Ο Ιταλός Υφυπ. Άμυνας στην ΕΡΤ: Η απέλαση των διπλωματών μια ενέργεια συνοχής και ενότητας της Ευρώπης – Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί τα Ρωσικά υποβρύχια στη Μεσόγειο

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Το πρωί της Τετάρτης 6 Απριλίου ο Ιταλός Υφυπουργός Άμυνας Giorgio Mulè μετέβη στα γραφεία της Ένωσης Ξένου Τύπου της Ρώμης όπου απάντησε σε διάφορες ερωτήσεις των δημοσιογράφων μελών. Μια συνάντηση με τον ξένο τύπο η οποία λαμβάνει χώρα μόλις 24 ώρες μετά την απόφαση της Ιταλικής Κυβέρνησης να απελαύνει 30 Ρώσους διπλωμάτες από την Χώρα.  

Ο Υφυπ. Mulè απάντησε σε δύο ερωτήσεις του ανταποκριτή της ΕΡΤ, Κρίστιαν Μαυρή, σχετικά με τις πρόσφατες, ραγδαίες εξελίξεις στο καυτό μέτωπο της διπλωματίας αλλά και των στρατηγικών κινήσεων στα πλαίσια των σχέσεων μεταξύ Ευρώπης – ΝΑΤΟ και Ρωσικής Ομοσπονδίας.

(Κρίστιαν Μαυρής)

Θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε τα κριτήρια αξιολόγησης σύμφωνα με τα οποία οι 30 διπλωμάτες στην Ιταλία ορίστηκαν ως «personae non gratae»; Ήταν ήδη υπό παρακολούθηση για κάποιο διάστημα ή ξεκίνησαν όλα μετά το απόγευμα της Δευτέρας;

(Υφυπ. Mulè)

Η απέλαση των 30 Ρώσων διπλωματών, σε γενικές γραμμές, υπακούει και πάλι σε μια ενέργεια συνοχής και ενότητας εκ μέρους της Ευρώπης. Σε Ευρωπαϊκό πλαίσιο, αποφασίστηκε τα Κράτη της ΕΕ να απομακρύνουν από την επικράτειά τους όλους όσους θεωρούνται (το λέω με διπλωματικούς όρους) «ανεπιθύμητοι», με την έννοια ότι έχουν διαπράξει ή είναι ύποπτοι για τέλεση ορισμένων ενεργειών που πάνε ενάντια στα συμφέροντα του Κράτους υποδοχής.

Οι 30 απελαθέντες διπλωμάτες ανταποκρίνονται ακριβώς σε αυτό το κριτήριο, είναι δηλαδή άνθρωποι που ήταν υπό παρακολούθηση, με την έννοια ότι ακολουθήσαμε, αν όχι τις κινήσεις τους, τις δραστηριότητές τους.

Με βάση αυτή την παρατήρηση, αποφασίστηκε να συμπεριληφθούν σε αυτήν τη λίστα, όχι ως αποτέλεσμα κάποιου είδους αυτοσχεδιασμού που ήρθε μετά τη Δευτέρα, αλλά υπό το φως μιας πορείας διαγεγραμμένης από καιρό. Σύμφωνα με την κατάσταση που προέκυψε με τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση, τώρα (αυτοί οι διπλωμάτες) υπόκεινται σε απέλαση, όπως και συνέβη.

(Κρίστιαν Μαυρής)

Πως εξελίσσεται η παρακολούθηση από πλευράς του ΝΑΤΟ των Ρωσικών υποβρυχίων στα ανοιχτά της Κρήτης και στο Ιόνιο;

(Υφυπ. Mulè) 

Θα ήθελα να σας πω, αλλά δυστυχώς πρόκειται για απόρρητες πληροφορίες.

Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως ο μηχανισμός του ΝΑΤΟ που υπάρχει στην περιοχή είναι μια λεγόμενη αποστολή παρακολούθησης των Ρωσικών υποβρυχίων, ονομάζεται Noble Shield και αποτελείται από ένα Carrier Vessel Battle Group, δηλαδή από τα αεροπλανοφόρα Cavour (Ιταλία), Charles de Gaulle (Γαλλία) και USS Truman. Αυτή τη στιγμή πλέει μόνο το Truman, το Cavour είναι στην Τάραντα, το de Gaulle στη Μασσαλία.

Αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι, ότι η παρακολούθηση εξελίσσεται και εξελίσσεται καλά, υπό την έννοια ότι, εφόσον αυτός ο μηχανισμός είναι ανεπτυγμένος, εγγυάται μια σχετική ηρεμία αυτή τη στιγμή, ακόμη και αν δεν είναι στη μέγιστη χωρητικότητα του πλοίου. Ωστόσο διατηρώντας πολύ πολύ ψηλά την προσοχή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος