Νέες απειλές & εθνικιστικές τουρκικές «κορώνες» – Ψηλά στην ατζέντα ο στόχος να γίνει η Ελλάδα μη μόνιμο μέλος Σ.Α. του ΟΗΕ

Array

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας διατύπωσε νέες απειλές κατά της Ελλάδας και διαμήνυσε ευθαρσώς πως θα συνεχίσει να κρατά όμηρο τη Σουηδία εμποδίζοντας την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, παρά το αυστηρό μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι προκλητικές ενέργειες και η ρητορική της Ελλάδας και οι προσπάθειες εξοπλισμού δεν θα αποφέρουν κανένα όφελος πέρα ​​από την αύξηση της έντασης στην περιοχή μας, και τονίστηκε για άλλη μια φορά ότι δεν θα γίνει ανεκτό κανένα τετελεσμένο που στοχεύει την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα της Τουρκίας» αναφέρεται.

Υπογραμμίζεται ότι τα κράτη που θέλουν να ενταχθούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ πρέπει να ενεργούν σύμφωνα με το νόμο και το πνεύμα της συμμαχίας και είναι απαραίτητο να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το μνημόνιο κατανόησης για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων με συγκεκριμένα βήματα.

Παρά το γεγονός ότι η σουηδική κυβέρνηση καταδίκασε αμέσως το πρόσφατο κάψιμο του κορανιού, ο Ερντογάν πάγωσε τις συνομιλίες όχι μόνο με τη Σουηδία αλλά και με τη Φινλανδία, αναβάλλοντας επ΄ αόριστον την ένταξή τους στην νατοϊκή οικογένεια.

«Προφανώς θέλουμε να δούμε αυτές τις διαβουλεύσεις να συνεχίζονται και θέλουμε να δούμε αυτές τις διαβουλεύσεις να κορυφώνονται με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία» τονίζει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

«Να προχωρήσει η διαδικασία με ηρεμία, ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε έναν λειτουργικό διάλογο μεταξύ Σουηδίας, Φινλανδίας και Τουρκίας σχετικά με την κοινή μας ένταξη στο ΝΑΤΟ» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ούλφ Κρίστερσον.

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη του τουρκικού Τύπου ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ακύρωσε επίσκεψη στο Βερολίνο λόγω ασυμφωνίας στο περιεχόμενο και στο χρονοδιάγραμμα των επαφών.

Ελληνική υποψηφιότητα για Σ.Α. του ΟΗΕ 2025 – 2026

Ο στόχος να εκλεγεί η Ελλάδα μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διετία 2025-26 είναι ψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Νίκο Δένδια η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει εξασφαλίσει τη γραπτή δέσμευση 113 κρατών. Συνολικά τα μέλη του ΟΗΕ είναι 193. Ο πήχης για την εκλογή είναι στα 2/3, δηλαδή στις 129 ψήφους, αυτό όμως που επιδιώκει η Ελλάδα είναι η εκλογή της με όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους.

Δια της εκλογής, πρώτον θα ενισχυθεί το διεθνές προφίλ της χώρας.

Δεύτερον, η Ελλάδα θα συμμετέχει σε ένα όργανο που είναι αρμόδιο για την παγκόσμια ασφάλεια και το οποίο έχει στην ατζέντα του ζητήματα με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, όπως είναι η Λιβύη, το Κυπριακό και το ρωσο-ουκρανικό.

Ωστόσο, υπάρχουν και εμπόδια στη διαδικασία κι αυτά δεν είναι άλλα απ’ αυτά που θέτει η Άγκυρα, η οποία επιχειρεί συστηματικά να στερήσει ψήφους απ’ την Ελλάδα.

Πηγή: ΕΡΤ | Επιμέλεια: Κάλλη Λέκκα – Σχόλιο: Πιέρρος Τζανετάκος 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος