Νέος ηγέτης του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος θα είναι ο Αλμπέρτο Νιούνεθ Φεϊχό – Έκτακτο συνέδριο του PP στη Σεβίλλη

Στην εκλογή της νέας ηγεσίας του προχωρά το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (Partido Popular). Στο 20ό έκτακτο συνέδριο του κόμματος οι εργασίες του οποίου θα πραγματοποιηθούν στην Σεβίλλη, 1 και 2 Απριλίου, οι εκλέκτορες θα αναδείξουν τον νέο πρόεδρο του Λαϊκού κόμματος που θα είναι και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ισπανικό κοινοβούλιο.

Στο συνέδριο αυτό δεν υπάρχουν εκπλήξεις καθώς ο ένας και μοναδικός υποψήφιος Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό θα εκλεγεί ως ο νέος πρόεδρος του Λαϊκού κόμματος της Ισπανίας. Ο ευρύτερα γνωστός ως “Φεϊχό”, γεννήθηκε το 1961 στην Ορένσε της Γαλικίας, σπούδασε νομικά και ήταν δημόσιος υπάλληλος. Όμως από το 2009 είναι ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Γαλικίας εξασφαλίζοντας τρεις συνεχόμενες κυβερνητικές θητείες με απόλυτη πλειοψηφία για το κόμμα του.

Το προηγούμενο συνέδριο του Λαϊκού κόμματος που είχε γίνει το 2018 στη Μαδρίτη και πάλι το όνομα του Φεϊχό ήταν το φαβορί,  όμως ο ίδιος επέλεξε να συνεχίσει στην ηγεσία της Αυτονομίας της Γαλικίας βλέποντας ότι ο πόλεμος των δελφίνων για την προεδρία ήταν σκληρός και ο ίδιος δεν ήθελε να εμπλακεί στις διαδικασίες. Το συνέδριο του 2018 είχε τελικά εκλέξει τον Πάμπλο Κασάδο, ο οποίος μόλις πριν από ένα μήνα σχεδόν εκδιώχθηκε από το κόμμα του. Αφορμή ήταν η προσπάθειά του να διαλευκάνει τι είχε συμβεί σε σχέση με την οικονομική προμήθεια που φέρεται ότι έλαβε ο αδερφός της προέδρου της τοπικής κυβέρνησης της Μαδρίτης Ισαβέλ Ντίαθ Αγιούσο για την αγορά μασκών στην αρχή της πανδημίας. Η υπόθεση η οποία απασχολεί τα ευρωπαϊκά δικαστήρια οδήγησε τελικά στην πολιτική επικράτηση της Αγιούσο και ο ίδιος έχασε την προεδρία του κόμματος με αποτέλεσμα να προκηρυχθεί έκτακτο συνέδριο για την ανάδειξη νέας ηγεσίας.

Στο συνέδριο τον νέο υποψήφιο θα πλαισιώνουν τόσο οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Χοσέ Μαρία Αθνάρ και Μαριάνο Ραχόι όσο και ο ίδιος ο Πάμπλο Κασάδο για τον οποίο ακόμα δεν υπάρχουν νεότερα σχετικά με το πολιτικό του μέλλον.

Σύμφωνα με τελευταίες δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ οι βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία θα διενεργηθούν προς το τέλος του 2023. Ο Φεϊχό καλείται να ηγηθεί της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ισπανία και να αντιπαρατεθεί στον Σάντσεθ προκειμένου να οδηγήσει σε νίκη το κόμμα του. Υπάρχει όμως μία τεχνική δυσκολία καθώς ο Φεϊχό δεν είναι βουλευτής στο ισπανικό κοινοβούλιο (παρά μόνο στην τοπική Βουλή της Γαλικίας) και ως εκ τούτου θα είναι δύσκολη η κοινοβουλευτική αντιπαράθεση των δύο ηγετών. Επίσης ο Φεϊχό είναι γερουσιαστής στην ισπανική Γερουσία οπότε κατά πάσα πιθανότητα την αντιπαράθεση με τον Σάντσεθ θα την μεταφέρει την Γερουσία.

Στο συνέδριο το οποίο ξεκινά αύριο στην Σεβίλλη θα είναι έντονη επίσης η παρουσία ευρωπαίων ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος οι οποίοι έχουν κληθεί να παρευρεθούν παρότι αρκετοί απ’ αυτούς έχουν εκφράσει την διαμαρτυρία τους σχετικά με την συμμαχία του Λαϊκού κόμματος και του ακροδεξιού κόμματος Βοξ στην τοπική κυβέρνηση της Καστίγια και Λεόν. Θα παρευρεθούν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Manfred Webber, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα. Ωστόσο, δεν θα παραστεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ντόναλντ Τουσκ, ο πιο επικριτικός για τη συμφωνία του Λαϊκού κόμματος με την ακροδεξιά Vox.

Μαδρίτη – Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος