Ανάλυση: Στην Ουάσινγκτον ο Μάριο Ντράγκι τοποθετεί στρατηγικά την Ιταλία στη διεθνή σκακιέρα (video)

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κοντεύει πλέον να φτάσει την τρίμηνη διάρκεια, και εκτός των εχθροπραξιών και της βίας το πολέμου, οι επιπτώσεις είναι χειροπιαστές στην παγκόσμια οικονομία.

Ο κόσμος αναζητά πλέον μια νέα ισορροπία, η οποία ενδεχομένως θα αργήσει να έρθει. Γι’ αυτό και οι ηγέτες των κρατών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας δεν θέλουν και πόσο μάλλον δεν μπορούν να βρεθούν μόνοι αντιμέτωποι με την φανερή επισιτιστική και ενεργειακή κρίση, η οποία ήδη δείχνει σημάδια (τα πρώτα της;) στην πραγματική, καθημερινή οικονομία.

Το ταξίδι του Μάριο Ντράγκι στη Ουάσινγκτον πραγματοποιείται εν μέσω αυτών των πλαισίων. Στο Λευκό Οίκο, Ντράγκι και Μπάιντεν αντιμετώπισαν θέματα επίκαιρα και μεγίστης σημασίας, όπως φαίνεται και στην κοινή εκφώνηση της συνάντησης που διαδόθηκε από την Ιταλική Κυβέρνηση.

Ανάλυση: Στην Ουάσινγκτον ο Μάριο Ντράγκι τοποθετεί στρατηγικά την Ιταλία στη διεθνή σκακιέρα (video)
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Joe Biden (δεξιά) με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Mario Draghi (αριστερά) στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής G20 της Ρώμης τον Οκτώβριο 2021 (Kevin Lamarque/Pool Photo via AP)

Η αντιμετώπιση νέων και παλαιών παγκόσμιων προκλήσεων

Στη Ουάσινγκτον οι ηγέτες “επιβεβαίωσαν την ισχυρή και ευρεία εταιρική σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Ιταλίας που αντικατοπτρίζεται στους βαθείς και διαρκείς δεσμούς μεταξύ λαού και των χωρών μας, μεταξύ των οποίων η συμμαχία μεταξύ του ΝΑΤΟ και των Η.Π.Α. η εταιρική σχέση με την ΕΕ είναι κρίσιμα στοιχεία”. Άλλωστε, αυτό επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον Μάριο Ντράγκι με το που έφτασε στο Λευκό Οίκο, όταν τόνισε πως “αν ο Πούτιν σκέφτηκε ποτέ ότι θα μπορούσε να μας διχάσει, απέτυχε. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό”.

Επίκεντρο της συζήτησης, οι “πρόσφατες εξελίξεις στον απρόκλητο και αδικαιολόγητο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία”, κάτι που επιβεβαιώνει πως και οι δύο ηγέτες βλέπουν την Ρωσική ως εισβολή και όχι ως στρατιωτική επιχείρηση, αναιρώντας ουσιαστικά το επιχείρημα της Μόσχας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο Ντράγκι και ο Μπάιντεν “τόνισαν τη συνεχιζόμενη δέσμευσή τους να επιδιώκουν την ειρήνη υποστηρίζοντας την Ουκρανία και επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία” και “μπροστά στις παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις που δημιουργούνται από τις ενέργειες της Ρωσίας, συζήτησαν μέτρα που στοχεύουν στην ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας και στην αναμόρφωση των παγκόσμιων αγορών ενέργειας”.
Σημειωτέον, οι παλαιότερες προκλήσεις που ήδη συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της G20 της Ρώμης δεν ξεχάστηκαν. Έτσι λοιπόν οι δύο ηγέτες “δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν τη συνεργασία τους σε παγκόσμιες κρίσεις από τον COVID-19 έως την κλιματική αλλαγή, καθώς και να συνεχίσουν τη συνεργασία τους σε κοινές προκλήσεις εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Κίνας και της Λιβύης”.

Ο Μάριο Ντράγκι ως πυλώνας της Δυτικής Συμμαχίας

Εν αναμονή περαιτέρω συζητήσεων στη Σύνοδο Κορυφής των G7 και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, η συνάντηση φαίνεται πως είχε καθοριστικό ρόλο τόσο για την Ιταλία όσο και για τις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει σήμερα η La Repubblica, επικαλούμενη έγκυρες Κυβερνητικές πηγές “η Ιταλία είναι ένας πυλώνας της Δυτικής Συμμαχίας που επιδιώκει να σταματήσει τον Πούτιν, υπερασπιζόμενος τη δημοκρατία και την ελευθερία, για να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να εκμεταλλευτεί πιθανές ρωγμές στην Ευρώπη για να τη διχάσει και να την κάμψει για τους δικούς του σκοπούς”.

Το ίδιο άρθρο επίσης αναφέρει πως “ο Πρόεδρος Μπάιντεν (φαίνεται να) όρισε τη χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Ντράγκι στον Λευκό Οίκο με αυτόν τον στόχο”.

Ανάλυση: Στην Ουάσινγκτον ο Μάριο Ντράγκι τοποθετεί στρατηγικά την Ιταλία στη διεθνή σκακιέρα (video)
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Joe Biden (αριστερά) με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Mario Draghi στο Palazzo Chigi της Ρώμης τον Οκτώβριο 2021 (AP Photo/Evan Vucci, File)

‘Call Mario’ – Όταν ο Obama καλούσε τον Ντράγκι για συμβουλές

Ο Τζο Μπάιντεν γνωρίζει επίσης πως, εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού (και στην χώρα του) και παγκόσμιων προκλήσεων, είναι υψίστης σημασίας να υπάρξει ένας αξιόπιστος σύμμαχος στην Ευρώπη ο οποίος παράλληλα θα πρέπει να καταλαβαίνει την Αμερικανική νοοτροπία και τις παγκόσμιες προκλήσεις που συνδέονται με την οικονομική αστάθεια.

Αναμφισβήτητα, και υπό αυτή την άποψη, ο Μάριο Ντράγκι φαίνεται πως είναι ‘ο σωστός άνθρωπος για την δουλειά’. Εκτός από την πρόσφατη, πιο γνωστή για τους Ευρωπαίους, εμπειρία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Ιταλός Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘80 εργάστηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα με έδρα την Ουάσιγκτον.

Γενικότερα, το βαρύγδουπο βιογραφικό του Ντράγκι περιέχει πλούσια εμπειρία στις ΗΠΑ, από το Princeton και την Goldman Sachs έως και το Brookings Institution. Σημειωτέον, σήμερα ο Ντράγκι θα βραβευτεί από το Ατλαντικό Συμβούλιο – και δια χειρός της Αμερικανίδας Υπουργού Οικονομικών, Janet Yellen, με την οποία υπάρχει δεκαετές σχέση αμοιβαίας εκτίμησης – με το Βραβείο Διακεκριμένης Ηγεσίας 2022 (Distinguished Leadership Award).

Για να δώσουμε το στίγμα της εκτίμησης που τρέφουν οι ΗΠΑ για τη φιγούρα του Μάριο Ντράγκι, αξίζει να αναφέρουμε και την σημαντική περσινή αναφορά του πολιτικού Μπρούνο Ταμπάτσι στο κύρος του Ιταλού οικονομολόγου. Ο Ταμπάτσι συνεργάστηκε με τον Μάριο Ντράγκι όταν ο νυν Πρωθυπουργός ήταν σύμβουλος του Ιταλού Υπουργού Οικονομικών Τζιοβάνι Γκόρια το 1983.

Ο Ταμπάτσι λοιπόν, ανέφερε πως, όταν υπήρχε ένα δύσκολο πρόβλημα, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα έλεγε στους συνεργάτες του: “Καλέστε τον Μάριο”. Η μαρτυρία δόθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή τον Φεβρουάριο του 2021, όταν ο Σέρτζιο Ματαρέλα “ενήργησε έγκαιρα και επέλεξε τον πιο σημαντικό Ιταλό στον κόσμο” ως νέο Πρωθυπουργό της Ιταλίας.

Σε αυτό το πλαίσιο διεθνούς αστάθειας, η Ιταλία επιδιώκει να γίνει (ή, όπως πολλοί θα έλεγαν, ‘να παραμείνει’) ένα υψίστης σημασίας πιόνι στην διεθνή σκακιέρα. Ο Ντράγκι γνωρίζει καλά πως οι ισορροπίες με το Κρεμλίνο είναι λεπτές, όπως η αόρατη κλωστή από την οποία κρέμεται το σενάριο μιας παγκόσμιας σύρραξης. Άλλωστε ο ίδιος τόνισε χθες πως “πρέπει να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε άμεσο / έμμεσο κανάλι επικοινωνίας – αλλά αρκεί αυτό; (…) Ο κόσμος σκέφτεται, ή τουλάχιστον θέλει να σκεφτεί, τη δυνατότητα να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και να ξεκινήσουν από την αρχή αξιόπιστες διαπραγματεύσεις”.

Και η παγκόσμια Ειρήνη, λοιπόν, φαίνεται να εξελίσσεται υπό το πρίσμα του πλέον γνωστού μότο του Μάριο Ντράγκι “whatever it takes”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος