσλαμικού Κράτους. Η Βρετανία τα χρησιμοποίησε επίσης εναντίον των συριακών δυνάμεων το 2018.

Πέρυσι, οι ΗΠΑ παρέδωσαν στην Ουκρανία πυραύλους Harpoon κατά πλοίων για να ενισχύσουν την επιθετική της ισχύ.

Οι πύραυλοι είναι επίσης ικανοί να πλήξουν στόχους στην ξηρά.

Με κόστος περίπου 1 εκατομμύριο λίρες (1,1 εκατ. ευρώ) ανά πύραυλο, είναι σημαντικά φθηνότεροι από τους πυραύλους Storm Shadow της Βρετανίας – αλλά έχουν εμβέλεια που περιορίζεται στα 240 χιλιόμετρα και επιτυγχάνουν ταχύτητες έως και 865 χλμ./ώρα.

Και οι δύο είναι «υποηχητικοί» πύραυλοι, που ταξιδεύουν με ταχύτητα χαμηλότερη από αυτή του ήχου.

Ο αμυντικός αναλυτής Δρ Τζέιμς Μποσμποτίνις δήλωσε ότι το βεληνεκές του Storm Shadow του επιτρέπει να πλήττει «υψηλής αξίας προστατευμένους στόχους» που «ο αντίπαλος δεν θέλει να προσβληθούν», όπως αποθήκες, αναφέρει το Forces.net.

Η Ουκρανία διαθέτει επίσης τα πυραυλικά συστήματα HIMARS για την άμυνα, αλλά αυτά έχουν εμβέλεια μόνο 80 χιλιόμετρα.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προσαρμοστεί αποσύροντας τα πυρομαχικά τους εκτός εμβέλειας κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Ο ακριβής αριθμός των πυραύλων Storm Shadow που στάλθηκαν στην Ουκρανία δεν έχει γνωστοποιηθεί.

Τα περισσότερα από τα αποθέματα του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να διατηρηθούν για την περίπτωση οποιασδήποτε άμεσης σύγκρουσης στην οποία εμπλέκονται βρετανικές δυνάμεις.

Ο στρατηγικός αναλυτής Χάουαρντ Γουίλντον ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μπορούσε να αντέξει οικονομικά να στείλει αεροσκάφη, καθώς ο σημερινός στόλος του είναι πολύ μικρός για να υπερασπιστεί τα βρετανικά νησιά.

«Όλα τα εύσημα στη βρετανική κυβέρνηση για την ταχεία αντίδραση και τις ενέργειές της, αλλά το θλιβερό γεγονός είναι ότι μετά την παροχή ενός απροσδιόριστου αριθμού πυραύλων Storm Shadow που πιθανώς έχουν λήξει, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει πολλά άλλα που μπορεί να δώσει», δήλωσε στη Mail.

Πηγή: dailymail.co.uk

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος