Ο αντίκτυπος του πολέμου στις υπηρεσίες υγείας συγκλονίζει – Επηρεάζεται η ευημερία των μελλοντικών γενεών

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε από το BMJ (British Medical Journal) – ένα από τα πιο έγκυρα περιοδικά γενικής ιατρικής στον κόσμο, «για κάθε άτομο που σκοτώνεται άμεσα από τον πόλεμο, εννέα θα σκοτωθούν έμμεσα».

«Οι επιπτώσεις του πολέμου στην υγεία δεν περιορίζονται στα τραύματα που προκαλούνται από τις μάχες. Οι πρόχειρες εκτιμήσεις δείχνουν ότι για κάθε άτομο που σκοτώνεται άμεσα από τον πόλεμο, εννέα θα σκοτωθούν έμμεσα – αν και πολλοί από αυτούς εξαρτώνται από τη φύση της σύγκρουσης και τις βασικές συνθήκες υγείας στις χώρες όπου λαμβάνει χώρα. Ο πόλεμος υποβαθμίζει το περιβάλλον».

Ακόμη και αν η Ουκρανία εξαιρείται από την άμεση στόχευση των μονάδων υγείας της, ο αντίκτυπος στην υγεία και τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας είναι πιθανό να είναι συγκλονιστικός, ειδικά εάν η σύγκρουση εξαπλωθεί σε αστικές περιοχές. Εάν μπλοκαριστεί η μεταφορά, η ροή των βασικών αγαθών για την υγεία διακόπτεται και το ιατρικό προσωπικό και οι ασθενείς δεν μπορούν να μετακινηθούν και τα αποτελέσματα της υγείας, ειδικά μεταξύ εγκύων και μικρών παιδιών, θα επιδεινωθούν γρήγορα. – Γνωρίζουμε ότι η βρεφική και η σχετιζόμενη με τη γέννηση θνησιμότητα πλήττονται σοβαρά από ένοπλες συγκρούσεις.

Χωρίς ταχεία παύση των εχθροπραξιών, θα προκύψει ένας καταρράκτης μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας. Εάν η μη στρατιωτική υποδομή, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε γλυκό νερό, λύματα και σταθερή παροχή τροφίμων, διαταραχθεί, οι μολυσματικές ασθένειες επανεμφανίζονται και οι μη μεταδοτικές ασθένειες που σχετίζονται με πιο επικίνδυνη συμπεριφορά αυξάνονται.

Όπως γνωρίζουμε από πρόσφατες συγκρούσεις, οι επιπτώσεις του πολέμου στην υγεία μπορεί να ξεπεράσουν πολύ τα σύνορα των εμπλεκόμενων χωρών».

Ο πόλεμος καταστρέφει περισσότερα από σώματα και μυαλά. Αφανίζει τις ρίζες της ανθρώπινης ευημερίας, διαλύει τον ιστό της ανθρώπινης κοινότητας, κόβει τους δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων και των τόπων που κατοικούν αφήνοντας μια διαρκή αρνητική κληρονομιά. Ο πόλεμος μολύνει τόπους ανθρώπινης κατοικίας σωματικά και ψυχολογικά. Η τραυματική μνήμη μπορεί να κάνει αδύνατη την αναζήτηση της ειρήνης. Και χωρίς ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ελπίδα για ανθρώπινη υγεία ή άνθηση. Αυτή η εισβολή δεν είναι μόνο μια τραγωδία για τους σημερινούς Ουκρανούς. Θα επηρεάσει επίσης σε μεγάλο βαθμό την ευημερία των μελλοντικών γενεών.

Μετάφραση – Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος