Η θανατηφόρα επίθεση σε δημοτικό σχολείο στη Μινάμπ του Ιράν, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 175 ανθρώπων, κυρίως παιδιών, ήταν αποτέλεσμα αμερικανικής πυραυλικής επίθεσης, σύμφωνα με το πρώτο πόρισμα, όπως αναφέρουν οι New York Times.
Η τραγωδία προκλήθηκε από παρωχημένα δεδομένα στόχευσης, με τις αμερικανικές βόμβες να χτυπούν το σχολικό συγκρότημα που προηγουμένως αποτελούσε μέρος μιας κοντινής ιρανικής στρατιωτικής βάσης, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας.
Η επίθεση είναι η χειρότερη μαζική δολοφονία στον πόλεμο των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά του Ιράν μέχρι στιγμής – και έχει χαρακτηριστεί από την Unesco ως «σοβαρή παραβίαση» του Διεθνούς Δικαίου. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν κορίτσια ηλικίας μεταξύ 7 και 12 ετών.
Evidence is already unraveling Trump’s story.
— Christopher Webb (@cwebbonline) March 9, 2026
When asked about the Minab school strike, Trump told the New York Times it was Iran’s missile, claiming they’re “very inaccurate.”
But the evidence points the other way. Investigators say a U.S. strike aimed at a nearby… pic.twitter.com/HagSKFoYXL
Το Αμερικανικό Κεντρικό Στρατηγείο δημιούργησε τις συντεταγμένες των στόχων χρησιμοποιώντας δεδομένα που παρέχονται από την Υπηρεσία Αμυντικής Πληροφοριών, σύμφωνα με τους New York Times. Πρόσθεσε ότι τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά και ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το γιατί τα παρωχημένα δεδομένα δεν ελέγχθηκαν εκ νέου.
Το Σάββατο, ο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι το Ιράν ήταν υπεύθυνο για την επίθεση.
Είχε σημειώσει ότι «κατά τη γνώμη μου, με βάση όσα έχω δει, αυτό έγινε από το Ιράν… είναι πολύ ανακριβείς, όπως γνωρίζετε, με τα πυρομαχικά τους. Δεν έχουν καμία ακρίβεια. Αυτό έγινε από το Ιράν».
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίασε καμία απόδειξη για τον ισχυρισμό του. Η δήλωσή του δεν επαναλήφθηκε από τους εκπροσώπους του αμερικανικού στρατού, οι οποίοι ανέφεραν μόνο ότι «ερευνούν» τη βομβιστική επίθεση.
Πηγή: New York Times
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος