Νέα επέλαση του κορονοϊού στην Κίνα – «Ανάχωμα» επιχειρεί η ΕΕ (video)

Array

Πρωτόγνωρες εικόνες βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την Κίνα, που θυμίζουν το Μπέργκαμο της Ιταλίας του 2020, κάνουν τον γύρο του κόσμου. Εξουθενωμένοι ασθενείς με κορονοϊό συνωστίζονται σε ράντζα, ακόμα και στα προάυλια των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι άνθρωποι καίνε τους νεκρούς τους στη μέση του δρόμου, μπροστά από πολυκατοικίες, καθώς τα κρεματόρια έχουν πολλαπλασιάσει τις τιμές για τις αποτεφρώσεις και η αναμονή είναι τεράστια.

Ξένοι ειδικοί προβλέπουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο θανάτους φέτος.

Άγνωστο ποια είναι ακριβώς η εικόνα σε αγροτικές περιοχές, στις οποίες η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα στείλει περισσότερα φάρμακα αλλά η Λαϊκή Ημερησία, το επίσημο έντυπο του καθεστώτος, διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι επίκειται η τελική νίκη επί του κορονοϊού.

Το Πεκίνο αντιδρά έναντι των κρατών που επιβάλλουν τα προληπτικά τεστ στις αφίξεις από την Κίνα τη στιγμή που εκεί είναι σε ισχύ ακόμη η καραντίνα για τους ταξιδιώτες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι δεν έχει προκύψει κανένα ανησυχητικό στέλεχος ή μετάλλαξη μετά από εξέταση των δημοσίως διαθέσιμων στοιχείων της Κίνας, τα οποία είναι ελάχιστα και όχι επικαιροποιημένα.

Ακριβώς λόγω της αδιαφάνειας του Πεκίνου, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά στην εφαρμογή προληπτικών μέτρων για όλα τα κράτη-μέλη, χωρίς να σχολιάζει τις κινεζικές απειλές.

Διεθνείς ενώσεις αεροπορικών εταιρειών χαρακτηρίζουν ανεπαρκή τα μέτρα στα αεροδρόμια που ήδη εφαρμόζονται σε πολλές χώρες, ωστόσο η μία μετά την άλλη ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λένε ότι κάτι πρέπει να γίνει.

«Η Ελλάδα μένει περισσότερο σε αυτό το κομμάτι να ξεκινάνε από την Κίνα με αρνητικό τεστ και από εκεί και πέρα σίγουρα και με την δειγματοληψία στη Ευρώπη, και με τον έλεγχο των λυμάτων και με τις συστάσεις που μπορεί να υπάρχουν για το πώς θα γίνονται τα ταξίδια, είναι σημαντικά» επισημαίνει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Στη Νότια Κορέα, όπου το ένα στα πέντε τεστ σε ταξιδιώτες από την Κίνα βγαίνει θετικό, έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για έναν Κινέζο που νοσεί και δραπέτευσε από την καραντίνα.

«Ανάχωμα» στην επέλαση του κορονοϊού επιχειρεί η ΕΕ

Κρίσιμη είναι η συνεδρίαση του Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένες είναι οι κατευθύνσεις που υπάρχουν ήδη:

  • Οι ταξιδιώτες οι οποίοι φεύγουν από την Κίνα να έχουν κάνει τεστ πριν βρεθούν σε ευρωπαϊκό έδαφος, πριν αναχωρήσουν από την Κίνα.
  • Να αυξηθούν οι έλεγχοι στα λήμματα των αεροσκαφών
  • Να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος στο τι γίνεται με τα τεστ αλλά και σχετικά με τον εμβολιασμό.

Ο στόχος των Ευρωπαίων δεν είναι άλλος από το να εντοπίζονται εγκαίρως μεταλλάξεις έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται και να μην «ξεφύγει η κατάσταση».

Επείγει, ενόψει της κινεζικής Πρωτοχρονιάς την 22η Ιανουαρίου, να ληφθεί μια κοινή απόφαση, κάτι που δεν φαίνεται να προχωρά ακόμα.

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Παντελής Γκόνος | Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος