Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Σολτς με Πούτιν – Επίθεση Πεσκόφ στον Γερμανό καγκελάριο

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, είχε το πρωί της Παρασκευής νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου και εκπροσώπου της καγκελαρίας στο Βερολίνο, στην τηλεφωνική συνομιλία, διάρκειας περίπου μίας ώρας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τον τερματισμό του.

Ο Γερμανός καγκελάριος, σημειώνει ο εκπρόσωπος, ζήτησε επιτακτικά από τον πρόεδρο της Ρωσίας την κατάπαυση του πυρός το ταχύτερο δυνατόν, ζήτησε επίσης την βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ουκρανία, καθώς και βήματα προόδου στην αναζήτηση μίας διπλωματικής λύσης της σύγκρουσης.

Στο τηλεφώνημα Σολτς – Πούτιν αναφέρονται και ρωσικά μέσα ενημέρωσης, υποστηρίζουν ωστόσο ότι τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν άλλα. Σύμφωνα με τη ρωσική εκδοχή, ο Πούτιν είπε στον Σολτς ότι η Ουκρανία προσπαθεί να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Ότι η κυβέρνηση του Κιέβου κάνει ανεδαφικές προτάσεις. Και ότι η ρωσική ηγεσία είναι έτοιμη να αναζητήσει λύσεις, οι οποίες ανταποκρίνονται στις βασικές της θέσεις.

Ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέκρουσε κάθε εξωτερική ανάμειξη. Υποστήριξε ότι δεν είναι υπόθεση του γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς να αποφασίσει, ποιος θα ηγείται της Ρωσίας, αυτό το αποφασίζει ο ρωσικός λαός.

Άγνωστο είναι τι ακριβώς προκάλεσε την συγκεκριμένη αντίδραση του Πεσκόφ.

Ο Σολτς είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι «αυτός είναι ο πόλεμος του Πούτιν και όχι πόλεμος του ρωσικού λαού».

Σημειώνεται ότι για αυτήν την τοποθέτησή του, ο Σολτς δέχεται κριτική και από την ουκρανική πλευρά. Ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντόλγιακ επέκρινε τον Σολτς ότι διαγράφει την ευθύνη του ρωσικού λαού για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος