Ο Πικάσο είναι ακόμα ζωντανός: 50 χρόνια μετά συνεχίζει να στοιχειώνει καλλιτέχνες

Ο Πάμπλο Πικάσο πέθανε πριν από 50 χρόνια, αλλά η τέχνη του, που επηρέασε τους συγχρόνους του όσο καμία άλλη, συνεχίζει επίσης να στοιχειώνει σύγχρονους δημιουργούς, κάτι που επιβεβαιώνουν οι 55 καλλιτέχνες που συγκεντρώθηκαν στη νέα προσωρινή έκθεση του Μουσείου Πικάσο της Μάλαγα.

Κάτω από τον τίτλο «The Echo of Picasso», δίπλα σε αυτό καλλιτέχνες όπως οι Willem de Kooning, Jean-Michel Basquiat, Louise Bourgeois, Jeff Koons, Francis Bacon, Martin Kippenberger, Maria Lassnig, Miquel Barceló, Georg Baselitz, Richard Prince ή Antonio Saura, μεταξύ πολλών άλλων, στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του ζωγράφου.

Ο επιμελητής της, Eric Troncy, διευκρίνισε αυτή τη Δευτέρα στην παρουσίαση ότι, για να μην αισθανόμαστε «απογοητευμένοι», καλό είναι να γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται για «έκθεση Πικάσο, αλλά για έκθεση σύγχρονης τέχνης», παρά το γεγονός ότι έχει και κομμάτια από τη Μάλαγα.

«Είναι ένα άγριο ταξίδι μέσα από τις σχέσεις μεταξύ του έργου του Πικάσο και των ζωντανών καλλιτεχνών κατά τη διάρκεια της ζωής του και μετά το θάνατό του», λέει ο Troncy, ο οποίος δεν πιστεύει «ότι υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες περισσότερο παρόντες στο μυαλό των συγχρόνων τους» από Πικάσο.

Παραδέχεται ότι «οτιδήποτε θα μπορούσε να είχε θέση σε αυτή την έκθεση, γιατί το εύρος είναι πολύ ευρύ» και τελικά ορίζει το αποτέλεσμα ως τη δική του «φαντασία» που ο Troncy θέλει να «μοιραστεί με τον επισκέπτη». «Είναι μια έκθεση για την απόλαυση, γιατί είναι αδύνατο να μην ενθουσιάζεσαι όταν έχεις μπροστά σου ένα έργο του Πικάσο και δίπλα του ένα έργο του Μπουρζουά. Υπάρχουν έργα που έχουν συγκεντρωθεί που δεν ήταν ποτέ μαζί, γιατί πάντα προσπαθώ να διασφαλίζω ότι τα έργα δεν βαριούνται με το να εμφανίζονται πάντα τα ίδια».

Κατά τη γνώμη του επιμελητή, ο Πικάσο έδωσε «λύσεις για να αναπαραστήσουν τα πράγματα» και ακόμη και σήμερα «γιορτάζουμε αυτές τις εφευρέσεις», όντας, για παράδειγμα, ένας από τους πρώτους καλλιτέχνες που έφτιαξαν κολάζ ή που δούλεψαν με συγκολλημένο μπρούτζο, ζωγραφισμένο μπρούντζο ή κεραμικά. «Είμαι κάποιος που έχει εμμονή με τον Πικάσο και που βλέπει τον Πικάσο παντού», παραδέχεται ο Τρόνσι, ο οποίος σε αυτή την έκθεση προσπάθησε «να μην δείξει πράγματα που έχουν ήδη παρουσιαστεί στο παρελθόν».

Από την πλευρά του, ο Bernard Ruiz-Picasso, εγγονός του καλλιτέχνη και πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Μουσείου Πικάσο, επεσήμανε ότι η έκθεση «είναι μια ευκαιρία να δούμε πώς ο πολιτιστικός και καλλιτεχνικός μας κόσμος έχει απελευθερωθεί από ένα ολόκληρο βάρος και από τους αγώνες των καλλιτεχνών τον 20ό αιώνα». Η σύζυγός του, Almine, συμπρόεδρος του Ιδρύματος που φέρει το όνομά τους, FABA, πιστεύει ότι αυτή η έκθεση δείχνει «πώς ο Πικάσο είναι ακόμα ζωντανός και είναι τώρα στο DNA του 21ου αιώνα, παρόλο που πέθανε πριν από πενήντα χρόνια, και αυτό είναι κάτι το εξαιρετικό».

«Μερικά από τα επιλεγμένα έργα είναι καλλιτεχνών των συγχρόνων του Πικάσο, που τον προκάλεσαν γιατί έπρεπε να τον αμφισβητήσουν. Σήμερα η ιστορία είναι διαφορετική, γιατί οι καλλιτέχνες αντλούν από πολλές πηγές», προσθέτει η Almine Ruiz-Picasso, η οποία θεωρεί «υπέροχο πώς ο Πικάσο είναι μέρος του σήμερα και τα έργα του φαίνονται από προχθές».

Μετάφραση/επιμέλεια: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος