Ο Μπόρις Τζόνσον υπέκυψε στο αναπόφευκτο – Ποιοι οι πιθανοί υποψήφιοι για την ηγεσία των Τόρις

Ο Μπόρις Τζόνσον υπέκυψε στο αναπόφευκτο. Πρόκειται για την πιο θεαματική παραίτηση πρωθυπουργού που έγινε ποτέ, όπως σχολιάζει το Sky News, μετά από δυο εικοσιτετράωρα έντονων πιέσεων.

O Βρετανός πρωθυπουργός έχει ήδη μιλήσει με τη βασίλισσα Ελισάβετ ενόψει της επικείμενης ανακοίνωσης της παραίτησής του από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και πρόκειται να απευθύνει διάγγελμα προς τους πολίτες αργότερα σήμερα, δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Καταγράφοντας περισσότερες από 50 παραιτήσεις ο Βρετανός πρωθυπουργός προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις να αντισταθεί, αντιμετωπίζοντας ένα τεράστιο κύμα εξαγριωμένων Τόρις!

Ο ίδιος επιθυμεί να παραμείνει στο αξίωμα έως το φθινόπωρο όμως ένας μεγάλος αριθμός των μελών του Συντηρητικού Κόμματος ζητά να φύγει τώρα με τον Ντόμινικ Ράαμπ, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να ηγηθεί στην περίοδο της μετάβασης.

Ο Μπόρις Τζόνσον που κέρδισε τις εκλογές το 2019 εξασφαλίζοντας απόλυτη πλειοψηφία 80 εδρών, κατάφερε να προκαλέσει τόσο μεγάλο χάος, ανατρέποντας το κλίμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας τόσο για τον βρετανικό λαό όσο και στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος.

Μετά τα ψέματα για τα partygate, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν το σκάνδαλο Κρις Πρίσνερ, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του αναπληρωτή για θέματα πειθαρχίας των Τόρις, μετά τις καταγγελίες ότι επιτέθηκε σεξουαλικά σε δύο άνδρες ενώ ήταν μεθυσμένος.

Η Ντάουνινγκ Στριτ υποστήριξε ότι δεν γνώρισε για το περιστατικό, ωστόσο, τις επόμενες ημέρες, έγινε γνωστό πως ο Τζόνσον γνώριζε για τις κατηγορίες κατά του Πίντσερ ήδη από το 2019.

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται ότι μίλησε με τον πρόεδρο της Επιτροπής του 1922, Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι και τον ενημέρωσε ότι θα παραιτηθεί.

«Ήταν πάντα ακατάλληλος για το αξίωμα», δήλωσε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κιέρ Στάρμερ, προσθέτοντας: «Ήταν υπεύθυνος για ψέματα, σκάνδαλα και απάτες».

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, έγραψε στο Twitter ότι υπάρχει «μια ευρέως διαδεδομένη αίσθηση ανακούφισης» ότι το «χάος» πλησιάζει στο τέλος και πρόσθεσε: «Η ιδέα ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι το φθινόπωρο φαίνεται κάθε άλλο παρά ιδανική και σίγουρα όχι βιώσιμη;».

Η αντιπρόεδρος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Ντέιζι Κούπερ, δήλωσε ότι ο Τζόνσον «θα μείνει στην ιστορία ως ένας ψεύτης πρωθυπουργός που παραβιάζει το νόμο, ο οποίος καταχράστηκε την εμπιστοσύνη και την υπομονή του βρετανικού λαού».

Και πρόσθεσε: «Θα αφήσει ένα λεκέ στο Συντηρητικό Κόμμα που δεν μπορεί να αφαιρεθεί».

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, πρώην επικεφαλής σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον, σχολίασε ότι πρόκειται για τις τελευταίες στιγμές του «μέσα στο καταφύγιο», προσθέτοντας: «Η αλλαγή καθεστώτος είναι εδώ».

Ποιοι είναι όμως οι πιθανοί υποψήφιοι;

Η υφυπουργός Διεθνούς Εμπορίου Πένυ Μόρταντ, o Ρίσι Σούνακ και η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, είναι οι πιθανοί υποψήφιοι για την κούρσα διαδοχής του Συντηρητικού Κόμματος.

Αυτοί που θα μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για την ηγεσία θα πρέπει να επιλεγούν από δύο άλλους βουλευτές των Συντηρητικών. Οι βουλευτές των Συντηρητικών θα διεξαγάγουν τότε μερικούς γύρους ψηφοφοριών για να μειώσουν τον αριθμό των υποψηφίων. Κάθε φορά τους ζητείται να ψηφίσουν τον υποψήφιο που επιλέγουν σε μυστική ψηφοφορία και αυτός που έχει τις λιγότερες ψήφους αποχωρεί. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται έως ότου απομείνουν μόνον δύο υποψήφιοι.

Ανταπόκριση από το Λονδίνο: Νατάσα Καντζάβελου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος