Ο Πρόεδρος του Ιταλικού Στατιστικού Ινστιτούτου στην ΕΡΤ: Σημαντικές επιπτώσεις στον Ιταλικό Τουριστικό Τομέα από την απουσία των Ρώσων

Η Ιταλία είχε ξεκινήσει μια πορεία ανάκαμψης, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα μελλοντικά ερωτηματικά δεν βοηθούν. Αυτή είναι η ουσιαστική φωτογραφία της Χώρας σύμφωνα με το 242 σέλιδο πόρισμα BES (Ιταλικό ακρώνυμο για την ‘Δίκαιη και Βιώσιμη Ευημερία’) που παρουσιάστηκε στις ακροαματικές διεργασίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Προϋπολογισμού της 14ης Απριλίου. 

Τα δύο πορίσματα αναλύουν τα κύρια στατιστικά στοιχεία της Ιταλίας και συζητήθηκαν σήμερα στην Ένωση Ξένου Τύπου της Ρώμης από τον Πρόεδρο του Ιταλικού Στατιστικού Ινστιτούτου (ISTAT), Καθ. Gian Carlo Blangiardo, παρουσία των δημοσιογράφων μελών της Ένωσης. Την συζήτηση συντόνισε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Κρίστιαν Μαυρής.

Ο Πρόεδρος του Ιταλικού Στατιστικού Ινστιτούτου στην ΕΡΤ: Σημαντικές επιπτώσεις στον Ιταλικό Τουριστικό Τομέα από την απουσία των Ρώσων
Ο Πρόεδρος του Ιταλικού Στατιστικού Ινστιτούτου (ISTAT), Καθ. Gian Carlo Blangiardo (κέντρο), ο Διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων του ISTAT, Davide Colombo (δεξιά) και ο ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Κρίστιαν Μαυρής (αριστερά) (φωτό: Esma Cakir/Italian Foreign Press Association)

Το πόρισμα παρέχει μια συνολική εικόνα 12 τομέων ευημερίας που αναλύθηκαν στην εξέλιξή τους κατά τη διάρκεια των δύο ετών πανδημίας, με το 2020, ως το έτος του σοκ έκτακτης ανάγκης για την υγεία και το 2021, το έτος οικονομικής ανάκαμψης και απασχόλησης. 

Ανάμεσα στα ποικίλα θέματα που συζητήθηκαν, ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, απηύθυνε ερώτηση στον Καθ. Blangiardo για τις επιπτώσεις της μείωσης των Ρώσων τουριστών στην Ιταλία, γνωστοί για τον τουρισμό με γούστα πολυτελείας και για τις πανάκριβες αγορές τους.

Ο Πρόεδρος του ISTAT απάντησε πως το 2018 “οι Ρώσοι ήταν οι τουρίστες με την μεγαλύτερη δυνατότητα εκταμίευσης, αφού ο μέσος όρος κατανάλωσης ήταν περίπου στα 145 ευρώ έκαστος ημερησίως”. 

Συγκεκριμένα, το 2019 “κατείχαν την 4η θέση για την διαμονή τους σε ξενοδοχεία πολυτελείας ή υψηλής κατηγορίας, περισσότεροι από το 40% των Ρώσων τουριστών”.

Σύμφωνα με το πόρισμα που συζητήθηκε στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Προϋπολογισμού στις 14 Απριλίου “ο τουρισμός ρωσικής προέλευσης υπήρξε πηγή ζωηρής ζήτησης την τελευταία δεκαετία, φθάνοντας τα σχεδόν 8 εκατομμύρια άτομα το 2013. Η πρώτη ουκρανική κρίση του 2014, με τις συνέπειες των οικονομικών κυρώσεων και την υποτίμηση του ρουβλίου είχε προκαλέσει μείωση της παρουσίας των Ρώσων στην Ιταλία, οι οποίοι, ωστόσο, ξεκινώντας την επανάκαμψη από το 2017, αυξήθηκαν στα περίπου 6 εκατομμύρια το 2019. Με τις επιπτώσεις της έκτακτης ανάγκης για την υγεία, οι παρουσίες μειώθηκαν σε περίπου ένα εκατομμύριο το 2020 και είχαν περαιτέρω μείωση το 2021 σε περίπου 40%”.

“Αυτό αποτελεί ένα άκρος σημαντικό στοιχείο” ολοκλήρωσε ο Blangiardo “εφόσον ο τουρισμός σίγουρα θα υποφέρει από αυτή την απουσία”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος