Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ- (FDA) ενέκρινε τη Δευτέρα το τεστ αίματος της Guardant Health, που ονομάζεται Shield, για τον έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου. Το τεστ δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τις κολονοσκοπήσεις, αλλά προκαλεί ενθουσιασμό στους γιατρούς που λένε ότι έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει το θλιβερό ποσοστό των προληπτικών εξετάσεων για τη δεύτερη μεγαλύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Shield ήταν προηγουμένως διαθέσιμο στους γιατρούς ως εργαλείο διαλογής, με κόστος 895 δολάρια. Με την έγκριση του FDA, το Medicare και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες είναι πολύ πιο πιθανό να καλύψουν το κόστος της εξέτασης αίματος, καθιστώντας την ευρύτερα προσιτή στους ασθενείς.
Ο Dr. Arvind Dasari, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα γαστρεντερικής και ιατρικής ογκολογίας στο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας, χαρακτήρισε την έγκριση «ευπρόσδεκτη εξέλιξη».
Όμως, προειδοποίησε, «θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η επίπτωση όσον αφορά τη βελτίωση του ελέγχου και τη μείωση της θνησιμότητας».
Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτιμά ότι περισσότεροι από 53.000 άνθρωποι θα πεθάνουν φέτος από καρκίνο του παχέος εντέρου. Έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο έδειξε ότι το τεστ ήταν 83% αποτελεσματικό στην ανεύρεση καρκίνου του παχέος εντέρου. Λειτουργεί ανιχνεύοντας το DNA που απελευθερώνουν οι καρκινικοί όγκοι στην κυκλοφορία του αίματος.
Είναι πιο αποτελεσματικό στην ανεύρεση καρκίνου σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν οι όγκοι απελευθερώνουν περισσότερο από αυτό το DNA. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το Shield εντόπισε μόνο το 13% των πολυπόδων σε προηγούμενο στάδιο.
Η εξέταση θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον κάθε τρία χρόνια, αρχής γενομένης από την ηλικία των 45 ετών , την ίδια ηλικία που συνιστάται να αρχίσει ο έλεγχος του παχέος εντέρου.
Ένα θετικό τεστ δεν σημαίνει απαραίτητα διάγνωση. Εάν τα αποτελέσματα υποδηλώνουν την ύπαρξη καρκίνου, οι ασθενείς εξακολουθούν να χρειάζονται κολονοσκόπηση, ώστε οι γιατροί να μπορούν να δουν πού βρίσκονται οι όγκοι και πόσο έχουν προχωρήσει.
«Οι άνθρωποι πρέπει να κατανοήσουν ότι ένα θετικό τεστ Shield απαιτεί κολονοσκόπηση για να επιβεβαιωθεί ότι έχετε μια προχωρημένη βλάβη ή καρκίνο του παχέος εντέρου ή ότι τα αποτελέσματα ήταν ψευδή», δήλωσε ο Robert Smith, ανώτερος αντιπρόεδρος της Επιστήμης για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. «Ένα τέτοιο τεστ δεν είναι πλήρες εάν είναι θετικό και δεν έχετε κάνει κολονοσκόπηση».
Αυτή είναι η δεύτερη εξέταση αίματος για τον έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου- το Epi proColon της Epigenomics εγκρίθηκε το 2016. Αλλά χρησιμοποιείται σπάνια, δήλωσε ο Smith, λόγω των ανησυχιών σχετικά με την ακρίβειά του. Επίσης, δεν καλύπτεται από το Medicare ή την ιδιωτική ασφάλιση.
Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 παρατηρείται μια ανησυχητική αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών, με τα ποσοστά να αυξάνονται κατά 1% έως 2% ετησίως σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Την ίδια στιγμή, τα κρούσματα και οι θάνατοι μεταξύ των ενηλίκων 60 ετών και άνω έχουν μειωθεί, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.
«Αυτό που μου ραγίζει την καρδιά είναι ότι μπορεί να προληφθεί», δήλωσε ο Δρ William Grady, γαστρεντερολόγος στο Fred Hutchinson Cancer Center στο Σιάτλ. «Μια από τις μεγαλύτερες χαρές μου είναι όταν κάνω κολονοσκόπηση και μπορώ να αφαιρέσω πολύποδες» που, αν έμεναν μόνοι τους, θα είχαν εξελιχθεί σε καρκίνο.
Πράγματι, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους μόνους καρκίνους που μπορούν να προληφθούν με προληπτικό έλεγχο και η κολονοσκόπηση είναι, μακράν, ο πιο ακριβής τρόπος ανίχνευσής του. Αλλά τα ποσοστά προσυμπτωματικού ελέγχου είναι εξαιρετικά χαμηλά. Λιγότερο από το 60% των ατόμων που είναι επιλέξιμα έχουν κάνει τον συνιστώμενο έλεγχο.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τον καρκίνο του παχέος εντέρου αυτή τη στιγμή είναι ότι υπάρχει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού που δεν υποβάλλεται σε έλεγχο», δήλωσε η Δρ Sapna Syngal, διευθύντρια στρατηγικού σχεδιασμού για την πρόληψη και την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου στο Κέντρο Καρκίνου Dana-Farber στη Βοστώνη. «Εάν αυτό το τεστ αυξήσει τον αριθμό των ανθρώπων που υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο, θα έχει τεράστιο αντίκτυπο».
Ο Grady, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης του Μαρτίου για το τεστ Shield, δήλωσε ότι συχνά οι ενήλικες ηλικίας 40 και 50 ετών είναι αυτοί που είναι λιγότερο πιθανό να συμμορφωθούν με τον προληπτικό έλεγχο.
Πρόκειται για ανθρώπους που εργάζονται, πολλοί έχουν οικογένειες και έτσι έχουν όλες αυτές τις άλλες ευθύνες που εμποδίζουν τη φροντίδα του εαυτού τους, είπε.
Η κολονοσκόπηση είναι χρονοβόρα, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να πάρουν τουλάχιστον μία ημέρα άδεια από την εργασία τους. Υπάρχει επίσης ένας ορισμένος παράγοντας «ick» που πολλοί άνθρωποι βρίσκουν δυσάρεστο. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οι γιατροί εισάγουν μια μικροσκοπική κάμερα στο ορθό για να αναζητήσουν όγκους ή σημεία που μπορεί να γίνουν καρκινικά στο μέλλον.
Αυτή η κάμερα χρειάζεται καθαρή εικόνα του παχέος εντέρου. Την ημέρα πριν από την κολονοσκόπηση, οι ασθενείς πρέπει να λάβουν μια ισχυρή δόση καθαρτικών. Δηλαδή, περνούν πολύ χρόνο στην τουαλέτα.
«Σε πολλούς ανθρώπους δεν αρέσει η ακαταστασία της αντιμετώπισης των κοπράνων και σε πολλούς ανθρώπους πραγματικά δεν αρέσει η κολονοσκόπηση – κυρίως η προετοιμασία», δήλωσε η Electra Paskett, αναπληρώτρια διευθύντρια για τις επιστήμες του πληθυσμού και την κοινοτική προβολή στο Ohio State University Comprehensive Cancer Center. «Νομίζω ότι μια εξέταση αίματος θα ήταν ιδανική για πολλούς ανθρώπους».
Μια άλλη μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου περιλαμβάνει τις εξετάσεις αίματος στα κόπρανα που ανιχνεύουν αίμα στα κόπρανα, το οποίο μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για πολύποδες ή καρκίνο του παχέος εντέρου. Τα τεστ FIT-DNA, όπως το Cologuard, είναι πολύ αποτελεσματικά στην ανίχνευση του καρκίνου, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην ανίχνευση προκαρκινικών πολυπόδων.
Ο John Gormly, 77 ετών, από το Νιούπορτ Μπιτς της Καλιφόρνια, είχε αποφύγει για χρόνια τον έλεγχο κολονοσκόπησης. Όταν ο γιατρός του του έδωσε την επιλογή του αιματολογικού τεστ Shield, το πήρε.
«Μου τηλεφώνησε περίπου μία ημέρα αργότερα και μου είπε: «Δεν μου αρέσουν καθόλου τα αποτελέσματα. Θα σε στείλω να κάνεις κολονοσκόπηση», θυμήθηκε ο Gormly. «Αποδείχθηκε ότι είχα καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 2». Οι χειρουργοί κατάφεραν να αφαιρέσουν πλήρως τον όγκο.
«Δόξα τω Θεώ που είχα κάνει εκείνη την εξέταση αίματος», δήλωσε ο Gormly. «Ποτέ δεν ένιωσα τίποτα, ποτέ δεν ήξερα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Χωρίς αυτή την εξέταση αίματος, δεν ξέρω πώς θα είχε εξελιχθεί η κατάσταση.
Πηγή: NBC NEWS
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος