Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής
Σήμερα ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι παρευρέθη στην Ένωση Ξένου Τύπου της Ιταλίας, στα γραφεία της Ένωσης στη Ρώμη, όπου παραχώρησε συνέντευξη τύπου. Για περίπου 90 λεπτά ο Μάριο Ντράγκι κάλυψε ποικίλα θέματα της επικαιρότητας και απάντησε στα Ιταλικά σε 25 ερωτήματα του ξένου τύπου.
Μεταξύ των δημοσιογράφων και ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ιταλία, Κρίστιαν Μαυρής, ο οποίος του απηύθυνε ερώτημα σχετικά με την επαναξιολόγηση του αγωγού φυσικού αερίου EastMed στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής απεξαρτητοποίησης από τη ρωσική ενεργειακή προμήθεια.
Η Πρόεδρος της Ένωσης Ξένου Τύπου, Esma Cakir (Τουρκία), καλωσόρισε τον Ιταλό Πρωθυπουργό, ο οποίος ξεκίνησε ευχαριστώντας τους ξένους δημοσιογράφους και ανταποκριτές λέγοντας “για τη δουλειά που κάνετε, είστε μάτια και αυτιά στην Ιταλία, ο ρόλος σας είναι θεμελιώδης”.
Μείζον θέμα που αντιμετωπίστηκε εκτενέστερα από τον Μάριο Ντράγκι ήταν το χθεσινό του τηλεφώνημα με τον Ρώσο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, για το περιεχόμενο του οποίου ο ίδιος δήλωσε “επιφυλακτικός, γιατί υπάρχει ακόμη πολύς σκεπτικισμός”.
Ο Πούτιν φαίνεται να τόνισε στον Ιταλό Πρωθυπουργό πως “οι συνθήκες” για μια κατάπαυση του πυρός “δεν είναι ώριμες”. Όμως, υπογράμμισε ο Ντράγκι “ύστερα άνοιξε ο διάδρομος της Μαριούπολης”.
Επίσης, ο Ιταλός Πρωθυπουργός είπε επίσης πως “ένα από τα σημεία του Πούτιν είναι ότι υπάρχουν μικρά βήματα στις διαπραγματεύσεις” ενώ ο ίδιος τόνισε πως “για να επιλύσουμε κρίσιμα ζητήματα χρειαζόμαστε μια συνάντηση με τον Ζελένσκι” κάτι που ο ίδιος ο Ουκρανός Πρόεδρος ζητούσε από την αρχή, για το οποίο ο Πούτιν και πάλι δήλωσε πως “οι καιροί δεν είναι ώριμοι”.
Σημαντικό σημείο αποτέλεσε και η επιβεβαίωση του Ντράγκι ότι “ζητήθηκε από τη Ρωσία και την Ουκρανία (η Ιταλία να δράσει) ως εγγυήτρια για την εφαρμογή τυχόν ρητρών διαπραγμάτευσης” ενώ τόνισε πως “οι κυρώσεις λειτουργούν, η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί εάν η Ουκρανία αμυνθεί, διαφορετικά δεν μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη”.
Ο Ιταλός Πρωθυπουργός δήλωσε επιφυλακτικός για τυχόν αλλαγή στάσης του Ρώσου Προέδρου τον τελευταίο καιρό. “Η απάντηση είναι περίπλοκη. Νομίζω ότι έχω παρατηρήσει μια αλλαγή, αλλά είμαι προσεκτικός στην ερμηνεία”. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν κατά τη διάρκεια του χθεσινού τηλεφωνήματος ο Πούτιν φάνηκε να μην ήταν καλά ενημερωμένος, ο Ντράγκι απάντησε πως “δεν είναι κάτι που καταλαβαίνει κανείς από ένα τηλεφώνημα”.
Ο Ντράγκι μίλησε επίσης και για το μείζον θέμα των πληρωμών των συμβολαίων των εισαγωγών σε ρούβλια. “Τα λόγια του Πούτιν ήταν: τα υπάρχοντα συμβόλαια παραμένουν σε ισχύ” και μόνο ως παραχώρηση στις Ευρωπαϊκές εταιρείες, και αυτές “θα συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ ή δολάρια”, πράγμα το οποίο εν τέλει διαψεύθηκε λίγη ώρα αργότερα. Σχολιάζοντας το γεγονός της αλλαγής νομίσματος πληρωμής, ο Μάριο Ντράγκι είπε πως “μου φαίνεται ότι δεν είναι εύκολο να αλλάξεις νομίσματα πληρωμής χωρίς να παραβιάσεις τα συμβόλαια”.
Όσον αφορά το ενεργειακό, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι “στις χώρες του Νότου, μια «υπόθεση» εναλλακτικής παροχής ενέργειας είναι αυτή του αγωγού φυσικού αερίου Ιταλίας-Ισπανίας, την αναφέραμε με τον Πρόεδρο Sanchez και υπάρχει μια άλλη υπόθεση, αυτή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed” υπογραμμίζοντας όμως πως “όλα αυτά είναι υποθέσεις που τώρα πρέπει να μελετηθούν” και που “θα πάρουν χρόνο”.
Επίσης ο Ιταλός Πρωθυπουργός τόνισε πως “μετά από αυτήν την κρίση, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης συνειδητοποιούν ότι μπορούν να είναι ένας πολύ σημαντικός κόμβος (hub) φυσικού αερίου σήμερα, αλλά κυρίως για το υδρογόνο αύριο” υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για “ιδιαίτερα σημαντικές επενδύσεις”.
Αναφερόμενος στον ρόλο της Κίνας, ο Ιταλός Πρωθυπουργός φάνηκε συγκρατημένα αισιόδοξος. “Έχω θετικές προσδοκίες (…) θα μπορούσε να γίνει σημαντικός παίκτης στην ειρηνευτική διαδικασία. Πρέπει να δούμε εάν οι προσδοκίες επιβεβαιώνονται”.
Ο Μάριο Ντράγκι μίλησε και για το επίκαιρο θέμα της Ευρωπαϊκής Άμυνας, το οποίο προκάλεσε κραδασμούς στον Ιταλικό Συνασπισμό τις τελευταίες ημέρες. “Η πολυμέρεια υπερασπίζεται την ειρήνη, το ΝΑΤΟ είναι πολυμερές” είπε, τονίζοντας πως θα πρέπει “να ξεπεράσουμε το τρέχον σύστημα που συνδέεται με εθνικές αποφάσεις, και αν είμαστε σοβαροί” θα πρέπει να προχωρήσουμε “αμέσως σε συντονισμό για την άμυνα: ποιος ξοδεύει, (και) πόσα ξοδεύει”.
Τέλος, σχετικά με την Γαλλική προεδρία της ΕΕ, ο Ντράγκι είπε πως την κρίνει “πολύ θετικά” και πρόσθεσε πως “ο ακτιβισμός του Μακρόν σε διάφορους τομείς, για την ειρήνη, την Ευρωπαϊκή άμυνα, την Ευρώπη, είναι ένας ακτιβισμός που πρέπει να εγκριθεί και που συμμερίζομαι”.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος