Ο Ιταλός Υπουργός Τουρισμού στην ΕΡΤ: Οι Ρώσοι το 2% της τουριστικής βιομηχανίας – Συζήτηση για διακρατική Ευρωπαϊκή συνεργασία με Ελλάδα και Ισπανία

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Στην Ένωση Ξένου Τύπου της Ιταλίας, στη Ρώμη, παρευρέθη ο Ιταλός Υπουργός Τουρισμού κ. Massimo Garavaglia για να μιλήσει για θέματα που σχετίζονται με την σημερινή εικόνα του τουριστικού τομέα στην Ιταλία και για τις προοπτικές του ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας.

Τα Ιταλικά δεδομένα για τον τουρισμό: ακόμα μακριά οι αριθμοί του 2019

Σύμφωνα με δεδομένα που παρουσιάστηκαν στον παρευρισκόμενο Τύπο, τα ποσοστά κορεσμού των διαθέσιμων καταλυμάτων στην Ιταλία τον Απρίλιο ήταν της τάξεως του 41,7% (έναντι 16,9% της Ελλάδας), τον Μάιο μέχρι στιγμής είναι στο 28,3% (με την Ελλάδα στο 15,1%) και τον Ιούνιο στο 21,8% (Ελλάδα στο 13,9%).

Όσον αφορά τις προβλεπόμενες επιδόσεις για το 2022, οι αριθμοί παραμένουν ακόμη χαμηλοί σε σχέση με το 2019, με τις αεροπορικές κρατήσεις να φτάνουν το -29,7% αλλά με αύξηση του 389,9% σε σχέση με το 2021. 

Οι ξένοι τουρίστες στην Ιταλία συνεχίζουν να είναι Γερμανοί, Γάλλοι και Άγγλοι, με ποσοστά που καλύπτουν το 21, 12 και 11 τοις εκατό των αφίξεων, αντίστοιχα, από τώρα έως το 2025. Σημαντικός αναμένεται επίσης και ο αριθμός τουριστών που θα ταξιδέψουν από τις ΗΠΑ, με ιδιαίτερη προσοχή στις πόλεις Τέχνης.

Στο Μιλάνο αναμένονται περίπου 2,8 εκατομμύρια αφίξεις το 2022, δηλαδή το 5,4% των συνολικών διεθνών αφίξεων στην Ιταλία για το έτος, ιδίως από τη Γερμανία (9% του συνόλου των διεθνών αφίξεων), ακολουθούμενες από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Αιώνια Πόλη (Ρώμη) αναμένει 5,4 εκατομμύρια αφίξεις το 2022, με το 10,4% των συνολικών διεθνών επισκέψεων στην Ιταλία για το έτος, ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες (το 21% του συνόλου των διεθνών αφίξεων), ακολουθούμενες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και τη Γαλλία.

Σημαντικά αναμένονται και τα νούμερα της Φλωρεντίας, όπου αναμένονται 2,6 εκατομμύρια αφίξεις το 2022, με το 4,9% των συνολικών διεθνών επισκέψεων στην Ιταλία το 2022, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες (το 18% των συνολικών διεθνών αφίξεων), ακολουθούμενες από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία.

Τέλος, η Βενετία θα φτάσει κοντά στις 5,3 εκατομμύρια αφίξεις το 2022, με το 10,3% των συνολικών διεθνών επισκέψεων στην Ιταλία για φέτος από τη Γερμανία (το 23% του συνόλου των διεθνών αφίξεων), τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστρία και το Ηνωμένο Βασίλειο.


Υπ. Garavaglia: Οι Ρώσοι αντιστοιχούν στο 2% της Ιταλικής τουριστικής βιομηχανίας 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ιταλία, Κρίστιαν Μαυρής, απηύθυνε ερώτηση στον Υπουργό Τουρισμού κ. Garavaglia σχετικά με τις επιπτώσεις του ρωσικού τουρισμού στον τομέα, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική συνεισφορά τους στον τουρισμό πολυτελείας, θέμα για το οποίο η ΕΡΤ ήδη ρώτησε τον Πρόεδρο Πρόεδρος του Ιταλικού Στατιστικού Ινστιτούτου τον Απρίλιο.

Ο Υπουργός απάντησε πως “το βάρος του ρωσικού τουρισμού στον κύκλο εργασιών της τουριστικής βιομηχανίας εκτιμάται πως είναι της τάξης του 2%” επί του συνόλου, και μάλιστα τόνισε πως “σαφώς αυτό το 2% δεν θα υπάρχει φέτος, και ελπίζουμε ξεκάθαρα να επιστρέψει τα επόμενα χρόνια”.

Ο κ. Garavaglia είπε πως “υπάρχουν και μακροπρόθεσμες αλλαγές στις τουριστικές αγορές και θα πρέπει επίσης να δούμε τι θα γίνει με την πάροδο του χρόνου. Στόχος μας είναι να ανακτήσουμε όλο το 98% που λείπει, ενδεχομένως κάτι παραπάνω, και επομένως να καλύψουμε (το κενό) με άλλες αγορές”.

Αναφερόμενος στην αγορά πολυτελείας, ο Υπουργός τόνισε πως “ο ρωσικός τουρισμός είναι ένας τυπικά τουρισμός υψηλών δαπανών, και το 2% είναι ο μέσος όρος. Στους πολυτελείς δρόμους του Μιλάνου και της Ρώμης η έλλειψη εύπορων τουριστών είναι αισθητή”. “Ωστόσο” πρόσθεσε ο κ. Garavaglia “η ανάκαμψη, ιδιαίτερα από πλευράς τουριστών (προερχόμενων) από τις ΗΠΑ είναι θετική, διότι οι ΗΠΑ έχουν τυπικά υψηλές (διαθέσιμες) τουριστικές δαπάνες. Το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη επιθυμία για την Ιταλία, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τη γνώμη μας θα αντισταθμίσει την αποτέλεσμα της έλλειψης Ρώσων”.

Μάλιστα στο θέμα αυτό, ο κ. Garavaglia πρόσθεσε πως “το ζήσαμε στο πετσί μας. Την περασμένη εβδομάδα ήμασταν στη Νέα Υόρκη, οι ίδιοι οι φορείς του τομέα, αλλά ακόμη και μιλώντας με ανθρώπους στο δρόμο, μπορεί να δει κανείς αυτή την έντονη επιθυμία για επιστροφή στην Ιταλία. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία, η επιστροφή των Αμερικανών για την ανάκτηση σε ό,τι λείπει.”

Ο Ιταλός Υπουργός Τουρισμού στην ΕΡΤ: Οι Ρώσοι το 2% της τουριστικής βιομηχανίας – Συζήτηση για διακρατική Ευρωπαϊκή συνεργασία με Ελλάδα και Ισπανία
(AP Photo/Riccardo De Luca)

Υπ. Garavaglia: Δεν είναι πλέον η στιγμή να σκεφτόμαστε ανταγωνιστικά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο

Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ απηύθυνε δεύτερη ερώτηση στον Υπουργό, αυτη τη φορά σχετικά με τυχόν συζητήσεις για ενδεχόμενες διμερείς συμφωνίες με την Ελλάδα.

“Έχουμε και άριστες προσωπικές σχέσεις με τον (Έλληνα) Υπουργό (Τουρισμού)” δήλωσε ο Υπουργός Garavaglia. “Βρεθήκαμε πρόσφατα στη Ντιζόν, για μια διυπουργική συνάντηση για τον τουρισμό, και σκεφτήκαμε πως να συνεργαστούμε μεταξύ Κρατών. Είχαμε το ίδιο σκεπτικό με τον Ισπανό Υπουργό, τον οποίο συναντήσαμε στα Ηνωμένα Έθνη την περασμένη εβδομάδα”.

“Κατά τη γνώμη μου” είπε ο Ιταλός Υπουργός “δεν είναι πλέον η στιγμή να σκεφτόμαστε ανταγωνιστικά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ειδικά αν σκεφτούμε αυτούς που έρχονται από μακριά, όταν κάποιος έρχεται στην Ευρώπη, κάνει μια βόλτα σε Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία”. “Δεδομένου ότι κάποιος έχει ταξιδέψει πολύ” πρόσθεσε ο Garavaglia “(αυτός ο τουρίστας) δεν σταματά συνήθως σε μια χώρα. Το να σκεφτόμαστε επίσης μια μορφή συνεργασίας μεταξύ των Κρατών πιστεύω πως δεν είναι λάθος”.

Ο Υπουργός έφερε και πρακτικά παραδείγματα. “Αν μιλάμε για θάλασσα, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία μιλούν την ίδια γλώσσα. Αν μιλάμε για θρησκευτικό τουρισμό, Ιταλία και Ισραήλ μιλούν την ίδια γλώσσα. Εν ολίγοις, αυτό είναι λίγο το σκεπτικό που θεμελιώνεται με τους συναδέλφους υπουργούς”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος