Ο Ιταλός Υπουργός Γεωργικών Πολιτικών στην ΕΡΤ: Η από κοινού με την Ελλάδα μάχη κατά του Nutriscore και της λαθραίας αλίευσης από Τρίτες Χώρες εκτός ΕΕ

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής 

Σήμερα το πρωί ο Ιταλός Υπουργός Γεωργικών, Τροφίμων και Δασικών Πολιτικών κ. Stefano Patuanelli παρευρέθη στην Ένωση Ξένου Τύπου της Ρώμης, όπου και παραχώρησε συνέντευξη. 

Ο Υπουργός μίλησε για την ετικέτα διατροφικής επισήμανσης στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας (front-of-pack) Nutriscore, ένα σύστημα με πέντε χρωματικές βαθμίδες (από το κόκκινο ως το πράσινο) “που μας τρομάζει για πολλούς λόγους” και κατά του οποίου η Ιταλία ξεκίνησε μια “σφοδρή μάχη”. 

Ο κ. Patuanelli τόνισε πως η εν λόγω ετικέτα δεν προσφέρει “καμία αληθινή πληροφορία για τις διατροφικές αξίες” ενός προϊόντος και πως ο χρωματισμός του προϊόντος βασίζεται σε έναν “αλγόριθμο δίχως επιστημονική βάση” και χωρίς συσχετισμό με τη διατροφή (δίαιτα).

Σημειωτέον, ο Υπουργός υπογράμμισε πως, παραδόξως, αυτό το σύστημα επιβραβεύει προϊόντα που έχουν υποστεί σημαντική μετατροπή και με υψηλό ποσοστό πλαστικής συσκευασίας “τη στιγμή που συζητείται το Ευρωπαϊκό Green Deal”. 

Για να τεκμηριώσει τους λόγους που η Ιταλική πλευρά, με την υποστήριξη της Ελλάδας, δεν θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει αυτό το σύστημα, έφερε ως παράδειγμα ένα προϊόν “με δέκα συστατικά, προφανώς υπερτροποποιημένο, βαθμολογημένο με πράσινο χρώμα” έναντι ενός ελληνικού γιαουρτιού “υγιεινό προϊόν, μονοσυστατικό, βαθμολογημένο με κίτρινο χρώμα”. 

Στη συνέχεια, ο κ. Patuanelli αναφέρθηκε εκτενέστερα και στην Ιταλική μάχη κατά του Κροατικού κρασιού Prošek και στην πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνει το status Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), με αναμενόμενη σφοδρή αντίδραση της Ιταλίας για την προστασία του Ιταλικού Prosecco.

Σε αυτό το σημείο ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ιταλία, Κρίστιαν Μαυρής, ρώτησε τον Υπουργό κ. Patuanelli σχετικά με την πρόσφατη συνάντηση στη Ρώμη με τον Έλληνα Υπουργό κ. Λιβανό και το θέμα των παράνομων αλιευτικών πράξεων που δέχονται οι δύο Χώρες από γείτονες Τρίτες Χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κύριε Υπουργέ, στα τέλη Οκτωβρίου και κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησης με τον Έλληνα ομόλογό σας κ. Λιβανό, εκφράσατε την ανησυχία αμφότεροι για τις συστηματικές πρακτικές παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας (INN) από σκάφη που δεν φέρουν Ευρωπαϊκή σημαία εις βάρος της αλιείας της Ελλάδας αλλά και της Ιταλίας. Μπορείτε να μας εξηγήσετε πώς θα κινηθείτε εντός Ευρωπαϊκής έδρας;

Με τον Σπήλιο αντιμετωπίσαμε διάφορα θέματα με πολύ εποικοδομητικό τρόπο. Μας διέπει από κοινού η μάχη κατά του συστήματος Nutriscore, όπως από κοινού μας βλέπει ενωμένους η προστασία της ναυτιλίας των δύο χωρών μας, οι οποίες πολύ συχνά είναι ξεχασμένες από τις Ευρωπαϊκές πολιτικές που αναφέρονται στις μεγάλες ναυτιλίες του Βορρά, όπου αντίθετα και προφανώς τίθεται σε κίνδυνο η αξία της μικρής Ιταλικής και Ελληνικής ναυτιλίας.

Το θέμα της παράνομης αλιείας σε Ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα από ναυτιλίες Τρίτων Χωρών αφορά αρκετές Χώρες. Στην Ελληνική περίπτωση, το κύριο πρόβλημα είναι με την Τουρκία.

Ως προς αυτό, συμφωνήσαμε ότι είναι απαραίτητο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναφέρει και να μην αφήνει το Κράτος μέλος μόνο του σε μια διμερή σχέση με την Τρίτη Χώρα. Αυτή είναι η στρατηγική που αποφασίσαμε να προτείνουμε στην Επιτροπή και στα άλλα μέλη του Συμβουλίου.

Νομίζω πως θα επιστρέψουμε (στην Ευρώπη) στο Συμβούλιο στα μέσα Δεκεμβρίου, ημερομηνία η οποία, για την αλιεία, είναι πάντα η πιο σημαντική του έτους, όπου καθορίζονται πολλές πτυχές της.

Σχετικά με αυτό χτίζουμε μια κοινή επικοινωνία, όχι μόνο μεταξύ των δύο Χωρών, αλλά προσπαθούμε να εμπλέξουμε και άλλες Μεσογειακές Χώρες ακριβώς για να σηματοδοτήσουμε την ανάγκη να μιλήσει η Ένωση απευθείας με τις Κυβερνήσεις Τρίτων Χωρών για τα ζητήματα της παράνομης αλιείας στα Ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος