Νταβίντ Σασόλι: Θλίψη στην ευρωπαϊκή οικογένεια για τον θάνατό του – Οι σημαντικοί σταθμοί στην πορεία του (video)

Θλίψη στην Ευρωπαϊκή οικογένεια προκάλεσε ο θάνατος του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Νταβίντ Σασόλι πέθανε αιφνιδίως τα ξημερώματα σε ηλικία 65 ετών εξαιτίας δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού του συστήματος. Ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος, έγινε παρουσιαστής στη RAI, τον κέρδισε όμως η πολιτική.

Στις Βρυξέλλες και σε όλες τις αντιπροσωπείες των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι ευρωπαϊκές σημαίες κυματίζουν μεσίστιες. Ελάχιστος φόρος τιμής για την απώλεια του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, που έφυγε από τη ζωή στη 1 και τέταρτο ξημερώματα της Τρίτης 11 Ιανουαρίου σε νοσoκομείο του Αβιάνο, στην Ιταλική επαρχία Πορτενόνε.

Υπέφερε στο παρελθόν από λευχαιμία και το φθινόπωρο είχε νοσηλευτεί για την αντιμετώπιση πνευμονίας που του προκάλεσε το βακτήριο της λεγιονέλλας. Ήταν ο ίδιος που αναφέρθηκε στην ασθένειά του με βίντεο που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έφυγε στα 65 του χρόνια αφήνοντας πίσω σύζυγό και δυο παιδιά στην προσωπική του ζωή, και μια μεγάλη επαγγελματική και πολιτική διαδρομή.

Πρωταθλητή στον αγώνα για τη Δημοκρατία και μαχητή για την Ευρώπη τον χαρακτηρίζουν στα συλλυπητήρια μηνύματά τους οι ευρωβουλευτές.

« Ειλικρινής και παθιασμένος Ευρωπαίος, μας λείπει ήδη η ανθρώπινη ζεστασιά, η γενναιοδωρία, η φιλικότητα και το χαμόγελό του », γράφει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

« Λυπάμαι εξαιρετικά για αυτή τη φοβερή απώλεια ενός μεγάλου Ευρωπαίου και περήφανου Ιταλού, προσεκτικού δημοσιογράφου, έκτακτου Προέδρου του Κοινοβουλίου και πάνω απ’ όλα ενός αγαπημένου φίλου », ήταν η πρώτη αντίδραση της εμφανώς συγκινημένης Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Γεννημένος στις 30 Μαΐου 1956 στη Φλωρεντία της Τοσκάνης, ο Νταβίντ Σασόλι σύχναζε σε καθολικούς προσκόπους και οδηγούς στα νιάτα του. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και δημοσιογραφία. Το 1989 κάλυψε επί τόπου την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και από το 1992, έγινε ένας από τους πρωταγωνιστές παρουσιαστές του πρώτου καναλιού της ιταλικής RAI.

Στην πολιτική εντάχθηκε το 2009 όταν ο αριστερός πρώην δήμαρχος της Ρώμης, Βαλτερ Βελτρόνι, οργάνωσε τη συγχώνευση δύο μεγάλων αριστερών και κεντροαριστερών κομμάτων, δημιουργώντας το Δημοκρατικό κόμμα.

Στην προσπάθειά του να κερδίσει το Δήμο της Ρώμης, το 2013, έχασε από τον Ινάσιο Μαρίνο, αλλά ένα χρόνο αργότερα, στις ευρωεκλογές του 2014 ο Νταβιντ Σασόλι εξελέγη ευρωβουλευτής με περισσότερες από 400.000 ψήφους, ξεκινώντας μια αξιοθαύμαστη πολιτική του καριέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως επικεφαλής του ιταλικού Δημοκρατικού κόμματος.

Ο Νταβίντ Σασόλι αποδείχτηκε ικανός να βρίσκει λύσεις και να δημιουργεί συναινέσεις σε δύσκολα ζητήματα. Οι ελιγμοί του δεν προκαλούσαν αναταράξεις. Έτσι το 2017 κατάφερε να προκαλέσει με το νομοθετικό του έργο τη ” σημαντικότερη σιδηροδρομική μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, μετά από τρία χρόνια περίπλοκων διαπραγματεύσεων για το άνοιγμα στον ανταγωνισμό των εθνικών αγορών επιβατικών μεταφορών.

Στις 3 Ιουλίου 2019, ο Νταβίντ Σασόλι εξελέγη Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Επιτροπή είχε πάει στο ΕΛΚ με την Ursula von der Leyen, το Συμβούλιο στους Φιλελεύθερους με τον Charles Michel και το Κοινοβούλιο τελικά στους Σοσιαλιστές με τον David Sassoli.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο David Sassoli υπενθύμισε τη σημασία της ανάληψης δράσης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την ανάγκη για μια πολιτική που να είναι πιο κοντά στους πολίτες και τις ανάγκες τους, και την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και προώθησης των ευρωπαϊκών αξιών.

Το 2019, ζήτησε την απελευθέρωση του Oriol Junqueras, πρώην Καταλανού προέδρου που εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και φυλακίστηκε στην Ισπανία μετά την κρίση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Η θητεία του για δυόμισι χρόνια επιβαρύνθηκε από την υγειονομική κρίση. Αλλά η Ευρωβουλή δεν σταμάτησε το έργο της. Με τηλεργασία, οργάνωση, σύστημα απομακρυσμένης ψηφοφορίας και σθεναρή στάση έναντι των γαλλικών πιέσεων για γρήγορο επαναλειτουργία της ολομέλειας στο Στρασβούργο, ο Νταβιντ Σασσόλι αποδείχτηκε ικανός διαχειριστής μιας μεγάλης πρόκλησης.

Αναρρώνοντας από λευχαιμία, η υγεία του ήταν η αχίλλειος πτέρνα του. Μετά την τρίμηνη νοσηλεία του από τον Σεπτέμβριο ως το Νοέμβριο του 2021, στις 26 Δεκεμβρίου, εισήχθη ξανά στο νοσοκομείο « λόγω σοβαρής επιπλοκής και δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος », σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Κατέληξε τα ξημερώματα. Μόλις μία εβδομάδα πριν από την επίσημη λήξη της θητείας του στο αξίωμα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ομάδα του, οι Σοσιαλδημοκράτες, είχε παραιτηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου από την παρουσίαση υποψηφίου, ανοίγοντας το δρόμο για την εκλογή της υποψήφιας του ΕΛΚ, σημερινής πρώτης αντιπροέδρου, της Μαλτέζας Roberta Metsola.

” Η καρδιά μου είναι ραγισμένη. Η Ευρώπη έχασε έναν ηγέτη, εγώ έχασα έναν φίλο, η δημοκρατία έχασε έναν πρωταθλητή ” , γράφει στο Twitter.

Ο συμπρόεδρος της ομάδας Πρασίνων, Philippe Lamberts, δήλωσε « αναστατωμένος » από τον θάνατο του David Sassoli. « Θα θυμάμαι την καλοσύνη του και το ενδιαφέρον του για το κοινό καλό » .

Η απώλεια του Νταβίντ Σασσόλι έχει κυριολεκτικά συγκλονίσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στις Βρυξέλλες, καθώς είναι και η πρώτη φορά που ένας επικεφαλής θεσμικού οργάνου φεύγει από τη ζωή στη διάρκεια της εντολής του.

Τα συναισθήματα λύπης και το αίσθημα της απώλειας ενός γνήσιου ευρωπαϊστή δεν έχουν σύνορα. Ειλικρινή συλλυπητήρια εκφράζονται από κάθε γωνιά της Ευρώπης.

Σε λαϊκό προσκύνημα θα εκτεθεί η σορός του Νταβίντ Σασόλι στη Sala della Promoteca (Αίθουσα Προτομών) του Καπιτωλίου της Ρώμης την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου, από τις 10.00 έως τις 18.00, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο Εκπρόσωπός του, Ρομπέρο Κουίλο προσθέτοντας ότι η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου στις 12.00 στην εκκλησία Santa Maria degli Angeli στην Piazza della Repubblica της Ρώμης.

Σχετική είδηση: Συλλυπητήρια Κ. Μητσοτάκης για Σασόλι: Το όραμά του φάρος ειρήνης και δημοκρατίας στον κόσμο

Επιμέλεια: Γιώργος Συριόπουλος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος