Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει 20 εκατ. ανθρώπους σε ακραία φτώχεια το 2022

Απογοητευτικές για την ανθρωπότητα είναι οι πρόσφατες εκτιμήσεις του ΟΗΕ καθώς σχετική έκθεση του Οργανισμού υπολογίζει ότι σχεδόν 20 εκατομμύρια επιπλέον άνθρωποι θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και των αρνητικών συνεπειών του, όπως η αύξηση των τιμών των τροφίμων.

Το έγγραφο με τίτλο «The Sustainable Development Goals Report 2022» (SDG) ανέφερε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα ζουν με λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα σε όλο τον κόσμο το 2022 υπολογίζεται σε 656,7 εκατομμύρια, αλλά η αύξηση των τιμών των τροφίμων και οι ευρύτερες επιπτώσεις της  ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό αυτό στα 676,5 εκατομμύρια.

Αν και η εκτίμηση είναι ακόμα κάτω από τα 684,2 εκατομμύρια του 2021, η εισβολή που ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου θα άφηνε τον κόσμο «ακόμα πιο μακριά από την επίτευξη του στόχου για τον τερματισμό της ακραίας φτώχειας έως το 2030», ο οποίος είναι μεταξύ των 17 στόχων που περιγράφονται στην έκθεση SDG.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία «προκάλεσε την εκτίναξη των τιμών των τροφίμων, των καυσίμων και των λιπασμάτων», ενώ «διατάραξε ακόμη περισσότερο τις αλυσίδες εφοδιασμού και το παγκόσμιο εμπόριο και προκάλεσε αναστάτωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην έκθεση.

Η έκθεση του ΟΗΕ ήρθε καθώς οι ανησυχίες για τις προμήθειες τροφίμων έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα σε ορισμένες χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής οι οποίες  εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα σιτηρά της Ουκρανίας, μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς παγκοσμίως.

Η Ιαπωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες βιομηχανικές χώρες της Ομάδας των Επτά επέκριναν τη Ρωσία για την καταστροφή γεωργικών υποδομών στην Ουκρανία και τον αποκλεισμό των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα, που εμπόδισαν την αποστολή της συγκομιδής σε όλο τον κόσμο.

Η Ρωσία, ένας άλλος μεγάλος εξαγωγέας σιτηρών και ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αργού πετρελαίου, απέδωσε τις ελλείψεις και την αύξηση των τιμών των τροφίμων και των ενεργειακών πόρων  στις οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας από την ηγεσία της G7 την οποία κατηγόρησε.

Η έκθεση ανέφερε ότι τουλάχιστον 50 χώρες εισάγουν το 30% ή περισσότερο του σιταριού τους από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Για πολλές αφρικανικές και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, το ουκρανικό και το ρωσικό σιτάρι αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50% της κατανάλωσης σιταριού τους.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση SDG εκτός από τον πόλεμο, παράγοντες όπως η μεταβλητότητα του κλίματος και οι αυξανόμενες ανισότητες «κρατούν τον κόσμο εκτός τροχιάς για την επίτευξη μηδενικής πείνας έως το 2030».

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι αριθμός ρεκόρ 100 εκατομμυρίων ανθρώπων εκτιμάται ότι έχουν εκτοπιστεί βίαια από τα σπίτια τους από τον Μάιο, περίπου 6,5 εκατομμύρια από τους οποίους έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε από τον τερματισμό των ένοπλων συγκρούσεων και να ανοίξουμε δρόμο διπλωματίας και ειρήνης, προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη», δήλωσε ο Λιου Ζενμίν, αναπληρωτής γ.γ Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Η έκθεση SDG που καθιερώθηκε το 2015 καλύπτει επίσης στόχους σε τομείς όπως η ισότητα των φύλων, οι βιώσιμες πόλεις και κοινότητες και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: Kyodo News

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος