Ιταλία: Διμερής συνάντηση Λιβανού-Patuanelli για διατροφική επισήμανση, Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και αλιεία τρίτων χωρών

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Ο Ιταλός Υπουργός Αγροτική Πολιτικής Stefano Patuanelli δέχθηκε την περασμένη Παρασκευή τον Έλληνα Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό. 

Όπως αναφέρει δελτίο τύπου του Ιταλικού Υπουργείου της Δευτέρας 25 Οκτωβρίου, η συνάντηση επικεντρώθηκε στις κοινές δράσεις που πρέπει να αναληφθούν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διατροφική επισήμανση στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας (front-of-pack) και τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Όσον αφορά το θέμα Nutriscore, οι δύο Υπουργοί επιβεβαίωσαν την αντίθεσή τους στην υιοθέτηση όλων των μοντέλων διατροφικής επισήμανσης που χαρακτηρίζονται από ελλιπείς, λανθασμένες ή και παραπλανητικές ενδείξεις για τους καταναλωτές και την υγεία τους, καθώς και ενδείξεις που εισάγουν διακρίσεις για το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων.

Τόνισαν επίσης την ανάγκη στενότερου συντονισμού μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την υποστήριξη ενός συστήματος σήμανσης βασισμένο σε αυστηρή επιστημονική αξιολόγηση, το οποίο ενισχύει τις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής και προστατεύει όλα τα εξαιρετικά προϊόντα.

Ο κ. Λιβανός παρουσίασε στον κ. Patuanelli το έγγραφο που συντάχθηκε από ορισμένες Ελληνικές Ενώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Εμπορικού Επιμελητηρίου, το οποίο ελπίζει σε αποτελεσματικό συντονισμό και μια πιο έντονη και δομημένη συνεργασία με τους Ιταλούς ομολόγους για την προώθηση επιστημονικών μελετών και έρευνας σε θέματα διατροφής, απεικονισμένη στην ετικέτα στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας.

Επιπλέον, εξέφρασε την προθυμία του να διερευνήσει εναλλακτικές λύσεις που βασίζονται σε στοιχεία που παρέχουν πιο ακριβείς και ρεαλιστικές πληροφορίες στους καταναλωτές. Σχετικά με αυτό το θέμα, η πρότασή του για κοινές συναντήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων εθνικών εμπειρογνωμόνων έγινε δεκτή από τον Υπουργό Patuanelli.

Ο κ. Patuanelli επανέλαβε στον ομόλογό του κ. Λιβανό ότι “η (Ιταλική) Κυβέρνηση γνωρίζει τους κινδύνους που μπορεί να συνεπάγεται η εισαγωγή του Nutriscore για την αλυσίδα εφοδιασμού των τροφίμων μας και δεσμεύεται σε κάθε τοποθεσία, να επιτύχει μια σαφή αναθεώρηση της μεθοδολογίας στην οποία βασίζεται το Nutriscore, προς ένα πλήρες και αντικειμενικό σύστημα, όπως αυτό που προτείνει η Ιταλία – το NutrInform”.

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επίσης το θέμα της συνεργασίας της ΕΕ με τρίτες χώρες στον τομέα της αλιείας, επιβεβαιώνοντας τις κοινές τους θέσεις και την ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Ελλήνων και Ιταλών αλιέων καθώς και τη ζωτικότητα των ιχθυαποθεμάτων σύμφωνα με τις διατάξεις της κοινής αλιευτικής πολιτικής.

Ο Υπουργός Λιβανός εξέφρασε την ανησυχία του για συστηματικές παράνομες, λαθραίες και άναρχες αλιευτικές πρακτικές (IUU) από σκάφη που φέρουν Τουρκική σημαία στα Ελληνικά χωρικά ύδατα που υπονομεύουν τη βιωσιμότητα των ιχθυαποθεμάτων και τους συλλογικούς στόχους της κοινής αλιευτικής πολιτικής.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται από το γεγονός ότι τα αλιευτικά σκάφη τρίτων χωρών δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς, τα πρότυπα και τους περιορισμούς που ισχύουν για τα αλιευτικά σκάφη της ΕΕ. Επιπλέον, τέτοιες πρακτικές είναι αντίθετες με τις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας, οι οποίες είναι θεμελιώδεις για τις σχέσεις της ΕΕ με άλλες χώρες.

Ο Υπουργός Patuanelli σημείωσε ότι η Ιταλία αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα με τρίτες χώρες και ως εκ τούτου οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν ότι αυτό είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόβλημα και ένα θέμα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ, το οποίο απαιτεί Ευρωπαϊκή δράση και συγκεκριμένα μέτρα για να είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με άρθρα 25, 26, 27 και 33 του Κανονισμού 1005/2008 προκειμένου να εφαρμοστεί αποτελεσματικά η κοινή αλιευτική πολιτική.

Όσον αφορά τη νέα γεωργική πολιτική της ΕΕ, η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν δεσμευτεί να καθορίσουν εθνικά στρατηγικά σχέδια για την υλοποίηση των επιλογών που έγιναν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι Υπουργοί μοιράστηκαν επίσης πληροφορίες για την πορεία εξέλιξης των σχεδίων, καθώς και για τις δυσκολίες και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν οι αγροδιατροφικές εταιρείες.

Για τους Υπουργούς Patuanelli και Λιβανό είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τον γεωργικό τομέα και να υποστηριχθεί ο ρόλος της προστασίας του οικοσυστήματος που διαδραματίζουν οι αγρότες, οι δασοκόμοι και οι κτηνοτρόφοι.

Ο Υπουργός Patuanelli υπογράμμισε στη συνέχεια ότι “η ΚΑΠ, η Πράσινη Νέα Συμφωνία, το Next Generation EU και τα εργαλεία που διαθέτει η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσουν δράσεις συστήματος για την ενσωμάτωση της διατήρησης της βιοποικιλότητας και της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, προς όφελος των επιχειρήσεων και των καταναλωτών”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Λιβανός έκανε ειδική αναφορά στη δέσμευση της Ελλάδας να δημιουργήσει, έως το 2030, προστατευόμενες περιοχές στο 30% των χωρικών υδάτων για αλιεία και στο 10% ως περιοχές στις οποίες θα απαγορεύεται η αλιεία, με στόχο την προστασία των ιχθυαποθεμάτων από την υπεραλίευση.

Τέλος, οι Υπουργοί Patuanelli και Λιβανό συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων, θέτοντας τον αγροδιατροφικό τομέα στο επίκεντρο της διμερούς συνεργασίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος