Nέα ένταση στις σχέσεις Βρετανίας — Γαλλίας για τα αλιευτικά δικαιώματα (video)

Η Γαλλία κρατά βρετανικό αλιευτικό σκάφος σε διαμάχη για τα αλιευτικά δικαιώματα. Το βρετανικό σκάφος παραδόθηκε στις αρχές μετά από προφορική προειδοποίηση, ανακοίνωσε η Γαλλία. Οι γαλλικές αρχές, αναφέρει η Τέλεγκραφ, έδωσαν προφορικές προειδοποιήσεις σε δύο βρετανικά αλιετσκάφη που ψάρευαν στα νερά της το βράδυ της Τετάρτης (27/10), καθώς η ένταση “σιγοβράζει” μεταξύ των γειτόνων για τις ρυθμίσεις μετά το Brexit.

Η Ντάουνινγκ Στριτ απειλεί με αντίποινα

Η κατάσχεση του βρετανικού σκάφους έρχεται καθώς η κυβέρνηση δεσμεύτηκε την Τετάρτη να ανταποκριθεί με αντίποινα εάν η Γαλλία εφαρμόσει τις απειλές της να αποκλείσει Βρετανούς ψαράδες από τα λιμάνια της λόγω της διένεξης για την αλιεία μετά το Brexit.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης είπε ότι το γαλλικό τελεσίγραφο για διακοπή του εμπορίου και παρεμπόδιση του ενεργειακού εφοδιασμού θα “χτυπηθεί” με «μια κατάλληλη και βαθμονομημένη απάντηση».

Η Γαλλία απειλεί τη Μεγάλη Βρετανία ότι αν δεν δώσει τις άδειες αλιείας βάσει της συμφωνίας για το Brexit μέχρι τις 2 Νοεμβρίου, θα εμποδίσει τους Βρετανους ψαράδες από τα γαλλικά ύδατα και λιμάνια, ενώ θα επιβληθούν εντατικές και εκτεταμένες υγειονομικές έρευνες και δασμοί στα βρετανικά αλιευτικά προϊόντα. Επίσης, δεν θα αφήνει να περνούν από τα τελωνεία τα βρετανικά φορτηγά, όποια κι αν είναι τα προϊόντα.

“Η Γαλλία δεν θα αφήσει την Μεγάλη Βρετανία να σκουπίσει τα πόδια της πάνω στη συμφωνία του Brexit” είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης την Τετάρτη.
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη το απόγευμα, η γαλλική θαλάσσια Χωροφυλακή επέβαλε πρόστιμα σε δύο βρετανικά αλιευτικά χωρίς άδεια αλιείας σε γαλλικά νερά και προσαράξαν στο λιμάνι της Χάβρης.

Ανταποκρίσεις: Ευδοξία Λυμπέρη (Βρετανία), Θωμαΐς Παπαϊωάννου (Γαλλία)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος